Lyft upp Qi Göteborg [2006-01-28]

NHR Gbg Jan 2006 bild 1

Helgkurs med NHR i Göteborg

Helgens kurs genomfördes i samarbete med NHR, Neurologiskt Handikappades Riksförbund, men även andra var välkomna att delta på kursen. Många, av helgens deltagare, hade typiska problem som är kopplade till diagnosen MS, såsom trötthet, balanssvårigheter m.m. Men trots dessa handikapp fanns framtidstro, livsgnista och kämparglöd av ovanligt stora mått, som vi alla inspirerades av. Några av NHR deltagarna hade vissa svårigheter med rörelserna, men de upplevde ändå kursen som mycket givande och de gick hem med en hoppfull förväntan inför de kommande träningarna med NHR. Några uppnådde goda resultat redan under dessa två dagar, vilket gav god information till oss alla och ökade tilltron till metoden och för vad träningen kan ge i form av hälsoförbättringar.

Några röster från kursen:

"Jag har MS och då blir man trött väldigt ofta. Jag gick en likvärdig kurs för 2 ½ månad sedan, efter den blev jag pigg. Jag har fortsatt att träna hemma varje dag och har fortsatt att vara pigg – det är helt otroligt!"

"Jag gick en kurs i november, hade lite stelhet efter en axeloperation. Efter tre veckors träning av Zhineng Qigong hade jag full rörlighet, vilket sjukgymnasten sade att "det går inte, du får leva med det"! Men det gör jag inte längre."

"Det som är intressant är att man kanske börjar träna av en viss anledning men sedan märker att man får en massa andra saker på köpet som man inte har räknat med, vilket kanske inte var målet från början."

"Det spelar inte någon roll vilken diagnos man har. Under åren har man tränat det här har man sett att Zhineng Qigong tar vilket sjukt det än är, Qigong vill ha friskt. Så det är bara att släppa allt gammalt och träna."

NHR Gbg Jan 2006 Elisabeth 2

"Jag har MS och när vi skulle göra knäböjen, de var skitsvåra, mina ben är ju de som fungerar sämst. Det var bara ett skämt i början, men idag så fungerade det faktiskt bättre. Jag kom ganska djupt ner och damen som jag korrigerade tillsammans med sa: oahhh, här har det hänt grejer."

"Jag har MS och jag har, trots att jag är väldigt trött, stått idag utan att hålla mig i rullatorn och jag har blundat, det är en stor grej!"

"Jag har MS och jag var väldigt trött i kroppen igår, men ovanligt pigg i skallen, eller hur jag skall uttrycka saken. Jag arbetar annars bara tre timmar, tre gånger i veckan, så jag brukar inte klara sådana här dagar. Det är en lite häftig upplevelse."

" Jag har MS och igår var jag jättetrött i kroppen men jag är pigg för övrigt, mentalt pigg som någon annan sa här och det känns väldigt positivt. Det känns som att det passar mig det här, den här kroppskontrollen som vi tränar, det är precis vad jag behöver."

"Jag har MS och kroppen hänger inte riktigt med. Jag har kunnat blunda genom en hel sektion och samtidigt kunnat hålla balansen när jag blundar, det har jag inte kunnat på länge!"

"Jag blivit mycket bättre, jag var riktigt sjuk när jag började träna för 1 ½ år sedan. Kunde inte äta kött, inte dricka mjölk, då fick jag kramper i magen och kunde inte sova på nätterna för dessa kramper. Nu är det inga problem alls."

Lärare:

Kate Ohlsson