Vinterkurs SXQ (5 d) Bollnäs [2005-03-30]

Årets vinterkurs, som hölls vecka 13 mot normalt vecka 9, var den 3:e raka i Bollnäs. Också i år var kursen relativt välbesökt med ett 50-tal intresserade deltagare. Många hade valt att också delta på grundkursen som arrangerades de två dagarna omedelbart före vinterkursen för att på det sättet utöka kursen från 5 till 7 dagar.

Under kursen koncentrerade vi mycket av träningen till Shenxin Qigong och tog dessutom lite tid till att prata om de mentala delarna som är viktiga för att nå goda resultat inom Qigong. Deltagarna tränade flitigt både under gemensam undervisning/träning och på övriga tider. Vi provade också att träna till den nya CDn. Många av deltagarna gav feedback om att CDn var bra att träna till och att de ville börja använda den hemma så fort de kom hem.

Shenxin Qigong under vinterkursen

Vädret vara varmare än vanligt på vinterkursen eftersom den arrangerades lite senare denna gången. En fördel var att det var varmt och skönt att promenera utomhus. Fredagen den 1:a April hade vi en halv dag ledigt vilket gav gott om tid för att titta på lokala sevärdheter och hitta på aprilskämt.

Resultat

Resultaten på vinterkursen var goda. Resultaten började under den inledande grundkursen och fortsatte sedan att komma på de följande 5 dagarna. Vi genomförde en enkätundersökning före och efter kursen. Stapeldiagrammet under visar i procent hur många av deltagarna som fick förbättringar på olika områden under kursen.

Antal deltagare i procent som blev bättre

Utdrag från deltagarnas kommentarer

"Känns skönt och lätt i kropp och själ. Har lättare att föra bak midjan. Gommen och övre andningsvägar känss större. Känner mig motiverad att träna Qigong. Livet i strot känns bättre."

"Har aldrig mått så här bra, både i kropp och själ."

"Mjukare i ryggen, komer ner med höften i knäböj. Känns mycket bättre /rörligare längs hela ryggraden samt axelleder. Kroppen känns som barn på nytt, vill röra sig på olika sätt. Känner mig stark både fysiskt och psykiskt."

"Jag har haft problem med skakningar i kroppen, koordinationen och balansen. När jag tränat Shenxin Qigong har jag blivit mycket starkare och stabilare. Vanligtvis när jag promenerar utomhus orkar jag kanske 20 minuter men här om dagen gick jag till affären, var borta en och en halv timme och orkade t.o.m. bära kassarna tillbaka."

Gruppbild från Vinterkusen 2005

"När jag kom till kursen hade jag en nackspärr. Nackspärren har försvunnit och nacken känns mycket bättre. En vårta som jag haft på handen ett tag försvann efter grundkursens två dagar."

"Min högra axel slogs ur led för ungeär två veckor sedan. Jag vaknade mitt i natten, gick upp och snubblade i någonting. Det gjorde fruktansvärt ont. Veckan därpå gick jag en grundkurs i Lyft upp Qi och kunde efter det lyfta armen till axelhöjd, men hade vissa smärtor. Efter Vinterkursen kan jag lyfta armen helt upp över huvudet. På en Qireglering hände det något i axeln och efter det kunde jag föra armen också bakåt utan smärta. Jag har också sovit gott under kursen. Vanligtvis vaknar jag på nätterna med ångest, men här har jag sovit bra. Under kursen började ett migränanfall, men jag kunde träna bort anfallet så att det aldrig slog till med full kraft. Det är första gången som jag klarat av detta."

"När jag tränar Shenxin Qigong blir jag av med mina allergiska besvär. Det klarar jag inte med andra Qigongövningar."

"När jag kom hit var jag så svar att jag drog benen efter mig när jag gick. Jag har astma och hade många astma-anfall och fick använda mycket medicin. Efter vinterkursen så kan jag gå ordentligt. Ta stora kliv i trapporna. Jag hade astma endast 1:a dagen av grundkursen, efter det har det blivit bättre. Jag har t.o.m. kunnat hosta upp slemmet längst ner i lungorna, något inte ens de starkaste medicinerna har kommit åt. Jag har varit mycket glad under kursen och skrattat mer än på mycket länge så jag lämnar kursen som en glad och nöjd 65-åring."

"Jag förstår mer om Qigong och Qi-fältet nu. Jag kan verkligen känna hur Qi-fältet hjälper mig när vi tränar tillsammans och hur störande tankar försvinner."

"Jag känner mig lugnare och mer fokuserad. Kroppen känns både mjukare och starkare. Det var det jag önskade mig från kursen och det var det jag fick."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen