Lyft Upp Qi Åbo [2019-04-13]

Åbo var kursplatsen för Lyft Upp Qi i Finland den 13-14 april. Återigen gladdes erfarna kursdeltagare att få träffa varandra och träna tillsammans. De erfarna stödde och inspirerade de nya deltagarna så att den härliga qigonggemenskapen snabbt infann sig och våra nybörjare lärde sig vår huvudmetod med glädje.

Nedan några kommentarer av deltagarna:

 

Tränat i många år

”Jag har tränat qigong i många år. Min mamma tog mig på kurs första gången när jag var 11 år. Jag tränade inte frivilligt som barn. Som vuxen har jag däremot börjat använda träningen som ett redskap i vardagen. Det har varit till mycket hjälp. Jag blir gladare och lyckligare när jag tränar. Just nu har jag supermycket stress. Jag försöker träna varje dag. Då orkar jag bättre. Det har varit en jättefin kurs. Jag känner mig lugnare och mer avslappnad. Jag får så mycket spänningar i kroppen av stressen. Det är så skönt att slappna av.”

 

Gått min första kurs för länge sedan

”Jag gick en grundkurs i Folkhälsans regi för ca 20 år sedan. Då deltog jag någon tid i veckoträningarna. Jag vet inte varför jag slutade. Senare har jag ibland tänkt att jag borde gå en kurs på nytt för att återuppta träningen. Jag har problem med akillessenan. Jag har blivit opererad tre gånger och kan inte hoppa och springa. Därför tänkte jag att det här kunde vara en lämplig träningsform. Det känns riktigt bra.”

 

Jag har hittat hem

”Jag är också jättenöjd. Jag är nybörjare. Jag gick min första helgkurs för en månad sedan och har två gånger deltagit i veckoträningen. Det känns som att ha hittat hem, efter att ha provat på allt möjligt annat. Jag har testat flera sorters yoga. Men det är helt annorlunda. Det här känns som om det kunde bli en röd tråd – annat kan man ta mera nu och då. Jag tänker fortsätta.”

 

Lugnt och långsamt kan vara bra för mig

”Jag har varit vegetarian i 30 år och alltid försökt ta hand om min hälsa på egen hand. Jag har alltid ägnat mig åt idrott och sprungit mycket. På senare tid har jag mera börjat satsa på ledernas rörlighet. Jag har testat flera sorters yoga och Pilates. Det här är lite liknande, men ändå eget. Det är lugnare och långsammare. Jag är snabb, så när jag berättade om kursen tyckte folk det var lustigt att jag skulle gå en kurs där man gör en och samma övning i 20 minuter. Jag bor i Salo, men är ganska ofta i Åbo och kan delta i veckoträningen när det passar. Jag tror på sambandet mellan fysiskt och psykiskt. Övningarna och upplägget är väl uttänkt. Bra lärare. Trevliga människor. En god start.”

 

Migränproblem

”Jag gick min första kurs 2010. Jag hade fysiska problem. Jag led av en besvärlig, invalidiserande migrän som hindrade mig att göra fysiska övningar. Jag kunde inte gymnastisera. Qigong var det enda jag kunde göra. Jag hade fått barn 2004 och drabbades då av ledsmärtor. Det var också då som huvudvärken förvärrades. Lederna blev lite bättre, men aldrig riktigt bra. Jag fick ingen diagnos. På den första grundkursen märkte jag inte så mycket. Men när jag hade tränat 20 minuter morgon och kväll i ett halvt år började jag märka förbättringar. Först märkte jag att pollenallergin var borta. Jag tänkte att då kan också andra problem försvinna. Ett och ett halvt år senare skedde en stor förbättring. Migrän och ledsmärtorna blev mycket bättre. Det var efter en vinterkurs. Jag känner också nu att allt hela tiden förbättras. Inte är migrän helt borta, jag kan ibland känna av den, men det inte på samma sätt. Det gäller också ledsmärtorna. Jag känner bara lite av dem ibland. För mig hände förbättringarna inte snabbt. Jag har deltagit regelbundet i gruppträningarna från början. Det har varit bra. Det är bra att kunna göra själv, och bra att ha hopp.”

 

Förstår rörelserna bättre

”Jag var på min första kurs för 1 år sedan så det här är min andra grundkurs. Nu har jag kommit bättre in i qigongtänkandet och bättre förstått rörelserna. Lite tungt blev det i slutet för mitt ”nya” knä.”

 

Bättre blodcirkulation

”Det här är min första kurs, jag kom för att lära mig avslappning och lära mig slappna av i vårt samhälle där allt går så snabbt idag. Jag hade hört om qigongen för två år sedan av en vän och lyckligtvis såg jag en affich om kursen just några dagar innan kursen skulle vara och kom på kurs. Vill vara mera fokuserad och avslappnad på jobbet. Det har varit jätteskönt här, nu mycket bättre blodcirkulation. Känns väldigt välgörande.”

 

Hoppas lära mig vara i nuet och slappna av

”Jag har reuma och är opererad i nacken. Jag har tävlingsdansat men varit tvungen att sluta med det. Jag har börjat studera och det är ganska stressigt. Jag hoppas lära mig att vara i nuet och att slappna av. Jag tackar min mamma som sponsrade denna kurs för mig. Det har varit jättetrevligt att vara här tillsammans med er alla. Jag skall byta en del netflix på kvällen mot träning. Tack för kursen.”

 

En känsla av att jag klarar av allt jag ska klara av

”Jag har börjat träna för länge sedan men har inte tränat på länge och mamma föreslog den här kursen för mig. Jag har varit jättenöjd med kursen. Allt går så snabbt i samhället. I morse då jag vaknade kände jag ett lugn och hade en känsla av att jag klarar av allt jag ska klara av.”

 

75 % mindre medicin

”Mina hjärtrytmer har blivit bättre med qigong. För 15 år sedan fick jag två olika blodtrycksmediciner och nu tar jag bara ½ tablett av den ena. Alltså 75% mindre medicin. Jag tränar qigong för att hålla kroppen i skick då jag sitter så mycket vid datorn och skriver.”

 

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm och Ursula Öhrman