Lyft Upp Qi Stockholm [2018-09-15]

Höstens första Lyft Upp Qi kurs i Stockholm blev som brukligt en blandning av nybörjare och mer erfarna qigongare. De nya lärde sig snabbt, mycket tack vare den hjälp de får av våra mer erfarna elever. Deltagare med olika diagnostiserade problem med utmattning och utbrändhet förundrades över hur mycket de orkade med att göra och att de var så pigga.

Ur deltagarnas kommentarer:

 

Stress

”Jag är mycket stressad i vardagen, har fått spända axlar och nacke. Det släppte väldigt mycket idag. Och jag kan andas. Har haft andningsproblem, men känner att jag kan andas nu. Rekommenderar detta och att testa igen. Om man tar en paus, kom tillbaka. Man kan få förbättringar.”

 

Utmattning

”Jag har aldrig tränat qigong tidigare. Har lite fysiska problem och dåligt minne efter en utmattningskollaps. Det var läkaren som tyckte jag skulle hoppa på en sådan här kurs. Idag känns det bättre. Varit en bra kurs. Tack.”

”Jag har stress och utmattning i botten. Första grundkursen kände jag att detta är välgörande. Efter cirka 5 månader kände jag att jag orkar mer, lite lättare att vara. Gick sommarkurs, vilket var jättebra, hade stor effekt på måendet. För två veckor sedan hamnade jag i en svacka. I torsdags på veckoträningen kände jag hur det började vända, och är nu bättre. Gick på stan igår och kände va trevligt, gick på café och kände va trevligt med alla människor. Häftigt, som en switch! Jätte, jätteglad att jag hittat hit!”

 

ME

”Har aldrig tränat qigong förut. Min mamma läste i veckotidning om er qigong. Hon ville gå kursen. Började läsa på hemsidan och tänkte att detta kanske kan passa mig också. Har problem med ME. Tänkte att jag måste prova. Hon sa gå du först och prova. Nästa gång kommer jag med både min fru och mamma, om hon vill gå då. Tycker det varit jättebra. På grund av min kroniska trötthet producerar jag väldigt dåligt med hormon. Finns ett naturpreparat jag kan ta för att lyfta det. Glömde ta det idag – och ändå! Brukar annars vara helt utslagen.”

 

Dåligt immunförsvar

”Det här är första gången för mig. I fredags låg jag däckad. Har problem med dåligt immunförsvar så kan bli väldigt trött. Det brukar hålla i sig ett par dagar, tänkte att jag måste gå. Men det har gått bra! Jätteglad för det. Qigong hjälper för att sätta gränser. Brukar också känna att jag har så bråttom, så detta är jättebra för mig. Komma ner i varv och hitta ett centrum.”

 

Smärta

”Jag har tränat i 3 år. Började på grund av smärta och har blivit långsamt bättre. Framförallt under träningen, i början behövde jag sitta ner mycket. Kan stå längre nu. Det har börjat lägga sig. Tror att det kommer hjälpa. Tycker det är mycket bra att gå många kurser. Träffa andra och prata, det är väldigt motiverande.”

 

Svårt att lyfta armarna

”Tack för en inspirerande kurs. Har tränat i fyra år. Till nya kan jag säga ”Testa detta!” Hade svårt att lyfta armar förut på grund av en skada. Känner inte av det mycket längre. Blivit mycket bättre trots att jag varit jätteskeptisk. Varit en trevlig kurs, lugnt och behagligt. Jag kan rekommendera repetera, gått kursen 3-4 gånger och även andra kurser. Man tar in nya saker. Läs på hemsidan. Träna hemma och gå på gruppträning. Det har hjälpt mig. Jag har blivit mycket, mycket bättre. Den här metoden och den här skolan har hjälpt jätte, jättemycket. Min kropp har blivit mycket bättre.”

 

Kronisk värk

”Jag har kronisk värk i rygg, axlar och nacke. Nu mår jag bättre, Qigongen hjälper mig mycket, jag tränar varje morgon mot min stelhet och smärta och då släpper smärtan. När jag får ont igen tränar jag lite till och då blir det bättre igen. Numera tycker jag att det är trevligt att gå på kurs, idag kunde jag gå hela vägen till kursen utan bärhjälp och fick inte ont i ryggen.”

”Jag har varit lite förkyld och min bostad håller på att renoveras så det är mycket dammigt hemma.

Har hostat i en vecka och haft ont i lungorna och svårt att andas, bronkit. Fick läkemedlet Mollepect som jag tagit i fem dagar men det har inte hjälpt. På lördagseftermiddagen släppte hostan kände mig klar i huvudet färgen kom tillbaka i ansiktet. Sov en timme när jag kom hem på lördagskvällen sedan var jag pigg hela kvällen orkade städa lite i våningen gick sedan och lade mig 23:30 vaknade två gånger under natten. När jag vaknade på söndagsmorgonen var jag ok och kände mig bra på söndagen."

 

Ryggont

”Jag har tränat i flera år. Hade redan ont i ryggen när jag var liten. Känner att det händer mycket i ryggen som är bra.”

 

Starkare, bättre, gladare

”Fick efter mycket träning positiva resultat, magen, ryggen, lederna, knäna har blivit starkare och bättre. Har blivit gladare och hållit smärtan borta.”

 

Mentala biten

”Jag har tränat i tre år. Började träna för att jag hade ont i knäna, men nu är det den mentala biten som känns viktigast. Har haft en stressig period med en stor tenta, det kändes skönt att träna efteråt och att det även kom en helgkurs. Qigongen är en mycket bra metod att använda när det behövs.”

 

Lärare:

Lars Hagner