Vinterkurs SXQ (5 d) Bollnäs [2006-03-01]

Ett 60-tal förväntansfulla deltagare hade hittat till Bollnäs Folkhögskola och årets vinterkurs som hölls vecka nio. Som alltid känner man sig mycket väl omhändertagen så fort man anländer till Bollnäs, något som brukar påverka stämningen i positiv riktning.

Positiv stämning i Bollnäs

Under veckan lärde vi oss och tränade framförallt Shenxin Qigong men också några andra övningar som upplevdes som mycket kraftfulla. Flera av deltagarna påpekade att de fick en mycket stark känsla av Qi, att det var lätt att koncentrera sig och att de kände sig inspirerade.

Träning under Vinterkursen 2006

Detta märktes bland annat på antalet personer som ägnade flera timmar till extra träning på kvällarna. Resultaten kom i form av höjd energinivå, bättre koncentration, bättre humör och rörligare kroppar.

Enkät

Vår enkät visade på bra resultat. Som figuren nedan visar fick 75% höjd energinivå, 73% sov bättre, 71% blev mindre stressade och 69% fick mindre nacksmärtor.

Statistik från vinterkursen 2006

Nedan finns några kommentarer från deltagarna.

Bättre fysiskt och mentalt

"Tack för den fantastiska vinterkursen. Jag var så svag att jag knappt kunde bära min överkropp efter en influensa. Jag gick som en gammal and och vankade på mina svaga ben, de gjorde ont varje dag. Både kropp och själ var svag men nu går jag rak och mera stadigt. Jag har inte ont i benen på samma sätt och kan bära min överkropp. Balansen är bättre. Astman är bättre. Mitt humör är också bättre."

Blödningar efter operation

"Jag opererades i underlivet före jul och sedan dess har jag tränat mycket. Det har stabiliserats men det har ändå hållit på och varit lite konstigt, med blödningar och sånt. När jag kom hit så blödde jag ganska mycket och det jobbade på första dagen. Men mitt i första dagen så försvann det bara och nu så känns det helt bra igen."

Avslappnad och energisk

"Under kursen har det börjat släppa i vänster sida där det sitter mycket spänningar. Skillnad sen tidigare är att jag från igår bara har blivit piggare och piggare. Jag har fått en enorm energi."

Allt blir bättre

"Allting blir bättre när jag tränar Qigong, jag blir bättre i astman, jag blir bättre i huden, jag blir bättre i mitt ischiasben och jag blir starkare mentalt. Jag kan tänka och reflektera på ett annat sätt och jag kan ifrågasätta saker och ting och jag vågar stå på mig. Jag är dessutom väldigt glad över att det är så många unga människor, alla unga kvinnor. Vilken enorm möjlighet de har som har hittat den här Qigongen så tidigt i livet. Men det är aldrig för sent att lära sig nytt, det kan man göra som äldre också, det är bara att träna på."

Qi

"För första gången upplevde jag Qi. Det är många som pratar om Qi men jag har inte vetat vad de pratat om, jag har inte känt det. Men den här kursen har jag upplevt vad Qi är och det är härligt."

Trötthet, klåda och koncentration

"Trötthet, slitenhet och stress är borta. Ingen klåda på händerna sedan jag kom till kursen. Tidigare har jag rivit på handleder och handrygg så att huden försvunnit delvis, sover då sämre också. Jag har bättre koncentration, t.ex. kunde jag koncentrera mig på vad alla sade när vi samtalade i slutet."

Qi-reglering för ryggen

"För ett tag sedan skottade jag snö. Det var snö som låg ovanpå isen så jag råkade halka och ramlade framlänges med armar och ben utsträckta åt olika håll. Jag landade på bröstet och kände hur det knäckte till i ryggen. Efter det värkte det ständigt i en punkt på ryggen. När vi skulle ha grupp Qi-reglering så fick vi önska oss ett resultat och då tänkte jag på punkten i ryggen. Min önskan var att smärtan skulle försvinna. Det fungerade! Jag har inte känt av punkten alls efter den Qi-regleringen."

Tankar

"Under hela kursen har jag (nästan) inte haft några störande tankar utan varit fokuserad på träningen."

Platt på golvet

"Plötsligt en dag på träningen upplevde jag att jag kunde stå med fötterna platt mot golvet! Jag har i alla år hört ledorden för detta, men jag stod alltid på en bulle under fötterna och åkte fram ock tillbaka. Under alla kurser jag gått så har jag kämpat med mina armar, de har suttit fast och jag har bänt och bänt och nu helt plötsligt så har jag ett flyt."

Träning i Bollnäs under vinterkursen 2006

Stel

"Jag var väldigt stel när jag kom hit de första dagarna, men när det lossade så lossade det så påtagligt och det var så härligt."

Bättre syn

"Tycker att det är helt fantastiskt att få vara här, jag känner mig tio år yngre när jag åker härifrån. Mycket tack vare att man umgås med alla ungdomar som är så positiva. Härom kvällen glömde jag att ta på mig mina glasögon när jag löste sudoku, så min syn har blivit bättre här. Jag testade nästa dag också och det höll i sig, så nu har jag lagt undan mina läsglasögon och det är skönt att få göra i den här åldern."

Mage och sömn

"Magen har blivit väldigt mycket bättre den här veckan. Hela kroppen har blivit bättre. Jag har sovit lite men ändå känner jag mig ganska pigg."

Ond höft

"Under någon månad så har jag haft ont i en höft, inte så att det stört direkt, men om jag stått eller suttit stilla så har jag känt att det tagit ett tag innan jag kommit igång. Men nu är det borta, jag har inte ont där längre, det känns jätteskönt."

Hand och tumme

"Min favoritrörelse denna gång har varit klohanden, har haft problem med fingrarna den sista tidan, speciellt höger tumme. Första dagen kunde jag inte böja tummen men nu kan jag möta alla fingrarna, till och med nypa till utan att tummen fastnar."

Lungt och skönt

"Det går lite bättre för varje vinterkurs, det blir lättare att träna. Den här gången har jag kunnat njuta av träningen periodvis, det har varit jätteskönt att stå här och göra övningen med många upprepningar. Jag har mycket mentala problem och under denna kurs har det öppnat upp uppe i huvudet. Det känns väldigt lugnt och skönt där uppe i huvudet."

Starkare

"Den här kursen har gett mig otroligt mycket. När jag kom hit så kände jag mig stark, starkare än jag gjort på länge. Nu när jag varit här i fem dagar så känner jag mig ännu piggare och starkare. Energinivån har höjts rejält. Mitt självförtroende för hur mycket jag, min kropp klarar av, har ökat ofantligt."

Spänstig och positiv

"Jag känner mig spänstig i kroppen och positiv."

Tumme och knä

"Jag slog i tummen i skidliften på utflyktsdagen och ett gammalt ledband som läkt dåligt svullnade upp och gjorde lite ont, men det bara försvann efter att jag tränat. Jag slog även i knäet en dag och efter det blev helt plötsligt Dun Chiang plötsligt mycket bättre. Tack alla som varit med och härjat så att vi latmaskar får ett bättre liv."

Energi

"Tack för en jättefin kurs, den bara försvann iväg snabbt. Det har gått jättebra med träningen, jag har jobbat igenom en del saker i axlarna och den har gett mig otroligt mycket energi. Jag är väldigt glad för det, det känns som om jag bara står och sprakar. Åkte skidor på utflyktsdagen och konstaterade att det var Qigongträning som fortsatte, det blev väldigt mjukt. Hela följsamheten, att göra något fysiskt, förbättras och det blev så direkt i en sådan upplevelse."

Syn och höga ljud

"En av de första dagarna hände det något i huvudet. Senare på kvällen upptäckte jag att jag kunde läsa skyltarna, inte bara rubrikerna utan även texterna under ganska bra med mina vanliga distansglasögon och det brukar inte jag kunna. Jag brukar behöva byta till läsglasögon. På utflyktsdagen gick vi iväg till en textilfakbrik. Vi gick mellan de elektriska vävstolarna när de var igång (det var en mycket hög ljudnivå därinne) och jag klarade av det utan några svårigheter. Detta förvånade mig eftersom jag har varit väldigt känslig för ljud förut."

Fraktur

"Jag tror att jag fått en förbättring i min vänstra fot som jag kom hit med, där man misstänkte en fraktur av något slag. Det ömmar inte lika mycket i skelettet och det svider inte lika mycket i huden, så den hoppas jag har läkt ihop."

Ont i handleden

"När jag kom hit hade jag ont över höger handled för jag spelar bas, jag hade ganska ont. I lördags så försvann det bara. Jag kände inte när det hände, det bara försvann."

Glad som ett barn

"Nu efter kursen känner jag mig lika glad som ett litet barn."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen