Lyft upp Qi Karis [2005-11-19]

På den vid en sjö så vackert belägna Västra Nylands Folkhögskola genomförde vi helgen 19-20 november vår första kurs i finländska Karis. Över 20 nybörjare samt ett flertal som repeterade deltog i grundkursen i Lyft Upp Qi samt på föreläsningen på fredagskvällen innan. Engagemanget från deltagarna under kursen var stort och många glada skratt hördes. Viljan att lära sig var stor, likaså ambitionen att fortsätta med träningen i vardagen sen. En ny kurs är planerad i mars 2006.

Ur deltagarnas berättelser:

"Jag gick första kursen i Hangö i höst för tre månader sen. Det känns bra, roligt att fortsätta. Dom på jobbet säger att det syns att jag mår bättre."

"Det är två år sen jag gick i väggen. Nej jag gick genom väggen ner i källaren. Jag hade turen att få tag på en kinesisk läkare som behandlade mig med akupunktur och örtbehandlingar. Han gav mig rekommendationen att börja träna qigong, men jag har inte varit mentalt förberedd för det förrän i höstas. Jag gick då på Hangökursen, jag kände då att jag skulle fortsätta med denna metod, men det är inte förrän nu denna kurs som jag insett att det jag sökt efter finns i qigongen. Någonting har öppnat upp i mig, speciellt i morse under första träningen kändes det. Det har varit fantastiskt detta veckoslut!! Jag har hittat det jag sökt!"

"Detta är min första kurs. Helt ärligt så har jag väntat länge på den här typens träning. Jag har mycket tankar och problem som sätter sig på mina axlar. Igår fick jag en stark upplevelse med la qi. Tid och rum försvann, alla tankar försvann. Jag skulle vilja nå att inte känna stress och kunna hantera problem. Jag ska absolut fortsätta och komma på kurser."

"Jag är smittat av min syster. Hon gick på qigongkurs på Åland i höst och har ringt och ringt sagt att jag bara måste gå, så här är jag. Tror att det kommer att bli bra för mig. Det är så otroligt vackra rörelser!! Yes, skönt! Ska gå på en ny kurs."

"Det här är första gången. Jag hade väldigt sjuka ben när jag kom hit. Nu känns det som om jag har fått igång blodcirkulationen."

"Jag hade mycket problem med förkylningar förut. Jag hade minst en i månaden. Nu har jag inte haft någon förkylning att tala om på fem år. Förut var jag också väldigt åksjuk när jag åkte bil, buss eller båt. Det är helt borta nu. Jag har fått ett redskap som jag kan använda för att påverka min hälsa. Allt funkar bättre, både hemma och på jobb. Qigongen är det bästa som har hänt mig."

"Jag kom hit för att mitt sinne är borta. Det är överallt. Kroppen har börjat domna. Jag är liksom inte mig själv. Under de här två dagarna tycker jag att jag har hittat mig själv. Här är jag."

"Det här är min första kurs. Jag har upplevt det väldigt positivt. Jag har försökt hålla mig igång med t.ex. stavgång och ridning, men det har varit för häftiga rörelser, så jag har bara fått mera ont. Jag kände mig helt otroligt pigg igår."

Lärare:

Lars Hagner