Vinterkurs SXQ (5 d) Bollnäs [2004-02-24]

Träning på vinterkursenMellan 23:e och 29:e februari höll vi för andra året en Shenxin Qigong vinterkurs i Bollnäs. Kursen bestod dels av en grundkurs i Shenxin Qigong samt en 5-dagars vinterkurs. Kurserna samlade totalt ett 60-tal deltagare från Sverige, Norge och Finland. Många hade deltagit i fjolårskursen eller tränat Qigong under en längre tid, andra hade bara tränat några få månader.

Nytt för året var att deltagarna fick mer tid för att träna Tre Centrums Sammansmältning, något deltagarna uppskattade, samt lite Lyft upp Qi. Flera av deltagarna uttryckte att dessa övningar utgjorde en skön blandning.

Deltagarna uppnådde en mängd fina träningsresultat. En kvinna som lider av Fibromyalgi upptäckte att smärtan försvann redan efter en dags träning. Normalt sett brukar hon vara kraftlös, men här mådde hon bra, kände sig fylld av energi. Många berättade om att rörligheten i kroppen hade ökat, att man kände sig mer energisk. Ett flertal upptäckte också att det var enklare att träna Lyft Upp Qi: Det var enklare att böja sig, att lägga handflatorna på fötterna, att vrida kroppen etc.

Deltagarnas enkätsvar visade att de mentala effekterna av kursen var goda. Stress, depression och låg energi är problem som ökar under vinterhalvåret. Nedan finns ett diagram som visar hur stor procentandel av deltagarna som upplevde förbättringar i dessa avseenden.

Procent av deltagarna som upplevde förbättringar

Omhändertagandet i Bollnäs var mycket bra och bidrog till den goda stämningen. Gruppbilden visar det bestående intrycket: Glada, energiska deltagare och ett vackert, vintrigt landskap.

Deltagarna på vinterkursen 2004

Deltagarnas kommentarer

Under och direkt efter kursen fick vi ett flertal kommentarer från deltagarna. Nedan finns några av dessa:

"Jag trodde aldrig att jag skulle hitta något som var skönare än Lyft upp Qi, men jag hade fel. Jag har inte kunnat slappna av kroppen i rörelse tidigare, jag känner mig extra spänd på vintern när det är halt. Redan efter grundkursen kunde jag gå utomhus på ett avslappnat sätt. Sedan barnsben har jag haft en anspänd och nervös känsla i kroppen, men den försvann på fredagen!"

Mer träning från vinterkursen "Det är mycket bra med en vinterkurs. Det känns nästan som om man vaknat ur vinteridet. Jag känner mig mycket klarare i huvudet."

"I 35 år har jag haft problem med kramper i mellangärdet när jag vrider eller böjer kroppen. Jag fick problemen efter en skada och har talat med min läkare om detta. Läkaren tyckte att jag fick leva med problemen, det är ju bara att låta bli att böja och vrida kroppen. Under de 5 dagarna på vinterkursen både böjde och vred jag kroppen många gånger men fick inte kramp en enda gång!"

"Jag upplever en väsentligt större rörlighet i kroppen än tidigare. Min förståelse för Qigong har blivit djupare."

"En färsk trafikskada (fraktur i knä och ledbandsskada) blev påtagligt bättre under kursen."

"Jag har under kursen stundtals varit smärtfri, det har jag inte varit sedan 1995."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen