Sommarkurs 2 LUQ Kvänum [2006-07-05]

Årets sommarkurs nivå två gick av stapeln i Kvänum, precis som förra och förförra året. Bland deltagarna fanns de som hade gått sin första sommarkurs precis dagarna innan - och sådana som gått många långa kurser innan. Några hade valt att delta på nivå ett och sedan på nivå två, andra att endast delta på nivå två.

Vi såg många vänliga leenden, dels på den årligen återkommande cabareten, dels under fikarasterna och inte minst under träningen.

Cabarét under sommarkursen nivå 2

Många berättade om en stark känsla av Qi. Övningarna gick mycket bättre än tidigare - särskilt Dun Qiang och armträning. Lugnet under träningen var påtagligt.

Under föreläsningarna och frågestunderna gick vi lite djupare in på mentala och filosofiska aspekter på Zhineng Qigong. Steg för steg har detta gett en ny dimension av Qigong för rätt så många deltagare.

Enkät

Varje år genomför vi en enkätundersökning där deltagarna själva får uppskatta hur de mår före och efter kursen. Diagrammet nedan visar hur många procent av deltagarna som fick förbättringar under kursen.

Statistik från sommarkursen nivå 2 2006

Deltagarnas kommentarer

Några av deltagarnas egna kommentarer om sina erfarenheter, upplevelser och resultat följer nedan.

Energi och styrka

"Jag har varit väldigt dålig, för jag är ju reumatiker. Nu märker man för varje år när man kommer hur mycket bättre man har blivit och hur mycket energi man får. Den här kursen har varit helt enorm. Jag har så jättemycket energi och jag tycker att jag har varit som en fjortonåring och bara fnittrat och fnittrat. Jag har inte fnittrat så mycket sedan jag var tonåring. Det har varit en enorm energipåfyllning. Jag har blivit starkare av Dun Chiang och nu är jag så ivrig att komma hem och se om jag kan cykla. Jag har inte cyklat på fyra år, men nu tror jag att jag ska kunna klara det."

Lugn och tillfreds

"Jag kännder mig så lugn och tillfreds, full av Qi, glad och ser fram mot höst - vinter - vår och nästa sommar ses vi igen!"

Energi och rörlighet

"Jag har varit jättedålig i flera år med reumatismen och i många år har jag dessutom haft helt stel nacke och helt stela axlar. Jag har haft frozen shoulder i vänster axel i ett år så jag hade ingen rörelse alls i vänster arm. Det har varit jättesvårt med armträningen men nu lossnade det äntligen så att kunde göra armträningen något så när flytande. Det är jätteroligt. Jag har väldigt mycket energi och jag tycker att det har varit jättekul."

Fin plats

"Jag trivs bra på kursen, tycker det är roligt att träna. Träffar många trevliga människor och det är en fin plats att bo på."

Utomhusträning i Kvänum

Rakare tår och bättre mentalt

"Det har hänt en hel del. Både nacke och axlar har blivit rörligare. Från att de var som en tross när jag körde runt, så är de mycket mjukare och rörligare nu. Min rygg har blivit mjukare så jag kan ligga på rygg utan att ha ont. Och fötterna har jag fått ner. Det bara sade krasch en dag när jag hade stått fastcementad och fötterna har rätats ut och nu ser jag att tårna har börjat rakna också. De har legat lite hopskrumpna förut. På den mentala sidan har det hänt en hel del. Där har jag mycket kvar, så jag ser fram emot nästa sommarkurs."

Balans och whiplash

"Min asthma är lite bättre, balansen mycket bättre - även rörlighet i höfter rygg och axlar. Whiplashrelaterade problem har förbättrats."

Lugnare, starkare och piggare

"Det min andra sommarkurs, förra sommarn var jag bara på ettan. Nu var jag 18 dagar. Det som kanske är starkast är det att jag känner mig mycket lugnare, starkare och piggare än före kursen. Jag har inte haft några konkreta fysiska problem som det skulle kunna hända något så där pang med, utan jag har hela tiden känt hur jag har blivit rörligare och hur allt går lättare. Det som är viktigast är nog den mentala sidan. Jag tycker själv när jag såg mig i spegeln efter några dagar att det var som om ansiktet hade slätats ut."

Kritvita tänder

"Mina tänder har blivit vitare. De brukar bli kritvita efter sommarkursen. Kul!"

Kan sitta på huk

"Jag jobbar med en scolios. Jag har väl lärt mig samarbeta med kroppen mer och mer. Jag har kommit så långt att jag kan sitta på huk och jag känner mig mer i balans. Jag hittar balansen i kroppen nu."

Klar och avslappnad

"Jag har fått förbättringar i axlar och nacke, mycket mer energi och ork, är inte lika vimsig som förut. Jag har varit klar i huvudet på ett avslappnat sätt och inte funderat och fokuserat så mycket på min sjukdom utan tränar mer för livet än för att bli av med kroppsliga fel."

Bättre hållning

"Jag känner mig väldigt bra i ryggen. Jag fick för mig att jag gick rakare en dag. Det känns som om jag har fått en annan hållning."

Stark Qi

"När vi gjorde armträning med armarna åt sidorna kändes det som om armarna gick in i ett jättemagnetfält och fastnade. Fascinerande."

Hoppfull

"Jag bestämde mig samma dag som kursen började att jag skulle åka hit och det var det bästa jag har gjort. Jag var mycket nedstämd innan jag kom hit och har haft ett jobbigt år och varit dränerad på energi. Jag känner mig hoppfull inför de kommande åren. Jag ska fortsätta träna. Jag känner mig verkligen påfylld."

Magsår

"Min mage, magsår, verkar vara mycket bättre. Jag hoppas på fullständig läkning."

Ser bättre ut och fått bättre syn

"Jag har varit på flera sommarkurser. Jag har fått mycket ut av den här kursen. Jag har fått flera kommentarer att jag ser bättre ut. Jag har problem med synen och ser inte på det vänstra ögat och läkare har bekräftat detta. Det märker jag också själv. När jag håller för det högra ögat och jag tittar, så kan jag se mina fingrar, som jag inte kunde förut. När jag står och tränar Lyft upp Qi, så har jag haft svårt att kontrollera när jag för handen till vänster. Det har blivit bättre. Det går väldigt bra. När vi har gjort armträning på morgonen så har jag blivit plågad av solen och behövt solglasögon. Men den här veckan har jag inte behövt solglasögon. Det är ju fantastiskt. Och så har jag en inflammation i bröstet. Det har blivit bättre. Jag har upplevt den här kursen som positiv."

Mjuk i kroppen, lätt i sinnet

"Jag kom hit trött, irriterad och ledsen, men nu känner jag mig mjuk i kroppen och lätt i sinnet."

Tysta stunder i tankeströmmen

"Det har kommit lite tysta stunder i tankeströmmen. Jag känner att jag vill åka hem och träna på att utöka de stunderna."

Ner till golvet

"Det främsta resultatet är att jag idag kan stå på raka ben och böja mig ner till golvet med fingerspetsarna, för två år sedan hade jag 28 cm ner."

Tillsammans

"Detta är 3:e Qigong-sommaren för min del. Jag har kommit i någon slags ny dimension då det gäller Qigongen. Jag känner mig så tacksam för att jag får vara med här och att jag börjar fatta att vi gör det här tillsammans. Det är inte så att man står där själv och kämpar utan vi går vidare ihop. Det känns så himla häftigt och jag är skitglad för det."

Kärlek

"Jag har fått en väldig stark känsla av att vi gör detta tillsammans, att vi verkligen är som en stor global familj. Jag känner väldigt mycket kärlek, det är häftigt det här och jag är väldigt glad att få vara med."

Gemenskap

"Gemenskapen här när man står och tränar, jag kan nästan inte prata om det för jag blir så rörd, man känner den här gemensamma rytmen som vi letar efter på något sätt, och den för oss in i ett sådant avspänt tillstånd. Och ibland blir det tyst i musiken innan nästa skiva börjar och man hör ingenting och man vet att alla står där. Jag tycker att det är så mäktigt."

Handstil

"Jag har försökt att hänga med på övningarna och jag har även lyckats bli lite bättre. Jag har fått bättre hållning och väcker min vänsterhand, som också är min skrivhand. Så även min handstil har blivit lite bättre."

Lärare:

Su Dongyue