Sommarkurs två Nossebro [2019-07-03]

sommarkurs 2019 picknick

 

Bland deltagarna på årets sommarkurs två fanns det många olika deltagare. Några hade tränat under kort tid, andra rätt länge. Några unga, några gamla. Många av deltagarna repeterade kursen, men en del av de som vanligtvis föredrar sommarkurs ett hade i år valt att gå kurs två för första gången. Merparten av deltagarna deltog först i sommarkurs ett för att sedan fortsätta med sommarkurs två. Att gå på båda kurserna ger det klart bästa resultatet och är det vi rekommenderar.

Eftersom många gick kurs ett för att sedan gå kurs två så upptäckte ett flertal personer att qifältet blev mycket starkare så fort kurs två inleddes. Vi tränade en hel del La Qi och Lyft upp Qi, men mycket av kursen vigdes också åt inlärning av huvudövningen i steg två: Xing Shen Zhuang. Förutom detta så hann vi med många korta föreläsningar utspridda bland träningstimmarna i salen.

Som vanligt var det ett rikt socialt utbyte på kursen, både på matrasterna, kvällarna och vår årligt återkommande kabaret. Årets enkätundersökning visade bland annat att hela 70% fick en högre energinivå, 59% fick minskad stress och 59% kunde koncentrera sig bättre. Detta illustreras av följande figur:

statistik sc2 2019 

Nedan finns ett urval av deltagarnas egna kommentarer.

En skadad sena har blivit bättre

"På grund av ett problem med min stortå snubblade jag för tio månader sedan och skadade en sena i fotleden. När jag lyfte upp benet hängde foten ned och lite inåt. När vi skulle träna Xing Shen Zhuang och lyfta fötterna för att föra dem utåt så gick det inte. Jag fick istället släpa ut den vänstra foten. Jag hade en innerlig önskan om att förbättra foten och på qiregleringen sista kvällen så märkte jag att något hände. När jag stod upp kunde jag både lyfta upp foten och sära på fötterna! Det är svårt att beskriva hur det kändes, men jag behövde göra det flera gånger innan jag kunde tro på det själv! Enligt ortopedläkare och sjukgymnast kan en skadad sena i foten inte klara av att reparera sig själv, den kommer alltid att vara lite uttänjd och inte fungera så bra. Den måste opereras. Jag tränar nu mycket motiverat med en innerlig önskan om att rörligheten i fotleden skall bli helt återställd och skall på återbesök till ortopeden i september. Så jag är väldigt nöjd med kursen!"

Kroppsvikten normaliserad

"Jag har haft problem med IBS-mage och nu en period innan har det varit extra mycket. Jag har gått ner lite i vikt. Men nu under kursen har jag mått bra och jag har varit jättehungrig under steg 2. Det brukar bli så när vi börjar med Dun Chiang och maten har varit väldigt god. Så jag känner att jag har gått lite upp i vikt igen och håller på att gå tillbaka till någon slags normalvikt. Jag har faktiskt gått upp ca tre kilo vilket är mycket för mig. Det känns väldigt bra."

sommarkurs 2019 nossan 2

Favoritövning

"Xing Shen Zhuang är min absoluta favoritövning. Det är den som jag lyckats hålla i bäst utav alla qigongövningar. Jag tränar den varje morgon och ser skillnad på mig själv. Jag orkar mera, är mycket lugnare och är en bättre person. Ja, jag är bara en bättre människa helt enkelt när jag har tränat."

Stark och varm

"Det är första gången jag går steg två och det har funkat jättebra! Jag har känt mig stark. Jag har aldrig varit så varm i kroppen som under den här kursen. Vanligtvis är jag väldigt kall på fötter och händer men här har jag varit konstant varm och svettig. Det har varit väldigt fint att prata med nya människor och också lära känna de som jag träffat på tidigare kurser bättre."

Bättre bäcken efter 50 år

“Under första kursen så blev jag mjukare i axlar och höfter. Men att mitt stela, sneda bäcken skulle kunna bli så bra att jag kan göra knäböjningar efter 50 år av problem, det hade jag aldrig tänkt. Jag måste säga att kamkursen och kamningen är väldigt bra för att ta bort huvudvärk och förkylningar. Den här ögonträningen som vi har den använder jag som akut smärtlindring eftersom jag inte får äta värktabletter. Den hjälper med det samma. Jag kan också säga att jag ser bättre nu än när jag var 20 år.”

sommarkurs 2019 36 1080

Rörlig och stark

“Jag känner att jag kan göra rörelserna mycket mera avslappnat för varje år så det känns väldig skönt. Och så känner jag att qigongen gör mig väldigt rörlig och stark, jättestark. Jag kan gräva hemma i potatislandet. Jag känner mig väldigt frisk och aldrig sjuk och jag är 78 år.”

Bättre i armen, ser bättre ut och mindre åderbråck

“Jag hade innan sommarkursen väldigt, väldigt ont i min högra överarm, inte axeln, men själva armen. Nu är den bättre. Jag är väldigt tacksam för det. På grund av att jag har ett sorgeår i år, ett omställningsår, så kom detta med åldrande in på mig. Det har liksom varit något som jag inte tänkt på förut. Men jag såg mig själv på några foton och jag såg förfärlig ut. Men när jag ser mig i spegeln nu, här på kursen i alla fall, tycker jag att lite av det där förfärliga håller på att ge sig. Jag hade också börjat få åderbråck på benen och de börjar bli bättre också.”

Minskad panikångest

"Någon sa till mig att lyfta upp huvudet. Jag tänkte att men det hjälper ju inte, jag har ju panik. Jag gjorde det, kurade ihop mig och lyfte upp huvudet igen. Jag insåg att det är ganska svårt att ha panik när man lyfter huvudet upp. Man sänder en helt annan signal till kroppen plus att jag får mer qi när jag lyfter upp mig själv istället för att krypa ihop som ett offer. Det är någonting jag ska ta med mig. Jag har hela tiden önskat mig att min ångest ska försvinna och att jag ska bli lugnare."

sommarkurs 2019 nossan 3

Förbättrad träningskvalitet

"Jag tycker att kvaliteten på min träning har varit mycket hög varje gång jag är i träningssalen. Jag är mycket koncentrerad och motiverad när jag väl går in här. Jag kommer gärna in några minuter innan och ser till att jag är avslappnad och beredd att träna så fort träningen börjar."

Bättre efter kamkursen

"Under kamkursen kändes det som om jag hade myror i knäna. Dagen efter när vi skulle böja benen under träningen så kunde jag plötsligt göra det smidigare och med mycket bättre kontroll. Mina knän hade blivit mer avslappnade."

sommarkurs 2019 nossan 1

Qigongen håller mig sund och rask

“Jag har tränat qigong sedan 2011. Det hjälper mig att hålla mig sund och rask. Jag har inte så många större saker att berätta, men jag känner att qigongen tar och lagar saker innan jag märker att det är problem. Så jag känner att det ger mig energi och håller mig sund och frisk. Så för varje gång jag är på en sommarkurs så känner jag att kroppen slappnar mera av. Speciellt i år kan jag känna att det är mera lugn i tankarna och i huvudet. Jag kan känna att det finns ett samband mellan när jag slappnar av i huvudet så slappnar jag mera av i kroppen och när jag slappnar av mera i kroppen så slappnar jag mera av i huvudet. Så det är som ett samband. Så det är jag mycket glad för. Jag kommer att träna på så att det kan fortsätta. Tusen tack för ytterligare en bra kurs.”

 

Lärare:
Su Dongyue