Lyft upp Qi Åbo [2006-09-23]

I Åbo har det blivit alt fler som deltagit i våra 9-dagars sommarkurser. Därmed har förståelsen för Zhineng Qigong ökat vilket bland annat märks genom att de gärna vill delta i Qifältet på de kurser vi anordnar. En effekt av att många repeterar grundkurser efter att ha deltagit i sommarkurs är att de helt nya och de som inte är så vana får mycket hjälp och stöd av de mer erfarna. Detta var fallet på grundkursen i Lyft Upp Qi i Åbo helgen 23-24 september. Flera nybörjare kom och även en del som inte tränat på några år var där för att få en nystart. Efter kursen uttalade så gott som samtliga att de gärna kommer till den gemensamma gruppträningen, de uppskattade samvaron med övriga samt att kunna träna tillsammans.

Utdrag ur deltagarnas kommentarer:

"För ett år sedan domnade ena armen och ena benet. Jag gick till läkaren för att få cortisonspruta, men de skickade mig på röntgen istället. Då kom det fram att jag har en medfödd skada i nacken. Den i kombination med att jag upprepade gånger har fallit av hästryggen, skulle göra mig förlamad inom fem år. De ville operera mig och operationen bokades in, men sedan kom de fram till att operationen inte går att genomföra. I maj påbörjade jag rehabilitering. Jag testades i maj på hur mycket jag kan böja mig, röra huvudet och sådant. Då rekommenderade en vän att jag skulle prova på Qigong. Jag hade ju gått en kurs redan flera år innan, så började gå på träningarna. Nu har min rörlighet ökat från 20 till 40%. Jag kan intyga att det verkligen är värt att träna. Jag känner också att jag har ett behov av att få träna i grupp."

Åbo LUQ 060924

"Jag har fått hjälp på många olika plan. Jag blir bara yngre och yngre. Jag var på rehabilitering för något år sedan. Jag sysslar inte med någon annan form av motion, men ändå var min kondition över medeltalet för min ålder, så något blir nog bättre av det här."

"Jag har tränat i ett och ett halvt år. Jag har inte haft några dramatiska sjukdomar Men jag tycker att jag fungerar bättre och oroar mig inte så mycket. Jag är stresståligare, har bättre kontroll över kroppen och bättre balans. Jag tränar varje morgon. Jag vågar inte sluta, för då blir jag den där sömnlösa pessimisten som inte kan knyta skosnörena igen. Det gäller att få rutin och stiga upp på morgonen och bara göra det."

"Jag började träna för två år sedan och har gått många kurser. Jag har haft nytta av träningen. Mina knän, som jag har haft problem med, är betydligt bättre. Jag känner mig också mentalt lugnare och blir inte längre upprörd av småsaker."

" Jag har hört om Qigongen av en vän så länge vi har känt varandra och jag har ivrigt väntat på att få gå en kurs. Jag har problem med stress och koncentration. Skolan är ett enda kaos. Jag känner att jag vill ha balans. Jag märkte under helgen att jag har hittat lugnet som jag alltid sökt. Det kändes under hela träningen."

Lärare:

Lars Hagner