Lyft upp Qi Åbo [2005-09-03]

Tjugoåtta personer mötte upp för att delta i September kursen i Lyft upp Qi i Åbo. Tio av dem var nybörjare och de hade gott stöd från lärarna och de mer erfarna eleverna varav åtta hade deltagit i sommarkurser.

Som en kuriositet; tre generationer i samma familj deltog på kursen. Även de äldsta av dem (78 respektive 77 år) kunde delat med gott utbyte.

Här följer några kommentarer från deltagarna:

Det är en stor skillnad mellan första och sista timmen. Första timmen snurrade det i huvudet och jag mådde illa. Jag undrade hur jag skulle klara av att stå hela kursen. Efter bara ett par timmar var det bättre och nu når jag ner till fötterna med ögonen stängda. Jag tycker det har varit bra upplägg på kursen med många repetitioner.

Jag tycker att jag orkade rätt så bra fastän jag är så gammal. Jag är 77 år.

Det här är min fjärde grundkurs. Jag känner mig lugnare och mera stresstålig. Jag har haft problem med knäna förut, men de har nästan försvunnit helt.

Jag slipper migrän om jag praktiserar regelbundet. Jag har inte haft en migränattack på 6 år.

Jag praktiserar men inte regelbundet. I en olycka 1995 fick jag den ena armbågen krossad. Läkarna sa till mig att jag skulle ha snärta under resten av livet, men efter den första Qigongkursen hade smärtan försvunnit.

Jag går kurser så ofta jag kan. Jag tar ett stort kliv framåt varje gång. Förra veckan hade jag influensa och lumbago. Nu efter kursen har jag ingen smärta kvar i ryggen. Det är förvånande hur mycket mjukare man kan bli på bara två dar.

Lärare:

Arne Nordgren