TuiNa , Wei Tuo Jin Stockholm [2004-04-29]

Under 4 dagar hade vi en kurs som bestod i två dagar akupunkt TuiNa och 2 dagar Wei Tuo Jin. Deltagarna var ungefär hälften nybörjare och repeterande. Deltagarna uttryckte att det var kul att som Qigongutövare lära sig mer om meredianer och dessutom en annorlunda Qigongmetod. Även om de är nöjda med Lyft upp Qi och Shenxin Qigong så är det kul med lite variation. Flera av deltagarna uttryckte att de upplevde Qigongträningen som mycket kraftfull. Deltagarna berättar nedan med sina egna ord om hur de upplevde kursen.

TuiNa

Deltagarna övar på TuiNa

"Jag har gått TuiNa-kursen förut och lyckats hjälpa flera bekanta med deras hälsoproblem. Det känner jag mig mycket nöjd med."

"Jag har hjälpt flera personer med bl.a. axelproblem, whiplash och förkylningar. Resultaten har varit mycket goda. Det känns bra att kunna använda sin TuiNa och Qigongträning till att hjälpa andra."

"Jag har använt TuiNa på mig själv och märker att en särskild punkt gör att det blir lättare för mig att fatta beslut."

"Jag tycker att det är mycket intressant att lära mer om meredianer och Qi. Under TuiNa delen av kursen blev mina armar rörligare. Detta märkte jag när jag tränade Qigong på kvällen."

"När jag vakade igår morse var jag, som vanligt, stel i hela kroppen utom just den axeln där jag hade fått TuiNa!"

Wei Tuo Jin

Wei Tuo Jin i Stockholm

"Jag tränar Wei Tuo Jin varje morgon och har gjort så i drygt ett och ett halvt år nu. Efter ca en månad märkte jag mycket tydligt att jag kände mig stärkare mentalt. Jag började ta tag i saker som kändes jobbiga förut. Tidigare kunde jag bli liggande vissa dagar för att jag inte orkade med jobbiga saker, men nu klarar jag av svårigheterna. Efter att ha tränat drygt ett år känner jag mig mycket starkare både fysiskt och mentalt."

"Jag har en gammal axelskada och har gått vanliga helgkurser förut. På den här kursen fick jag mycket tydliga resultat. Jag kan lyfta min arm mycket bättre än tidigare och är förvånad att jag kunde få så bra resultat på bara två dagar."

"Vanligtvis har jag svårt för att böja mig framåt eftersom jag är stelopererad i ryggen. Jag är förvånad över att jag ens vågade försöka böja mig, men att jag dessutom fick till det samtidigt som jag vred kroppen är otroligt!"

"När jag tränar Qigong så brukar jag bli varm i händerna. Ju mera Qi jag får ju varmare brukar händerna bli. Under den här kursen var de extremt varma hela tiden. De kändes ungefär som två strykjärn."

Efteråt

Ungefär en vecka efter kursen berättade en av deltagarna följande:

"Övertalade en skeptisk kompis med intensiv värk i ena axeln att få ge en TuiNa behandling. Han hade haft ont i axeln över en vecka och kunde ibland inte lyfta armen. Gjorde axelprogrammet en gång och smärtan försvann direkt. Dagen efter hade den fortfarande inte kommit tillbaka och han kände inte någon skillnad mellan axlarna. Efter det så var han inte skeptisk längre utan nu ska han också gå en Qigong-kurs..."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen