Lyft upp Qi Kalmar [2006-02-25]

Strålande vinterväder med snö och sol bjöd sportlovsveckan i Nybro på, och ortens lilla slalombacke var välbesökt. Men även inomhus bjöds till aktivitet, i Folkets hus hade intresserade Qigongare samlats för att delta på helgens grundkurs i Lyft upp qi. Flera av deltagarna hade gått grundkurs tidigare men ville gärna gå igen, för att vara i det starka qifältet, finslipa rörelserna och få fördjupade kunskaper. Många framhöll hur bra helgkurserna är för att få energi och motivation till att hålla träningsrutinerna igång. De som gick kursen för första gången lärde sig snabbt och såg fram emot att kunna delta i gruppträningarna framöver.

Ur deltagarnas kommentarer:

"Jag är whiplash skadad sedan åtta år tillbaka. Jag har gått på Zonterapi och så blev jag intresserad av qigong och hade turen att ha vänner som tränar denna metod. Förra kursen var min första, då hade jag en inbokad tid efter kursen hos min zonterapeut. Jag sa inget om att jag börjat träna qigong men hon märkte att jag hade "ökat mitt flöde av qi" det var sista gången jag gick dit nu tränar jag qigong i stället."

"Qigongen har hjälpt mig mycket jag är friskare och lugnare. Innan hade jag ofta bihåleinflammation, det har jag inte längre. Häromdagen fick jag en konstig värk i ena benet, det var samma dag som vi har gruppträning, trots att jag inte kunde stå gick jag dit, för jag vet att läraren brukar säga att man verkligen ska gå när man behöver det som mest. Jag satt på en stol och till min förvåning försvann smärtan. När jag kom hem kunde jag tom skotta snö. Min kondition har blivit bättre och jag kan åka skidor med barnbarnen."

"Jag vaknade lördag morgon med ett migränanfall i antågande och blev osäker om jag skulle klara av att stå på benen. Jag fick skjuts hit och jag klarade av att träna, framåt eftermiddagen klingade huvudvärken av, träningen fick det att försvinna. Det har hänt en gång tidigare och det känns ju fantastiskt att ha funnit något som kan stoppa anfallen."

"Qigongen har hjälpt mig med mycket, den ger mig ro och avslappning."

"Jag har tränat i ett och ett halvt år. När jag började var jag i riktigt dåligt skick men qigongen har hjälpt mig jättemycket, framför allt mentalt. En sån här helgkurs är så bra för att ladda upp."

Lärare:

Lars Hagner