Lyft upp Qi Göteborg [2006-05-06]

Våren bjöd, lite chockartat på högsommarväder. Trots hettan kämpade alla på i träningssalen, med citron- och gurkvatten som svalkande inslag. Helgens kurs var uppskattad, det var den sista för terminen i Göteborg. Några av de deltagande från tidigare kurs med NHR (Neurologiskt Handikappades Riksförbund) passade på att repetera grundkursen. De berättade entusiastiskt om olika förbättringarna de fått av träningen. En del av dem har bestämt sig för att satsa ordentligt på träningen och har årets sommarkurser i sikte. Andra skulle gärna vilja gå men får av olika anledningar avstå och vänta till nästa år.

Det upplevs som en trygghet att vi har en etablerad organisation och att man alltid kan komma tillbaka efter en tid av uppehåll. På helgens kurs hade vi en deltagare som hittade till oss igen efter att hon gått sin första kurs för nio år sedan. En annan deltagare hade gått på Drop In för ett par år sen och kände nu att det var dags. En tredje, som också gått på Drop In en längre tid fick nu en efterlängtad möjlighet att gå en grundkurs, hon hade från första stund känt att den här träningen fick henne att må bra.

Några röster från helgens kurs:

Bättre sömn

"Jag sov ovanligt bra inatt. Mycket, mycket bättre än vad jag har gjort tidigare".

Glädje

"Igår var jag euforisk när jag gick härifrån och är nyfiken på hur det skall kännas idag".

Förkylningskänsla

"Jag känner mig väldigt pigg idag. De senaste veckorna har jag haft något i kroppen som inte riktigt har velat försvinna. Det har gått upp och ner. Vissa dagar har varit jättebra och andra väldigt sega. Nu under de här två dagarna så känns det verkligen som jag har lämnat det här bakom mig. Nu kan jag njuta av våren istället. Tack så mycket för kursen".

Värkproblem

"Jag kunde inte sova på nätterna, hade jättevärk. Var tvungen att gå till läkare men medicinen hjälpte inte. Så fick jag chans att komma till kursen. När jag kom igår var värken stor, men i morse släppte den. Jag är jätteglad att jag fick komma hit. Jag har bestämt mig för att jag skall gå sommarkurs så jag måste därför bli frisk, jag är redan frisk".

Allergi och sträckning

"Jag är allergiker och har eksem, fick veta att det kanske skulle försvinna med tiden och det har det gjort. Har inte haft speciellt mycket problem på flera år. Men det måste vara "jäkligt" mycket pollen i år för på vägen hit anföll de mig. Till saken hör att jag sträckte mig så fruktansvärt för två veckor sedan och det blev bara värre och värre. Jag spände mig mer och mer och till slut satt sträckningen i hela bröstet. Jag kunde inte snyta mig, skratta eller andas för häftigt och nysa ville jag inte ens tänka på. Så går jag och får ett allergianfall! Jag nös 25-30 gånger och trodde att jag skulle dö. Vilken smärta, jag tänkte: varför slängde jag inte i mig en massa tabletter innan, nu kommer jag att störa alla med mitt snorande och nysande. Men efter två timmar i träningssalen så var allergin borta, sen försvann även min sträckning. Den är borta, såååå skönt".

Balans och rakare fingrar

"Jag har MS. Märker att jag fått bättre balans, jag kan stå längre. När jag är hemma så står jag upp och gör de här övningarna. Jag känner att det går framåt. Efter denna helgen kan jag också räta mer på fingrarna på min ena hand".

Skador i nervsystemet

"Träningen ger mycket effekter även för oss med MS som har rätt så mycket skador i nervsystemet. Det är väldigt tydligt att denna träning inte tar kraft på samma sätt som annat, vi får istället mycket".

Axlar - Styrka

"Jag har märkt att mina axlar har blivit mycket bättre, jag har dataproblemsaxlar. Plus att jag orkar stå längre, jag har MS och orkade förut inte stå och göra båda övningarna".

Balans i livet och tålamod

"Jag behöver detta, de här kurserna ger mig bättre balans i livet, ett större tålamod och jag blir inte arg. Det är väldigt positivt så jag kommer nog aldrig att sluta med den här träningen utan återkommer gång på gång. Tack".

Problem och ältande

"När man är stressad så kan man göra småproblem hur stora som helst, man ältar och håller på. Det gör jag inte längre, ett problem är ett problem, det är vad det är. Det är därför lättare att leva, mycket lättare att leva och mycket roligare att leva idag".

Bättre kondition

"Jag sprang till bussen häromdagen, uppför backen, det har jag inte klarat det förut. Lite andfådd blev jag men det tog bara några sekunder sen var andfåddheten borta och jag kunde lugnt gå på bussen".

Lärare:

Kate Ohlsson