Lyft upp Qi Mariehamn [2006-10-07]

Trots några rejäla skurar under vår kurshelg kan man inte säga att hösten riktigt kommit till Åland än. Utetemperaturen var hög för årstiden och inomhus i träningssalen var det fullt av mänsklig värme. Många nya kommer utifrån att personer de känner blivit så mycket bättre. Man vet att man blir väl omhändertagen både på kurs och träningar. Man vet att träningen verkligen kan ge resultat och att man trots sina krämpor kan få sig flera goda skratt tillsammans. Så också denna gång, det var hög stämning både bland nya och repeterande.

Ur deltagarnas kommentarer:

"Jag gick min första grundkurs i februari, det här är min andra kurs. Efter förra kursen var jag ute och gick med min man och vår hund och det var så konstigt, jag vågade knappt berätta det för min man. Min svåra ryggvärk fanns inte längre, den var helt borta! Jag som har två förslitna diskar och hade en operation inplanerad! Jag har fortsatt och träna och har inte haft någon mer värk. Och operationen ställer vi in."

"Jag har tränat Qigong i två år nu och mina axlar är mycket mjukare. Träningen ger mig kraft att hantera allt i livet bättre."

" Jag har haft svåra problem med smärtor i nacke och axlar och huvudvärk. Jag har lagt en förmögenhet på olika behandlingar: fysioterapi, naprapater osv. Numera är det mycket bättre, men om jag någon gång får ont så tränar jag hellre Qigong än tar en Ibusan eller Burana. Det funkar mycket bättre med träning."

Mariehamn LUQ 061008

" Jag har tränat Qigong i några år. Jag hade svåra ryggsmärtor efter en olycka. För mig har det inte varit någon mirakulös förbättring, utan det har varit en lång process där jag gradvis har blivit bättre. Jag bestämde ändå att jag skulle träna, eftersom jag hörde att så många andra hade fått resultat. Idag är ryggsmärtan nästan helt borta och om jag någon gång får ont så oroar jag mig inte, för jag vet att jag kan träna bort det. Framför allt är jag mycket gladare och lyckligare idag."

" Jag har fått enormt mycket hjälp med mina reumatiska besvär. Jag har brukat promenera en kilometer om dagen för att hålla mig igång. Det brukar ta lång tid, för jag brukar bli tvungen att stanna och vila åtminstone tre gånger under en promenad. När jag kom hem efter sommarens 9-dagarskurs gick jag på min sedvanliga promenad. När jag kom hem kände jag att det hade varit något annorlunda med promenaden, men jag kom inte på vad. Till sist kom jag på att det var det att jag inte hade behövt vila alls under promenaden. Jag ökade på och gick 1,5 km en vecka. Sedan ökade jag till 2 km och nu är jag uppe i 2,5 km; samma sträcka som jag brukade gå innan jag blev sjuk. Det går bra och jag går fort. Jag mötte en man som jag brukar träffa när jag går ut och gå och han sade att han inte höll på att känna igen mig. Jag gick så fort och han var van att se mig släpa mig fram långsamt."

" Det här är min första kurs. Jag har haft väldigt ont i vänstra knäet en längre tid. Jag har fått cortisonsprutor tre gånger, men de hjälper bara för stunden. Igår när jag tränade försvann smärtan! Jag kunde promenera från butiken och det kändes lätt att gå. Jag märkte också att min hållning blev bättre i och med att jag inte behöver skydda knäet när jag går."

" Jag är nybörjare och jag funderade på om jag har några fysiska krämpor, men jag har inte så mycket. Men jag brukar alltid vakna klockan 3 på natten och vara vaken ett par timmar. Så har det varit i några år. Men inte i natt, den här natten sov jag gott hela natten!"

Lärare:

Lars Hagner