Höstkurs Karis [2018-11-27]

Det var en rutinerad samling Zhineng Qigongare som samlades på Lärkkulla i Finland för årets Höstkurs. För 11: e året i rad arrangerade vi den, för många är kursen en viktig möjlighet att fylla på med extra energi under den mörka tiden på året. Också att få träffa nya och gamla Qigongvänner i positiv och varm gemenskap bidrar till att många väljer att delta i kursen. Visaftonen den andra kvällen är också en kär tradition på Höstkursen i Finland.
Alla som gick kursen svarade anonymt på en enkät efter kursen. Man kunde gradera från ett - mycket dåligt till sju – mycket bra. Samtliga frågor besvarades med ett snitt klart över 6, 0. Kursen som helhet bedömdes med snittet 6,74.
Den myckna träningen i vårt starka qifält gav deltagarna möjligheten att få riktigt goda resultat av kursen. Nedan kan ni läsa delar av det som sades efter kursen.

 

Tacksam

”Jag är tacksam att få vara här. Qigongen är nästan som en motor som håller en igång och får en att orka med vardagen. Jag håller på med en utbildning som förutsätter att man är både fysiskt och mentalt i gott skick. Jag har praktiserat på ett äldreboende. Det är tufft och ansträngande för ryggen. Det är bra med en kurs som ger nytt lyft igen. Jag skulle ha så mycket att berätta. Alla små krämpor jag fått hjälp med. Energin. Depressionen som vill smyga sig på. Jag har förstått mer och mer. Livet är jättespännande. Det är fantastiskt att följa med andras utveckling. Det motiverar mig väldigt mycket.”


Härlig gemenskap

”Jag har ingen lång träningshistoria. Jag började för två år sedan, har gått några helgkurser, och höstkursen i fjol. Det är en härlig gemenskap och inkluderande stämning. En stor harmoni och bra träning. Morgon, middag och kväll. Det var mera träning i år än förra året. Det har gjort gott. I fredags kände jag mig full av energi. Det har varit givande och jag kommer gärna igen.”

 

Tränat i 20 år

Jag har tränat i 20 år. När jag började var jag med god fart på väg in i väggen. De första 6-7 åren tränade jag för att hålla mig flytande. Sen följde en tioårsperiod när jag kände mig stark och frisk och full av energi. I början var det arbetsrelaterad stress som dränerade mig på energi. I dag är det åldersbetingade problem, som värkande leder, sämre ork och oro för andra. Jag mår ändå bättre i dag än för 20 år sedan, och jämfört med de bästa åren har nyttan av träningen blivit tydligare. När jag mådde som bäst märkte jag ingenting. När lederna är styva och huvudet trött kan ett träningspass göra stor skillnad.

 

Bästa Höstkursen

”Tack för en bra kurs. Små smärtor har försvunnit. De sista träningspassen var bäst. Det var mera träning än förra året. Det är bra. Årets höstkurs var den bästa någonsin.”

 

Helt återställd

”Jag har tränat i tio år. För två veckor sedan kom jag hem från en fem veckors vistelse i Texas. Det var jättetungt. Jag har aldrig varit lika trött efter en resa förr. I dag när jag vaknade kände jag mig helt återställd.”

 

Kärlek

”Den fina atmosfären som så många talar om är ju kärlek ...”

 

Artros

”Jag gick min första sommarkurs 2007 och tycker att jag har börjat förstå qigongfilosofin mer och mer under de år jag har tränat. Jag har artros i min ena fot och det var meningen att den skulle stelopereras för några år sedan, för trots att jag i mitt tycke hade tränat en hel del så blev foten bara sämre och sämre. På en sommarkurs talade jag med Mr. Su om detta och han sade då att det tar lång tid för benmassa att läkas så jag fick nytt mod och började träna mer effektivt, vilket gjorde att jag klarade mig utan en operation.”


Qigongvänner

”Härligt att igen få vara tillsammans med qigongvännerna och träna effektivt i fyra dagar.”


Utmattningssyndrom

”Jag började träna för ett år sedan och denhär sommaren gick jag på min första sommarkurs. Jag har problem med utmattningssyndrom och märkte under sommarkursen att jag fick extra energi. Hösten har varit kämpig så därför var det fint att komma hit till höstkursen och igen få extra energi. Jag känner mig alltid lite mer energisk efter att jag tränat.”


Migrän

”Det har varit en fin kurs och jag har känt mig avslappnad. Jag har börjat må mycket bättre efter att jag har börjat träna qigong. Under hösten har jag skrivit färdig en avhandling och trots stressen med det arbete fick jag inte migrän.”


Hälsporre

”Jag är tacksam över att det har varit en Höstkurs igen här på Lärkkulla. Under sommaren fick jag hälsporre och var tvungen att använda kryckor då jag gick. Jag fick även laserbehandling mot hälsporren men inget hjälpte riktigt. Då vår veckoträning började efter sommaren så märkte jag att det blev lättare att stå. Nu under kursen så klarade jag av att stående göra LUQ. Före kursen har jag varit tvungen att sitta ner under träningen.”


Harmonisk atmosfär

”Jag har tränat länge. För mig är det så fantastiskt att få träna i en sådan här lugn, kärleksfull och harmonisk atmosfär”


Mental hjälp

”Jag har fått mycken mental hjälp av att träna qigong. Träningen, qigongfilosofin och alla fina qigongvänner som stöttar en ger mig så mycket. Jag har haft ätstörningar, men de har blivit bättre.”

 

Lärare:

Lars Hagner