Lyft upp Qi Kalmar [2005-10-22]

Vi brukar alternera mellan Kalmar och Nybro när vi genomför terminens grundkurs. Den här gången, helgen 22-23 oktober var det Nybros tur. En anledning till att det blev Nybros tur nu var kommunens erbjudande till sina långtidssjukskrivna anställda att delta i kursen. En liknande satsning gjordes för två år sedan och på kursen nu deltog flera som började träna då. Det är glädjande att se vilken förändring de gått igenom, hur de kunnat förbättra sin livskvalitet och steg för steg kunnat komma tillbaka till arbetslivet.

Det finns en i träningsgrupp i både Nybro och Kalmar och de som nu deltog för första gången var alla överens om att försöka delta i åtminstone en av grupperna. Flera uttryckte också en önskan om att delta i kursen på Öland helgen 12-13 november.

Ur deltagarnas berättelser:

"Jag har deltagit i några grundkurser och en 9-dgarskurs. Nästa år kommer jag att vara med i 18 dagar. Innan jag började med träningen kunde jag inte tvätta mitt hår eller laga mat utan att bli så sjuk att jag måste lägga mig ner. Nu kan jag till och med tvätta och skura golven. För en del är det inget stor sak men för mig är det en jätteskillnad."

"Det här är min första kurs. På natten till söndagen vaknade jag upp mycket förvånad. Min ischias värk hade försvunnit! Jag insåg att jag låg på in vänstra sida vilket normalt är omöjligt för mig på grund av värken. Jag var också skönt varm och behövde inte sockorna och extra täcket jag normalt alltid måste ha för jag är så frusen."

"Jag har deltagit i tre grundkurser och en sommarkurs, det har varit väldigt bra för min mentala hälsa. Just nu genomgår jag en mycket tuff tid, med problem i familjen, qigongen hjälper mig att hålla lugnet och ta bort de negativa tankarna."

"Det här är min första kurs. Jag har en wiplash skada och läkaren har rekommenderat att jag skall förtidspensioneras. Under kursen kände jag känslan av qi och det var mycket inspirerande."

" Jag började för två år sedan och var då sjukskriven för nacksmärtor. Idag har jag inga smärtor och jag arbetar fullt. Att repetera en grundkurs ger mig verkligen en kick!"

"Det här är min fjärde grundkurs. Att träna Zhineng Qigong känns så bra för mig. Det hjälper mig i mitt jobb som ledare, t.ex. när jag förbereder mig för föreläsningar. Jag deltar inte på grund av sjukdom eller smärtor men i förra veckan skadade jag min rygg och trodde inte jag skulle kunna klara av kursen utan istället behöva gå till kiropraktorn. Men under lördagen kände jag hur kota efter kota återgick till sitt rätta läge och idag känns allt mycket bättre."

"Jag gick min första kurs för två år sedan. Jag var då sjukskriven för utbrändhet. Nu känns det mycket bra när jag tränar och jag arbetar fulltid igen."

Lärare:

Lars Hagner