Sommarkurs 1 LUQ Kvänum [2006-06-26]

I tolv år har nu European Zhineng Qigong Center arrangerat 9-dagars sommarkurser. Kursen hölls för tredje året i rad i den lilla orten Kvänum– ett par mil från Skara. Cirka 170 deltagare från Sverige, Tyskland, Norge, Finland, Danmark och England bidrog till att skapa det starka Qi-fält som är det främsta särdraget för Zhineng Qigong.

Sommarkurs 2006 nivå 1 gruppbild

Zhineng Qigong är en metod som kan tränas av människor i alla åldrar, vilket också var fallet under kursen. Den yngsta deltagaren, Carolina, var endast fem år. Hon deltog för första gången på kursen tillsammans med sin mamma och mormor, Genom Qi-fältet har hon fått stor hjälp mot sin migrän. På skolan fanns ytterligare ett antal små barn vars föräldrar turades om att träna. Att vistas i den harmoniska atmosfären som råder under kursen har en mycket positiv inverkan på barnen, enligt föräldrarna. Bättre koncentration och närmare relationer är några av de positiva resultat föräldrarna märkt. Bara genom att vistas i det starka Qi-fältet kommer förbättringar.

Många deltagare var trötta och stressade när de kom till Kvänum, en del rätt nedstämda, men efter några dagars träning i Qi-fältet förändrades deras sinnesstämning. Alla vänliga leenden från andra deltagare var en starkt bidragande orsak. Flera av deltagarna uttryckte sin uppskattning över att blivit så väl omhändertagna, både av ledare och av andra deltagare. Den kärleksfulla atmosfären bidrog till alla goda resultat. Inte minst lockade den mycket uppskattade kabarén, där deltagarna får möjlighet att visa sina färdigheter, till mycket skratt. Under en eftermiddag anordnades dessutom en utflykt till Varnhems klosterkyrka – ett välbehövligt inslag i träningen.

Här följer några av de kommentarer som deltagarna lämnat angående kursen som helhet.

"Tack till alla ledare som har plats för oss alla i sina hjärtan. Tack för bra upplägg på kursen, god mat, duktiga ledare, vänlig omtanke och alla deltagare som deltagare som har bidragit till Qifältet."

"Det har känts skönt att få komma hit och släppa taget och bli mottagen med så mycket kärlek och värme. Tack!"

"Mycket varmare och mer närvarande relation med min dotter."

"Kursen har upplevt som en oas eller en uppladdningsstation. Jag tackar för en bra och varm undervisning."

"Är speciellt tacksam för Qiregleringen med DongYue Su. Fantastisk upplevelse! Är tacksam till alla som varit med och skapat det starka Qifältet. Annars har det fungerat perfekt."

"En mycket bra kurs! Suveränt! Jag kommer tillbaka!"

"Jag är mycket gladare, trevligare, mer social och känner mig i stort sett fri från de deprimerande tankar som jag kan få när min energinivå är lägre. Nu skulle jag gärna stanna kvar i nio dagar till men detta är inte möjligt i år. Nästa år kommer jag med största sannolikhet tillbaka, och då i arton dagar. Tack för en fantastisk fin kurs!"

"Tack för en mycket bra kurs, som alltid. Har utövat Qigong i 10 år och känner stor tacksamhet."

Sommarkurs 2006 nivå 1 bild 2

"Är otroligt imponerad av 'ordningen och redan'." Känt mig trygg, har aldrig blivit så väl omhändertagande. Tack alla ni som gjort det möjligt för oss andra att känna en 100 % närvaro i alla situationer och att vi har fått uppleva denna sommarkurs."

"Att vara här bland alla goa människor. Även om jag tagit tillfället i akt att dra mig undan och tänka över min situation och komma till insikt med vissa saker, så har atmosfären varit skön. Kabarén var jättebra. Härligt att det finns människor som inser att det har något att visa upp, som tillför andra så mycket! Och att de vågar."

"Det här är min första sommarkurs. Jag gick min första kurs i september. Då fanns det inte en tanke på sommarkurs. Jag är lycklig att jag kom. Att få vara så här osocial eller social om man vill har varit underbart. Att möta underbara människor när man vill och sedan få gå ensam när man vill det."

"Det är inte min första sommarkurs men det är däremot min trevligaste sommarkurs. Det här fungerar! Så det blir nio dagar till."

"Vi ses nästa år på nivå ett och två. Tack DongYue Su, även min make och våra vuxna barn känner stor tacksamhet! Tack till alla ledare som har plats för oss alla i sina hjärtan. Tack för bra upplägg på kursen, god mat, duktiga ledare, vänlig omtanke och alla deltagare som deltagare som har bidragit till Qifältet."

"Jag har haft en bra kurs. Jag tycker mycket om Qigong och har trivts bra på kursen. Det blir bättre och bättre för varje år. I år har jag börjat tänka framåt, hur det blir om 10 eller 20 år? Jag tror att det bara blir bättre och bättre."

Resultat

För varje år blir Qi-fältet starkare och starkare. Det visar sig bl.a. genom kursdeltagarnas goda resultat. Här följer ett antal kommentarer från deltagarna. Många har även valt att låta publicera sin berättelse mer utförligt under "Personliga berättelser" på vår hemsida. Några har publicerats redan, andra är på väg:

Astma och allergi

"Jag deltog i 2005 års astma och allergiprojekt. Jag andas på ett bättre sätt och jag har reducerat min användning av inhalator till en pep/dag i stället för 4 pep/dag."

"Jag har matallergi, är glutenintolerant men under våren har jag kunnat äta mer och mer. Under den här kursen har jag ätit det mesta av maten som serverats."

"Jag lider av björk- och gräspollen allergi men jag har klarat mig utan piller som normalt inte är möjligt."

Smärtor

"Skälet till att jag anmälde mig till kursen var smärta i ena låret. Och den smärtan har försvunnit. Även smärtan i ryggen har försvunnit."

"Jag skulle göra lite finjusteringar på rygg och nacke. Jag gick till en kiropraktor. Han tog bort en del och sa sen att jag skulle klara resten på Qigongen, så jag skulle inte behöva komma tillbaka. Jag har känt hur det har jobbat i ryggen. Nästa gång jag röntgar har jag nog ingen förslitning längre."

"Jag har haft problem med min rygg. På vägen fram till idag har det släppt. Jag känner mig pigg. Jag går mycket bättre och är lättare i kroppen."

"Just nu är jag smärtfri. Jag vet ju inte hur det blir i höst och vinter men just nu är det borta. Det är väldigt stort och positivt. Mycket har hänt!"

Eksem

"Jag har lidit av eksem. Jag deltog i en grundkurs, fortsatte att träna varje dag och långsamt försvann eksemet. Jag var rädd att det skulle komma tillbaka, men nej, jag är fullständigt fri från eksem."

Sommarkurs 2006 nivå 1 bild 3

Migrän

"Mitt största problem är att jag har jätteont i huvudet, migrän, vid rätt så liten muskelansträning. Så förra året förvånade det mig väldigt mycket att jag kunde stå här och röra armarna så mycket utan att få migrän. I år har det gått mycket bättre med smärtan i axlarna när jag har tränat. Däremot har jag haft lite huvudvärk det här året. Eller en början till huvudvärk så jag har trott att det skulle bryta ut men det har liksom stannat vid det. Alltid vid mens ligger jag ett par dygn i migrän. Nu har jag haft min mensperiod och huvudvärken har stannat vid lite illamående och att det trycker lite. Jag har varit jättenöjd med det. Nu känns det som att det är helt borta. Det känns skönt i kroppen och jag känner mig lugn. Jag är faktiskt jättenöjd att jag ska stanna här nio dagar till. Förra året tyckte jag synd om alla er som skulle stanna. Jag ser fram emot det här."

"Jag har stora problem i rygg och nacke och har svåra migränanfall. Jag kan ligga i tre dagar utan ljud och ljus. Nu har migränanfallen blivit reducerade till huvudvärk. Det har jag haft varje morgon här. Men det är inte så illa utan min migrän blir bättre och bättre. Ryggen och nacken gör fortsatt ont. Tur att jag ska träna vidare så att det blir bra."

Blodcirkulation

"En annan stor grej är att jag har fått igång min blodcirkulation den här sommarkursen. Jag har varit kall om händer och fötter i hela mitt liv. Fötterna har blivit bättre men händerna har fortfarande varit väldigt kalla. Nu har min kroppstemperatur höjts. Jag har svettats ganska mycket när jag har tränat. Det är en stor sak."

"Efter min skada har mitt högra ben varit väldigt kallt. Jag har fått sova med duntofflor för att överhuvudtaget ha en ljummen fot när jag vaknade på morgonen. Det tog två dagar här innan det kändes som cirkulationen lossnade. Min högra fot är varmare än min vänstra idag. Det känns jätteskönt att kunna värma den friska foten på morgonen när jag vaknar. Jag kommer igen nästa sommar."

Magproblem

"Jag har fått en massa positiva förändringar som jag inte hade räknat med. Jag har alltid haft en stressmage. Magen har jag haft problem med i hela mitt. När jag gjorde min första Lyft Upp Qi kände jag jättevågor i magen. Sen försvann det och efter det har jag inte haft några stora magproblem alls utan den är jättelugn. Jag har tränat bort min laktosintolerans. Läkarna tror ju knappt att man kan göra det men till 99 % är den borta och det är jag jätteglad för. Det är verkligen underbart!"

"Jag har ätit en massa olika preparat för min mage men jag äter inga alls nu längre."

Mensvärk

"Jag har haft enorm mensvärk men den var som bortblåst efter första helgkursen som jag gick."

MS

"Jag har jubileum idag. Det är två år sen som jag lämnade rollatorn. Sen dess har jag inte använt den. Många frågar hur det går och fortfarande går det mycket framåt, både fysiskt och mentalt. För två år sedan orkade jag inte mycket, kunde sitta framför datorn max en timma. Nu är jag tillbaka halvtid på mitt gamla jobb. Hemma orkar jag också mer. Nu har jag ju två barn. Jag går hos sjukgymnast och där gör jag ett balanstest, BDL-test. Jag har värdena sen två år tillbaka. Om jag gjort det testet för två och ett halvt år sen skulle jag inte fått något poäng. Jag gjorde det för två år sen då jag tränat Qigong ett tag och fick då fyra poäng. Sen har det bara ökat, framför allt efter sommarkursen. När jag gjorde det för ett par veckor sen hade jag 36 av 44 poäng. Snart kan de inte använda det testet längre. Jag åkte slalom i vintras. Det trodde jag aldrig att jag skulle göra det igen."

" Det händer grejer i kroppen men det är svårt att sätta ord på vad det är. Det känns spännande och roligt att vara här. Jag blir jätteinspirerad av att höra alla berättelser. Jag bestämde mig i morse att jag inte skulle använda käppen mer."

Drogproblem

"Det har varit en jättebra kurs. Jag har varit jätteglad och jättepigg och inte kunnat sluta le. Jag känner mig jättebra. Den största hjälp jag fått av Qigongen är att jag kunnat sluta använda droger. Det känns jättebra."

Synfel

"Min syn har förbättrats, mitt astigmatiska seende har försvunnit. Tack för en underbar kurs!"

"Jag trodde att jag skulle vara arg och irriterad hela tiden. Redan första dagen visade det sig dock att så inte skulle ske. Jag kände mig genast glad och energirik. Den huvudvärk jag hade när jag kom försvann under första träningsdagen och har inte kommit tillbaka sedan dess. Enbart några stötliknande smärtimpulser bakom ögonen. Min synastigmatism på vänster öga har blivit i stort sett perfekt under min vistelse här."

Rörlighet

"Jag har även problem med nacken. I fjol kändes det som min kropp var femton år efter kursen. I år har jag inte haft samma känsla, men jag har rätats ut och jag har lättare att gå. Även mina armar är rakare."

"Jag började träna i februari. Efter många år kan jag sitta i skräddarställning igen. Jag är allmänt mycket mjukare. "

"Mina axlar, armar och händer har mjuknat. Jag har spelat fotboll och mina vrister har fått skador så att de är för rörliga. Under de här dagarna har vristerna stabiliserats. Jag har även lidit av rinnande ögon på grund av datorarbete men det upphörde efter fyra dagar.

"Under kursen har jag inte haft några symptom. När jag kom hit hade jag svullna fingrar på grund av en arbetsbelastning. Nu är det borta. Fingrarna är hur rörliga som helst."

Sommarkurs 2006 nivå 1 bild 1

Ork och Energi

"Jag känner mig mycket starkare nu, efter den här kursen. Jag har sovit mycket på nätterna och folk har fått väcka mig klockan sex, något som inte inträffar hemma. En fin kurs!"

"Jag har fått ett litet barn så mitt liv har också förändrats. Hon var vaken mycket på nätterna och det var väldigt jobbigt. Jag kunde inte träna Qigong men jag kunde tänka Qigong och då orkade jag hur mycket som helst. Träningen har gått jättebra under kursen trots att jag inte tränat så mycket den senaste tiden. Det kanske är för att jag inte är så fokuserad på mig själv."

Bröstcancer

"Jag har varit väldigt låst i flera år efter en bröstcancer och Qigongen har hjälpt mig att bli öppnare igen och våga delta bättre i livet.

Hörsel

"Detta är min fjärde sommarkurs. Jag har tränat oregelbundet. I vintras ramlade jag och slog i svanskotan. Jag var ganska dålig ett tag med yrsel och jag tappade hörseln på höger öra. Då tvingades jag att börja träna igen och det har blivit mycket bättre. Hörseln har kommit tillbaka. Under kursen har jag blivit bättre i ryggen och nacken. Jag har kunnat ta till mig föreläsningar på ett bättre sätt och lärt mig att jag inte bara ska ge upp utan kämpa eftersom träningen är bra för mig."

Bihålor

"Det har varit jobbigt men jag har upplevt två väldigt positiva saker. Bihålorna, näsan, jag har inte kunnat andas så bra genom näsan på jättelänge, och då menar jag verkligen länge. Särskilt när jag står här inne och gör träningen. Jag är helt klar i näsan. Jag har varit med om en positiv sak till. Jag har en lite vekare vänstersida. När jag har gjort övningarna så brukar det knäppa till men nu känns det som att det har lossnat."

Lärare:

Su Dongyue