Lyft upp Qi Göteborg [2006-09-16]

Göteborg visade sig i helgen från sin allra bästa sida, vi hade ett strålande fint höstväder med sol och behaglig värme. Det var höstens första kurs i Göteborg och den var fullsatt, ca 50 personer tog tillfället att vara med och träna i Qifältet. Inför helgen hade vi bytt lokal och hyrt in oss på Allégården, ett gammalt anrikt kulturhus här i Göteborg. Lokalerna var ljusa, fräscha och trivsamma, vilket uppskattades av de deltagande. Husets gamla charm och det centrala läget och att det var handikappsanpassat hade också en viss betydelse. Många av de nya deltagarna kom till kursen på rekommendation av andra nöjda deltagare och med stor nyfikenhet och entusiasm tog de itu med att lära sig övningarna. God hjälp fick de av dem som repeterade kursen.

Anna och Peter korrigerar varandra

Några röster från kursen:

"Det här var min första helgkurs och jag tycker att den var mycket bra. Jag vill verkligen fråga varför det här inte finns i grundskolan. Jag tror att det hade lindrat eller tagit bort mycket sjukdomsutveckling"

Rygg o axlar

"Jag har tidigare haft problem med ryggen. Just nu har jag inte ont alls, jag tycker att det känns bra. Det har varit väldigt intressant att vara här, tycker jag"

"Jag har blivit mer avslappnad i mina axlar under kursen. Jag har lite stressaxlar, annars har jag inte så mycket problem".

"Jag har haft väldiga problem med rygg och bröstrygg. Qigongen hjälper till att leda upp den här biten".

"Jag har haft ont i min rygg men jag känner nu hur energin flödar. Min upplevelse från denna helgen är att jag känner Qi fältet väldigt väl och det var en riktigt häftig känsla".

"Jag började träna för att jag hade en diskutbuktning på ryggen som gjorde att jag var väldigt stel. Jag märker att jag har blivit mycket smidigare. Innan jag började träna Qigong böjde jag ryggen som en fällkniv sa sjukgymnasten och när jag skulle böja mig ner kom jag knappt ner till knäna. Efter en månads träning gick jag dit igen för att jag tyckte det kändes så bra. Då sa hon att jag hade börjat böja ryggen i en båge igen och kunde böja mig 20 cm längre ner, bara efter en månads träning. Idag har jag knappt två cm kvar från att kunna lägga händerna i golvet".

Gbg HQU sept 06 b

Ben o balans

"Jag har MS och jag tycker att mina ben har blivit bättre av träningen, jag har fått mer styrka. Ett annat problem, mina dataaxlar, de har utan tvekan blivit bättre".

"Jag trivs väldigt bra med den här träningen. Jag har fått mycket bättre balans och blivit mjukare i kroppen, jag har MS. Jag tänker fortsätta med detta. Tack för en mycket bra kurs."

Stress o mental styrka

"Anledningen till att jag började träna Zhineng Qigong var att jag behövde ett verktyg för att kunna hantera stress. Jag har tidigare varit sjukskriven för en utbrändhet och har sista året haft en jättejobbig privat situation. Förstod att jag måste hitta ett sätt att hantera stressen och just därför har jag varit väldigt disciplinerad sen jag gick min första kurs i maj. Det har varit helt otroligt att se hur mycket träningen har hjälpt mig i jättejobbiga situationer, just mentalt, ett fantastiskt verktyg.

"Jag blev pappa i maj och det har därför varit väldigt hektiskt under sommaren, därför var det väldigt skönt att komma hit den här gången. Jag har även börjat jobba, på riktigt, efter att ha varit sjukskriven i flera år. Det har tagit lite grann på mig, så jag har känt att jag varit lite låg. Jag har inte varit så pigg på flera månader som jag var igår kväll efter kursen. Så det var väldigt skönt att vara med på den här helgkursen och det kommer ju en kurs om två veckor igen. Tack."

Allmänt starkare

"Det känns lättare att träna än när jag var på min första kurs. Förra gången vara jag mycket svagare, jag mår mycket bättre nu. Jag känner mig allmänt mycket starkare, jag har fibromyalgi och det kommer ju hela tiden nya saker, men det är nu lättare att ta på något sätt. Jag har svårt att uttrycka hur, men jag känner mig starkare på alla sätt egentligen".

"Jag har blivit bra mycket mjukare i kroppen under de år jag tränat. Jag var stelare i kroppen när jag var tio år än vad jag är nu. Jag har mer kondis när jag behöver göra något, jag har mer kraft. Den bara finns där. Det är också mycket sällan som jag blir förkyld. Det har verkligen gett avkastning. Det är också en annorlunda grej som man inte kan få någon annan stans".

"Jag har inte tränat så där jättelänge, bara lite över ett halvår och jag var med även med på sommarkursen i år. Jag tycker att det kändes väldigt härligt att vara med i helgen. Det var flera saker (rörelser) som jag hade svårt att slappna av i förut. Det var betydligt lättare nu, så det gladde mig. Jag har alltid haft så ont i fötter och knän, men inte nu, så jag känner mig lycklig av att det gick bra. Allt känns skönare och skönare hela tiden. Jag måste också säga att smidigheten är klart förbättrad i kroppen sedan jag började med Zhineng Qigong. Tack."

Lärare:

Kate Ohlsson