Sommarkurs 2 LUQ Kvänum [2005-07-06]

Det var totalt sett ungefär 300 deltagare på våra sommarkurser denna sommaren, varav ett 100-tal på nivå 2.

Deltagarna på sommarkursen nivå 2 2005

Det var en varm kurs, både temeraturmässigt och umgängesmässigt. På kursen samlades både gamla och nya vänner med många olika personligheter i olika åldrar som ändå hade vissa gemensamma mål och intresssen. Detta skapade en gemytlig stämning med med många leenden och trevligt umgänge. Deltagarna kunde ta del av mångas erfarenheter och göra en gemensam insats för att förbättra sin hälsa och Gung Fu. Många kände sig inspirerade och laddade inför att fortsätta sin träning hemma efter sommarkurserna.

Under kursen hölls flera föreläsningar som uppskattades av deltagarna. Även deltagare som repeterade kursen upplevde att deras förståelse för filisofon ökade. Filosofin upplevdes som mycket användbar för att förbättra livskvaliteten.

Sommar i Kvänum

Ur deltagarnas kommentarer

"Det här är min sjunde sommarkurs. För sju år sen gick min aorta sönder och jag blev opererad akut. Jag höll på att dö. Efter det försökte jag leva så vanligt som möjligt och ville inte inse vad som hade hänt. Jag fick också veta att jag har en bindvävssjukdom. Detta har även lett till att jag fått problem med min nacke och rygg (skolios). Alldeles efter hjärtoperationen började jag träna Qigong och det har hjälpt mig mycket. Jag har blivit starkare och det har hjälpt mig att ta itu med sjukdomen och allt runt omkring. Men jag har varit livrädd. Känslan av att nästan dö har hållit mig fast. Helt plötsligt har kroppen förstått att den inte ska kämpa emot utan bara ta emot. På eftermiddagen den 11/7 fick jag en mycket start känsla av Qi när vi tränade La Qi och sedan gick det som en tryckvåg igenom kroppen. Jag blev alldeles avslappnad i korsryggen och sedan började benen röra på sig. Sedan stod jag som aldrig förr, rak som en fura och kände mig 1 meter längre. Jag har blivit längre också. Nu är ryggen mycket rakare. Tidigare har jag haft en känsla av detta skulle kunna hända men jag har kämpat emot. Jag är jätteglad för att det har hänt. Mina problem med nacken har också släppt. Tack för kursen, allt kämpande och alla glada leenden."

"Jag började träna för att jag var i ett väldigt risigt skick, vardagliga saker, som att gå och lägga sig och att stiga upp, var ett helt projekt för mig, sådana saker som är självklara för alla er andra. Jag var lite skeptisk när jag började träna, min kusin lyckades övertala mig. Nu kan jag sätta ihop händerna över huvudet, klä på mig och gå och lägga mig utan smärta. Jag är väldigt ljuskänslig men idag kom jag på att jag inte behövt mina glasögon annat än när jag ska läsa, inte när det varit starkt sken. Och mina naglar som aldrig brukar vara långa, jag bara beundrar dem när jag tittar på dem."

"En morgon när jag vaknade kände jag mig helare, ny. Jag har haft ett långvarigt alkohol- och drogmissbruk tidigare i mitt liv och nu kändes det som att aha, det är så här det ska kännas. Det var en väldigt härlig känsla. Det har varit roligt att hjälpa till. Jag är jättenöjd. "

Deltagarna umgås på kvällen

"Jag kunde inte stava till Qigong innan jag kom hit, hade aldrig provat förut utan hamnade här på grund av en kompis. Det har blivit stor succé. Jag skulle stannat en kurs men så blev jag kvar på båda. Jag har njutit varje dag och varit glad. Även om jag brukar vara ganska glad så har det accelererat här. Det har hänt en massa saker. Jag är ganska sned i kroppen men saker har börjat räta ut sig. Under en armträning hände det någonting i en lunga som tidigare varit punkterad. Det viktigaste är att jag blivit lugnare, från en stressig tillvaro så tror jag att jag lärt mig hantera stressen bättre. Det är stort att börja känna Qi. Det har blivit en starkare och starkare känsla. Jag har också träffat många underbara människor, modiga människor som varit med om svåra saker. När jag hör historierna kan jag inte tro att det är samma människor som tidigare för alla har så mycket kraft och glädje. Risken är stor att jag dyker upp igen. Jag kommer att åka hem till Stockholm med ett stort leende som inte kommer att försvinna. Ett stort tack till alla."

"Det har knakat i armar och i tår. Jag har blivit mycket mjukare i alla lederna. Jag har också märkt att jag inte blivit torr och fått klåda i huden fast jag har duschat varje dag. Det får jag alltid hemma. Jag känner mig smidigare och mjukare i huden. Det händer inte några omvälvande saker utan jag blir stegvis lite bättre. Jag är jätteglad att jag stannat ytterligare nio dagar. Tack."

"Det känns som om jag var mycket mer fokuserad, så alla föredrag och allt som sagts har gått in på ett helt annat sätt. Jag har klarat Dun Qiang bra, det har liksom varit lätt, och jag har inte ont någonstans just nu. Alla känslomässiga svallningar som gått upp och ner har gått över, jag mår bra, så jag hoppas att jag skall lyckas med att fortsätta träna hemma nu, och att den känslan jag har nu kommer att hålla i sig. Tack så mycket till alla ledare och till hela organisationen. Det har varit jättebra."

"Jag får så jättemycket energi av att vara här, det har varit jättebra. Jag känner mig väldigt motiverad att träna och håller med Lotta om att det var en otroligt spännande dag att vara i köket. Jag var där den dagen vi var lediga, och allt som händer ute i världen, händer på en dag i köket och du får precis allting till dig som du behöver testas i. Det är väldigt spännande på ett mentalt plan."

"Det händer en massa saker hela tiden men jag skulle vilja berätta om min lilla dotter. Under kabarén hörde ni nog hur hon började skrika. Hon råkade trilla ner från en stol när hon skulle dricka vatten. Hon ramlade rätt ner på stengolvet med ansiktet och näsan först ner i golvet. Jag trodde att hon hade brutit näsbenet. Hon hade ett stort stort märke i pannan. Ok, tänkte jag, hjärnskakning och bruten näsa. Det var den kursen, tänkte jag. Sen kom min mamma som jobbar som sjuksköterska på en öron-näsa-hals mottagningen och som är väldigt van att se den typen av skador. Också hon trodde att näsan var bruten. En massa människor kom förbi och delade med sig av sin Qi. Idag syns inte ens ett märke av händelsen. Natten efter somnade hon klockan fyra och sov till klockan tolv dagen efter. När hon vaknade var det som om inget hade hänt. Det är väldigt häftigt. Hon har ju inte gått kursen utan hon har bara varit i qifältet. Hon är en förebild för hur fort det skulle kunna gå för mig om jag hade varit lite mer barn, inte så komplicerad och nedsmutsad i alla tankesystem."

"Jag har gått båda kurserna. Den här kursen märker jag att jag mentalt tränat annorlunda. Jag har mer motivation. Särskilt under nivå två har jag upptäckt att jag räknar mig mer som qigongälskare än som patient. Det har nog också gjort att jag fått upp ögonen mer för andra människor och det är väldigt intressant att se sig omkring och höra att det händer saker omkring en. Jag har varit ganska låst. Det har bara handlat om mig själv och mina saker. Det är så mycket modiga människor här. Människor som faktiskt tar itu med sina problem och det tycker jag är skönt, att folk inte bara gnäller utan faktiskt gör något för att bli friska. Det är underbart."

Enkät

Statistiken från årets enkätundersökningar visar på många förbättringar varav den tydligaste förbättringen var på stress där dryga 73% kände en förbättring jämfört med tidigare.

Lärare:

Su Dongyue