Sommarkurs ett Nossebro [2019-06-24]

sommarkursen 2019 nossan 2

Harmoni var ledordet för årets sommarkurs. Ett viktigt mål med vår träning är att uppnå ett bättre liv, ett liv i större harmoni. För det krävs en friskare och förbättrad fysik, ett lugnare och klarare sinne samt mer qi. Något som allt vi gör på vår sommarkurs strävar till, undervisningen, träningen men också upplägget i övrigt. En kväll har vi en kabaré där deltagare på kursen visar oss sina olika färdigheter, sång, dans m.m., något som ger upphov till många skratt och mycken glädje. Även atmosfären i övrigt är annorlunda än vad de flesta av oss är vana vid. Kärleken, värmen, glädjen som finns i vårt qifält betyder mycket för alla. Även känslan av tillhörighet är viktig för många. Här får alla plats och kan känna att man duger som man är.

Det var jubileum i år, det var 25:e året i rad vi arrangerade våra niodagarskurser, våra mest populära kurser. I år var vi ca 180 personer som bodde tillsammans på skolan i Nossebro de första nio dagarna. Speciellt till jubileet hade vår lärare Dongyue Su tagit fram en kalligrafi med det kinesiska tecknet för harmoni på, något som många uppskattade. Många tycker också mycket om vår Qikamkurs som vi haft några år i samband med sommarkursen. Den enkla övningen kan ses som ett effektivt komplement till vår ordinarie träning och tar bara ett par minuter att göra.

Qifältets betydelse för sommarkursernas popularitet och att de varje år ger så bra resultat kan inte underskattas. Ett starkt och fint qifält kan vara avgörande för att man alls kan uppnå de effekter man önskar. I ett bra qifält kan också resultaten komma mycket snabbare än annars. Qifältet är Zhineng Qigongskolans viktigaste särdrag och dess styrka och kvalitet bestäms främst av lärarens Gung Fu.

 

Utdrag ur deltagarnas skrivna kommentarer:

”Allt har varit mycket bra – lärarna, kursinnehållet, kursdeltagarna/stämningen, maten, platsen…”


”Tusen tack för en väldigt bra kurs. Det är mycket kärlek och omtanke i qifältet – och qifältet är så starkt! Jag är väldigt tacksam för att kunna vara här och att få lära mig qigong av Dongyue Su.”


”Fantastiskt arrangemang. Att kunna ordna så att det flyter så bra för så många.”


”Är så positivt överraskad över denna fantastiska träningsmetod – Livsreglerare! Hoppas att jag kan hjälpa till att sprida budskapet och glädjen över qigong.”


”Jag är mycket nöjd över hur bra allt är organiserat och atmosfären känns så varm och bra.”


”Jag är mycket imponerad över hur alla våra kurser hålls nu.”


”Jag har fått lära mig nya saker samt finslipat rörelserna och det har varit mycket lärorikt. Alla kursledare och Mr Su har varit behjälpliga. Jag har mött fina, fantastiska och snälla människor och alla har delat med sig av sina erfarenheter. Jag har känt mig välkommen och inkluderad i umgänget. Tack alla!”


”Atmosfären är så bra, jag uppskattar det väldigt mycket.”


”En mycket bra kurs, rätt tuff men väldigt bra. Fantastiska lärare.”

sommarkursen 2019 blomma ros

Ur deltagarnas muntliga kommentarer:

Sömnmedicin

”Jag kom hit av två anledningar, jag fick sluta med mellatoninen (sömnmedicin) som jag har använt för att kunna sova de senaste fem åren. Detta hände i januari. Jag har sovit väldigt bra här. Jag är jätte nöjd med den punkten. Sedan har jag eksem, de var mycket värre innan, nu är de rätt så bra så jag hoppas att det fortsätter att läka vidare. Tack.”

Värk

”Detta är min 6e kurs. Jag har tränat i tio år. Qigongen har verkligen blivit en väg för mig att gå, jag har fått väldigt bra resultat. Jag har varit sjuk i tolv år. Fick sluta jobba och det var väldigt, väldigt tråkigt. Jag har haft hemskt mycket värk. Idag har jag knappt någon värk att jämföra med vad jag har haft och jag har fått tillbaka energin och lusten efter att inte ha kunnat jobba under 12 år, nu är jag ju väl inne i pensionsåldern, men nu jobbar jag och det är jätteroligt. När jag kom hit så blev jag så lugn. Det lugnet har stannat kvar. Jag känner att det händer saker i kroppen, hela kroppen. Det känns bra. Samtidigt som det här händer så finns det här lugnet kvar. Mera harmoni.”

Kan springa igen

”Förra året jag kom tog qigongen mig tillbaka efter att ha blivit mer eller mindre slängd mot väggen. Jag var paralyserad från att min hjärna inte fungerade. För två månader sedan startade jag träna genom att använda cykel. Detta förstörde mina knän. De var inte bra innan heller men nu blev de riktigt, riktigt, förstörda. Det var så mycket smärta kopplade till vart enda steg. Jag kände helt enkelt att allt var över. Jag ville bara lämna kroppen, jag ville inte vara med längre. Jag har varit hos sjukgymnast och jag fick en stödskena och jag fick göra träning, men det var så ont. När jag kom hit så hade jag stödskenan och kryckor. Den första dagen så droppade jag stödskenan. Den andra dagen så droppade jag kryckorna inne på rummet och på den tredje dagen så lämnade jag helt enkelt kryckorna på rummet. I går när jag kom ut i matsalen så upptäckte jag att jag bara hade 2,5 minuter kvar innan Mr Su skulle börja. Så jag sprang! Det är första gången jag har sprungit på många år. Det var så fantastiskt!”

sommarkursen 2019 nossebro 1

Armbrott

”Jag bröt armen i början av året. Skelettet läkte ihop precis som det skulle men senor och muskler har varit dåliga och dom var dåliga när jag kom hit, men det är jättemycket bättre nu. Det går fort alltså. Det går väldigt, väldigt fort att fixa till det. Det är jättebra och så får man ju ny kropp på köpet. Jag är jättenöjd.”

Mjuk som ett barn

”Detta har varit en underbar kurs, jag kom hit väldig stel. Jag börjar närma mig det här barnstadiet.”

Åderbråck

”Detta är mitt andra sommarläger. I år har jag känt total avslappning i harmoni. Jag har blivit befriad från åderbråck i ena benet. Det tog två dagar där jag knappt kunde stå på det. Nu är åderbråcket helt borta. Då är det mina fingrar. Dessa har blivit mycket bättre. Jag är så tacksam.”

Kotkompression

”Det har varit en jättebra kurs. Jag har min kotkompression som jag jobbat med, men det är bättre idag efter morgonträningen. Tack.”

Det mentala viktigt

”Som ni ser är det en ganska stor dramatisk förändring från tidigare då jag blivit av med underbenet. Mitt mål under kursen har varit att bli av med mina fantomsmärtor. Jag känner tårna litegrann som är avklippta. Men tycker att det har klingat av. Det har varit en härlig kurs och det mentala är väldigt viktigt och jag har haft mycket hjälp av min fru. Hade inte klarat det så bra om jag inte haft hjälp av henne att ta mig upp från madrassen och så. Men tack så mycket allihop som har stöttat mig med alla dörrar och så.”

Tömt ryggsäcken

”Min man, som också är här, fick amputera underbenet efter en olycka och jag har stått vid sidan om och då har jag funderat på vad jag kan göra för att lätta. Och det har varit armträning. Det har varit armträning inför läkarbesök, inför operation, uppvak osv. Han har gjort många operationer. Många saker som tillstött. Det som hjälpt mig är armträning. Så jag kom hit med en tung ryggsäck. Så jag hade stora förhoppningar på att jädrar nu ska det tränas och hoppas att armträningarna blir bra. Nu känner jag att jag har tömt ryggsäcken. Nu kan jag se min man gå in genom dörren hemma. Han går in, han sitter inte i rullstol.”

sommarkursen 2019 nossan 3

Använt positivt tänkande

”Före kursen blev det rätt så mycket negativa saker som dök upp, fick ångest och magkatarr. Det var lite kämpigt igen. Så använde jag tekniker från Zhineng Qigong. Tänkte att det negativa är väldigt litet och det positiva är otroligt stort. Där ingick allt positivt i mitt liv, inklusive qigongvännerna etc. När jag tänkte på det sättet vände det. Då plötsligt mådde jag bra och magkatarren blev också bra. Kände mig bättre. Kände mig också ovanligt stark i benen. Blev också ganska snabbt lugnare under kursen. Saker som brukar störa mig har inte stört mig. Har inte ens behövt använda mina mentala strategier. Mina armar har också blivit starkare. Har också kunnat använda mig av qifältet på ett annat sätt, för att förbättra mig.”

Lättare att gå

”Detta har varit min första sommarkurs. Många saker har hänt, särskilt på insidan. Min vänstra arm är mycket bättre nu. Det är lättare att klä på sig och göra andra saker. Mina ben är också mycket bättre, både knän och fotleder och fötter. Det är lättare att gå nu. Det är väldigt upplyftande. Jag är tacksam för undervisningen och stödet. Människor har varit så vänliga och hjälpsamma! Tack!”

Ögonen bättre

”Detta var min 11e sommarkurs. Jag är jätteglad och tacksam att det varit lugnt under kursen. I vintras fick jag en del intressanta utmaningar angående mina rädslor. Har länge haft lust göra en laseroperation för att bli av med mina glasögon. Jag genomgick operationen i mitten av februari. Jag blev nästan nekad att genomgå operationen eftersom det kom fram att jag är väldigt rädd. Operationen gick bra, men strax efteråt fick jag komplikationer, det gick så illa det bara kan gå. Det slutade med att bägge ögonen måste sys. Då var jag väldigt glad att jag tränat qigong i många år och kunde behålla lugnet. Dagarna efteråt låg jag mest ned och lyssnade på qi-regleringen. Jag kände hur det skedde något i ögonen. Högra ögat blev snabbt bra, det vänstra först efter några månader. Dock blev något kvar i ögat, det har varit lite inflammerat. Jag kunde inte röra på ögat. Jag har varit ganska fokuserad på det under kursen och nu kan jag röra på det bättre, och det gör inte lika ont. Jag ser framemot nästa kurs. Är väldigt tacksam för den kärleksfulla atmosfären på kursen. Det ger mig väldigt mycket förståelse för den sociala ångest jag har jobbat med. Tusen tack till alla.”

Färre tankar

”Jag har känt väldigt mycket aktivitet och upplevelsen av qi har varit stark. Min utgångspunkt när jag kom hit är mentala utmaningar. Jag har haft svårt att få ihop jobbet under perioder och livet för övrigt har också varit tufft. Det sätter sig i kroppen. Det är därför som kursen är fantastisk och qigong är fantastiskt. Jag kan jobba fysiskt och känner att jag på ett eller annat vis kan bearbeta mentala svårigheter. Detta gör att jag har nu har färre tankar i huvudet. Det har varit en fin kurs och det har skett en utveckling. Kursen kändes lättare fysiskt på slutet. Det är en väldigt fin känsla. När jag kom hit trodde jag att det var en individuell process, min process som jag skulle ha fokus på. Men jag märker att det också är en viktig del att vara tillsammans i qi-fältet. Jag trodde att det var en skillnad mellan min egen process och det sociala utanför, men jag upplever att det hänger samman. Det är en anledning till att sommarkursen känns väldigt bra och väldigt viktig. Tusen tack till alla! Det har varit tufft, men alla de här små samtalen, ett leende, en klapp på axeln, betyder så otroligt mycket. Det har varit mer osäkerhet i mig än vad som visas på utsidan. Men helt fantastiskt att ha varit på denna kurs. Tack!”

Leendet

”Jag har inte varit här på ett tag och det var kul att komma tillbaka. Jag känner igen det här som andra också har sagt att både när det gäller det fysiska och det mentala så förmår jag nu att skapa distans. I stället för att få tankarna i ansiktet kan jag lägga bort dem åt sidan. Så upplever jag att det även blir med kroppen. Visst, det gör ont, men går ändå hyfsat bra att fokusera på träningen. Sedan har jag tänkt mycket på det här leendet, vilken bra grej det är. Just det här att det speglas i våra ansikten hur vi mår. Jag har kommit på att det också borde fungera tvärtom, att det kan påverka våra känslor. Så jag kommer att ta med mig jättemycket faktiskt. Jag var väldigt stressad under våren och förstod inte hur stressad jag varit förrän jag kom hit och kände successivt att jag började slappna av, blev mjukare och tyckte att det var roligare att umgås med folk. Jag sticker hem idag, men tycker att det var helt grymt att vara tillbaka och träffa alla er i qi-fältet. Allt har varit kanon. Jättebra mat också får ni hälsa kocken!”

sommarkursen 2019 nossan 1

Lugn

”Jag trivs mycket bra på sommarkurserna, annars hade jag inte kommit tillbaka år efter år. Det här är det 15e året. Det är alltid stressigt innan jag åker, men i år gick det ännu snabbare än tidigare att verkligen vara här och släppa vardagen därhemma. Jag har varit väldigt lugn och kunnat njuta av allt som vi har gjort här. Jag har också förstått att det här med gemenskap och social samvaro som jag alltid såg som en bonusdel hör ihop mycket med den egna träningen och det som vi gör i träningssalen. Gränsen mellan träningssalen och det som man gör utanför är inte skarp. Jag kom på att Su Dongyue har sagt att varje gång vi ler mot varandra, skrattar tillsammans, hjälper varandra, tömmer en papperskorg eller gör något annat så öppnar vi upp oss. Det är den träning som kanske är den viktigaste eftersom den gör allt lättare, inte minst det som händer i salen. Jag ser att det har förändrats över åren. Jag visste om det på någon nivå och kom ihåg att Su Dongyue har sagt det, men plötsligt förstod jag bättre vad han menar. Jag ser fram emot nästa kurs och ni som åker hem idag hoppas jag få träffa igen nästa år, kanske tidigare!”

Träningen fungerar bra för ME

”Det har varit en jättefin sommarkurs. Har en känsla av att något har öppnat lite. Blivit lite mer luft. Det viktigaste för mig är att jag har varit stabil och lugn mentalt och inte haft så mycket negativa tankar, att jag har fått lov till att vara lugn och klara träningen och koncentrera mig på den. Det har varit jättefint. Jag måste också säga att jag har haft ME i sex år och denna träningen fungerar jättebra för mig. Jag klarar den och jag fungerar jättebra i qifältet. Det är som att vara en annan människa, och det är fantastiskt. Tusen tack.”

Kan läsa utan läsglasögon

"Efter en och en halv dag på kursen så kunde jag läsa utan mina läsglasögon. Som vanligt är gruppen underbar, det finns så mycket kärlek och så mycket hjälp. Vi är ett bra team. Tack till lärarna och till Dongyue Su."

Depressioner

"Jag lider av återkommande depressioner och har fått mycket hjälp av qigongen. Jag har kommit fram till att det är den som hjälper. Och det är underbart när man får stöd från alla lärare och alla andra människor. Det är helt fantastiskt."

Lärare:

Su Dongyue