Sommarkurs 1 LUQ Kvänum [2005-06-27]

Totalt deltog närmare 300 personer på de två 9-dagarskurserna vi genomförde i Kvänum i Västergötland i sommar, varav på 175 deltog på grundnivån, nivå 1. Det var en blandning av nya och repeterande som under 9 dagar levde, tränade och umgicks tillsammans. Vår huvudlärare Su Dongyue delade som vanligt med sig av sin visdom och kunskap på flera uppskattade föreläsningar. Deltagarna kom huvudsakligen från Norge, Finland och Sverige men glädjande nog även från Holland och Storbritannien.

Gruppbild från sommarkursen nivå 1

Flera av deltagarna berättar hur väl de har trivts under de 9 dagarna kursen varat. Några kommentarer, saxade ur kursutvärderingen som alla besvarar:

"Trivs och känner att jag inte skulle vilja vara någon annan stans"

"Jag är väldigt, väldigt glad åt kursen"

"Jag mår bra, känner mig avslappnad och har fått ökad tilltro till Qigong och till mig själv. Tack för en mycket bra kurs!"

"Jag vill bara säga det så enkelt, att jag har det mycket bättre nu än för nio dagar sedan – mycket bättre."

"Min stela fotled har lossnat och jag kan huka mig ner och det känns väldig behagligt. Kursen har varit så fint upplagd och jag känner mig så trygg. All den glädje alla sprider tar jag med mig hem och delar med mig till familj och vänner. TACK skall ni ha"

"Varje minut har varit värt att vara här och jag ser fram emot kurs 2"

Utomhusträning

Flera berättar om sina fysiska och mentala förbättringar:

"Jag har blivit rörligare i rygg och höfter och en stel högeraxel har blivit mycket bättre"

"Har haft en mycket stark känsla av Qi hela tiden och i hela kroppen. Det är första gången jag upplever detta. Det jobbar fortfarande på vissa ställen. Har varit utan glasögon hela kursen"

"Jag har haft cancer och då tog de lymfkörtlar förra året – det var det senaste. Det har ju inte blivit bättre, det svullnar och så. Men det är ju en massa andra fel på mig också, som ischias-ont i korsryggen. Det har jag haft sedan jag var 25 år, till och från. Efter förra årets operation var jag som en hösäck; har haft ont i hela kroppen, och varit stel. För ett par kvällar sedan var jag som en puma, jag har mjuknat upp och inte haft ont."

"Jag har blivit lite mjukare i lederna, kan sträcka ut armarna bättre och räta ut dem"

"Mitt sömnbehov har minskat från 8 till 5 timmar. Jag har känt ett enormt stöd från övriga kursdeltagare. Är lycklig för att ha fått gåvan att vara med på sommarkursen"

"Bra med föreläsningar mellan övningarna. Su Dongyues ord gick in i själ, kropp och hjärta"

"Ansiktsneuralgin på min högra sida som jag fick efter en behandlingsskada för ca 20 år sedan har försvunnit "

"Jag börjar fatta vad Qigong är. Det är toppen att vara lugn. Dessutom är axeln mycket bättre. Jag kommer tillbaka nästa år"

"Magen har blivit märkbart bättre. Då jag kom hit kunde jag knappt äta och var mycket stressad vid måltiderna och svullen efteråt. Jag har lösts upp i axlar och kropp på ett dramatiskt sätt"

"Ser historiskt att jag fått så mycket av Qigongen. Jag har kunnat gå från 2,5 års sjukskrivning till att nu kunna arbeta 75 %. Under kursen har jag fått en annan känsla av Qi och även kunnat se Qi på och vid händerna"

"Magen är mycket bättre och humöret på topp igen"

"Behövde inte ta allergipillren som jag annars behöver"

"Qigongen hjälper mig oerhört med mitt sockerberoende! Ger mig kraft och Gung Fu att motstå godis, kakor etc. Jag är den enda av mina 20 medpatienter från behandlingshemmet som fortfarande är abstinent, dvs. avstår socker, vete, mjöl och alkohol. Är även den ende som tränar Qigong..."

"Har blivit helt bra i nacken och mycket bättre i skuldrorna. Jag är övertygad om att jag nu slipper att operera min vänstra skuldra"

"Mitt knä, som jag skadade för många år sedan och som har opererats, justerade sig rätt under en föreläsning och plötsligt kände jag att jag kunde stå jämt på båda fötterna"

"På föreläsningen första kursdagen försvann ett blåmärke som jag hade på benet. Det var bara borta!"

Många deltagare har fått mycket fina resultat och flera av dessa kommer att publiceras som personliga berättelser under "resultat" här på hemsidan. I kursutvärdering ingår även att svara på frågor om sitt hälsotillstånd, dels före och dels efter kursen. Utifrån inkomna svar sammanställs statistik som bl.a. visar att av de med stressproblematik hade 81 % blivit mindre stressade. För de med depression eller nedstämdhet var det 64 % som var mindre deprimerade eller helt bra efter kursen.

Lärare:

Su Dongyue