Almuñécar [2019-04-27]

Vår resa till spanska Almuñécar i slutet av april har blivit en tradition. Det var fjärde året i rad vi åkte dit nu. En del åker med varje år, några vartannat eller vart tredje, och varje år är det också ett antal som är med för första gången. Särskilt uppskattat för en del är att man har möjligheten att ta med sig anhöriga, även om de inte deltar i vår träning.spanien-2019-2.jpgHotellet vi bor och tränar på höjer standarden på boende och mat år för år. Vi serveras en riklig och god buffé till såväl frukost som middag. Omdömena vi får från deltagarna är överväldigande positiva, inte minst för den positiva personliga servicen på hotellet.spanien-2019-4.jpgMorgonträningen på stranden med Medelhavets horisont i blickfånget och ljudet från vågorna som slår mot stranden är något som man minns med glädje. Likaså den fantastiska utsikten från träningssalen högst upp i hotellet, rakt ut över stranden och Medelhavet.spanien-2019-5.jpg spanien-2019-8.jpgspanien-2019-6.jpgPå eftermiddagarna har man egen tid som man själv bestämmer över. En del gör utflykter i och kring den vackra staden Almuñécar, andra solar o badar, några kanske vilar lite extra. Eller njuter av den lokala maten på någon taverna eller en god glass på något av stadens alla glasscaféer.

Utflykten i år gick till Nerja där vi hade några timmar att vandra runt och se på allt det vackra staden har att erbjuda. Efter det åkte vi till grottorna i Nerja för en guidad vandring i det fantastiska grottsystemet, enligt uppgift Europas största.spanien-2019-1.jpgKanske är ändå det man minns bäst i efterhand den goda stämning, den kärleksfulla atmosfären i gruppen som flera påtalade i utvärderingen av kursen. Man känner sig välkommen och blir en del av gruppen även om man inte träffat de andra tidigare. Liksom lugnet och harmonin i träningen och det påtagligt starka qifältet.spanien-2019-7.jpg

Kommentarer från skriftliga utvärderingen:

”Bra möjlighet att kombinera träning och semester. Almuñécar är den perfekta platsen för det.”

”Som alltid, en fantastisk vecka med blått hav, sol och god träning. Morgonträningen på stranden är magisk. Atmosfären är så varm och kärleksfull. Det gör att man trivs extra bra och kan få förbättringar.”

”Superbt! Härligt med träning utomhus och underbar lokal att träna inomhus i. Jättegod mat och trevlig personal. Bra tid på året för att resa. Stort tack för en härlig och väl arrangerad resa.”

”Väldigt bra kurs, på alla sätt. Tack för att ni arrangerar den så bra.”spanien-2019-3.jpg

Kommentarer från cirkelsamtalet:

 

Benen lika långa

“Underbar vecka. Min vänstra sida har förändrats, nu är benen lika långa. Väldigt trevligt att ha min make med mig här. Tack!”

 

Bättre i axeln

“God stämning – härligt att vara här! Det är så trevligt med gruppen. Jag har skadat min högra axel två gånger, den har blivit bättre här. Jag är mycket nöjd och mycket glad.”

 

Lugn och avslappning

“Mycket bra. Jag önskar mig lugn i sinnet, ibland när vi tränat har jag kunnat känna det här. Avslappning är en utmaning för mig men det blir bättre och bättre.”

 

Hålla upp huvudet

“Det är helt fantastiskt här. Horisonten gör det lättare för mig att hålla upp mitt huvud. Jag har problem med nacke och axlar, också med mina knän och mina bihålor. Har känt hur qi arbetar där under kursen. Jättehärligt att vara här.”

 

Fantastiskt bra atmosfär

“Jättehärligt. Otroligt bra upplägg. Som att nosa på en sommarkurs. Och hinna ha semester också. Fantastiskt bra stämning. Det händer saker i min kropp, mina axlar sitter längre bak nu.”

 

Lugnare

“Blir mer samlad här, annars är jag ganska rörig och orolig, splittrad. Jättebra!”

 

Gruppen

“Har bara positivt att säga. Gruppen är underbar. Tack!”

 

Stranden är speciell

“Helt fantastiskt här. Stranden är speciell. Kroppen blir mer avslappnad och mina tankar sorteras. Fantastisk kurs!”

 

Behaglig

“Ordet behaglig beskriver både gruppen och kursen. Det är något speciellt med allt här, blir extra bra, extra behaglig semester. Det kan inte fås någon annanstans.”

 

Utbrändhet och stress

“Jag har varit sjukskriven för utmattning och stress. Zhineng Qigong har hjälpt mig mycket och om jag inte tränat blir jag sämre. Nu, efter ett års träning kan jag vara mer avslappnad och gå djupare in i övningarna när vi tränar. Fantastiskt. Allt här är jättebra.”

 

Utsikten

“Jag älskar utsikten från våning tio och att lyssna på vågorna och måsarna. Min social fobi blev bättre när vi tränade.”

 

Ta med famlijen

“Bra med möjligheten att kunna ta med familjen på kursen. Riktigt bra kurs!”

 

Sinnesfrid

“Sinnesfrid, det är vad jag kunnat känna den här veckan. Gruppen är väldigt lugn. Har fått korrigeringar som hjälpt mig mycket. Är så avslappnad.”

 

Energin är tillbaka

”Så mycket positivt! Är jättebehaglig och har sinnesfrid. Att ha med familjen och ha tid för både träning och familj – BRA! Den här våren har jag varit mycket trött, nu känner jag att energin är tillbaka.”

 

Migränen minskat

”Väldigt fin kurs – sådan stämning! Att ha sin egen plats när vi tränar på stranden och i träningssalen skapar ro och trygghet. Haft svåra problem med min kropp i 35 år, även migrän 2-4 dagar per vecka. Migränen har minskat, nu bara en gång per vecka. Jag har också kunnat dra ner på medicinen en hel del. Under den här kursen har jag stundtals kunnat känna en avslappning i min kropp. Min nacke har justerats. Och jag har kunnat stå upp och träna hela tiden.”

 

Sovit väldigt bra

”Jag är mycket nöjd. Har blivit bättre och bättre. Jag har svårt för att göra saker långsamt, men det blir bättre. Mina handleder och vrister är bättre, jag kan röra dem mer nu. Och så har jag sovit väldigt bra här.”

 

Som en del av gruppen

”Jag har nästan aldrig kunnat känna mig som en del i någon grupp tidigare. Den här kursen, den här veckan har jag känt mig trygg och som en del av gruppen, alla är fina och gulliga. Jag har bott i ett singelrum och har inte varit rädd på nätterna. Jag har reumatism men träningen har gett mig livet tillbaka i kroppen. Mina tår kan röra sig igen, min artros blir allt bättre och min rygg har förbättrats på ett sätt som läkarna säger att de aldrig ser annars.”

 

Bättre syn

“Fantastisk kurs, magiskt ställe. Jag har lärt mig att jag kan träna även om jag är sjuk, har kunnat göra all träning. Min syn har förbättrats.”

 

Lärare:

Lars Hagner