Lyft upp Qi Helsingfors [2006-04-22]

Våren kom till Helsingfors samtidigt som vi skulle ha grundkurs i Lyft upp Qi och vi blev välkomnade med tussilago efter väggrenen och fågelsång. Trots värmen och det vackra vädret var antalet deltagare det största hittills i huvudstaden och en blandning mellan nybörjare och "gamlingar" genomförde kursen med ett gott humör och många glada skratt.

Helsingfors1, 060423, stor

Efter fredagens föreläsning berättade en av nybörjarna att hon var mycket trött innan föreläsningen och då hade funderingar på om hon verkligen skulle gå kursen eller inte. Men under föreläsningen upplevde hon att den handlade precis om henne och hon kände sig betydligt piggare vilket gjorde att hon bestämde sig för att delta. Efter kursen sa hon att hon redan längtar efter kursen i Hangö i augusti.

Ur deltagarnas kommentarer:

" Jag lider av migrän och hoppas att jag ska bli av med det. Jag hade ont i nacken innan jag kom på kurs, men det är bra nu."

" Jag lider också av migrän. Jag fick huvudvärk igår på kvällen. Imorse hade jag också huvudvärk, men det är bättre nu. Jag tror nog att det här hjälper. Jag tog medicin igår, men den hjälpte inte. Idag har träningen hjälpt."

" Det här är min första kurs. Trots att jag är ung, så är jag inte så oförstörd som jag ser ut. Jag har en kronisk tarmsjukdom och jag hoppas att få hjälp med min stresshantering, eftersom stress förvärrar symptomen. Det här känns bra. Det ger ett inre lugn."

" Det har varit en rofylld kurs."

" Det här är min tredje kurs. Jag går ofta och har dåligt samvete över att jag inte har rutiner. Det är en underbar trygghet att jag har det här. Jag har ett oregelbundet liv och lider av sömnsvårigheter. Jag vet att det här fungerar. Jag vet att jag alltid kan ty mig till det här. Jag tränar mitt på dagen. Det ger en otrolig skillnad: jag känner ibland hur mycket mer man får ut av det om man lyckas skapa koncentration och lugn."

Helsingfors2, 060423, stor

" Jag har blivit lugnare som människa, om jag blir arg går det över fortare. Mina knän som jag hade ont i har också blivit bättre."

"Ju mer jag tränar Qigong ju mer säkrare blir jag i vardagen. Kan ta det lugnare även när svåra saker händer. Jag har även mycket mer kraft i armarna, det är inte alls lika svårt att bära tunga kassar t.ex. Jag är inte så hungrig längre, det har blivit mindre småätande."

"Jag blev närsynt för nästan 20 år sedan och det blev gradvis sämre som det ju gärna blir när man studerar och läser mycket. Men försämringen stannade av för några år sedan, sen jag börjat med Qigongträningen o nu senast, för en månad sen när jag skulle köpa nya glasögon visade det sig att båda ögonen blivit bättre!"

"Jag deltar för första gången och jag var orolig innan då jag har svårt att stå länge, jag har nämligen opererat och bytt ut båda höftlederna. Men det har gått mycket bättre än väntat, på det hela taget har det varit en fantastisk upplevelse."

Lärare:

Fatima Ringvall