Shenxin Qigong Pargas [2005-10-22]

I oktober 2005 var det dags för en andra kurs i Shenxin Qigong i Finland och Pargas. Efter den första kursen för drygt ett år sedan hade träningsgrupperna i båda Pargas och Åbo tränat Shenxin Qigong tillsammans. Många såg fram emot att få repetera kursen eller lära sig de övningar som de andra hade tränat tillsammans.

Deltagarna arbetade bra med övningarna och gjorde en insats för att förbättra sin förmåga att utföra övningarna med avslappning och harmoni. Både de som var med för första gången och de som hade varit med en längre tid kände av det starka Qifältet: De blev både glada och pigga något som inte minst märktes på deras livliga och glada diskussioner på rasterna.

Nedan finns några kommentarer från deltagarna där de berättar om vad som kändes viktigt för dom.

Deltagare på Shenxin Qigong kursen i Pargas

Behagligt

Jag har haft en mycket trevlig helg. Det har känts väldigt behagligt och bra hela tiden. Jag känner att jag har fått mera Qi.

Mjukare rygg

Jag har haft rätt så stora problem med min rygg. Qigongträningen har hjälpt mig väldigt mycket på det området. Under den här kursen har jag blivit mjukare och det stelaste partiet i nedre delen av ryggen har börjat öppna sig.

Nacke

Jag har i många år haft problem med nacken. Igår hittade jag ett nytt sätt att använda nacken, hållningen blev rakare. Idag känns det annorlunda jämfört med hur min stela nacke känts förut, något jag är mycket lycklig över.

Lugn

Jag brukar kunna bli lugn när jag koncentrerar mig och tränar Qigong. Helt i slutet av den här kursen fick jag plötsligt ett lugn utan att jag gjorde så mycket. Lugnet spred sig sedan i hela kroppen. Det var mycket skönt.

Värk

Jag har en ond arm med mycket värk i axeln och armen. Jag har länge varit plågad med detta och har hållit på med sjukgymnastik ett bra tag. På kvällen efter första kursdagen kändes armen helt fin. På morgonen efteråt kände jag mig mer utvilad än vanligt.

Mjuk och klar

Jag känner mig mjukare i axlarna och klarare i huvudet. Jag ser också klarare nu.

Ryggont

Jag började med Shenxin Qiong för ungefär ett år sedan på grund av mina ryggproblem. Jag hade då haft ont i ryggen i 4 år och provat i stort sett allt utan att bli bättre. Jag var mycket skeptisk till att detta kunde hjälpa, men provade ändå eftersom jag var villig att prova allt. Jag hade under en lång tid dessutom haft svårt att sova. Jag vaknade ofta på natten av min onda rygg och låg sedan vaken i timmar. Efter kursen vaknade jag fortfarande av ryggen, men eftersom jag var vaken och den här träningen skulle vara så bra så tränade jag Shenxin Qigong varje gång jag vaknade. Efter dessa nattliga träningar somnade jag omedelbart och kunde sedan sova gott resten av natten. Att vara vaken 20 minuter istället för flera timmar var i sig så bra att jag kunde ha fortsatt med träningen under resten av mitt liv.

Vinterkurs

Jag började tycka om Shenxin Qigong när jag deltog på en vinterkurs för några år sedan. Efter den kursen var jag så pigg och frisk att jag nästan inte kunde känna igen mig själv.

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen