Sommarkurs två Nossebro [2018-07-04]

2018-sommarkurs-två-qigong-malin-magda-krokhand-solnedgång.JPG

När 2018s Sommarkurs två gick av stapeln var vädret mycket varmt, såpass varmt att flera av deltagarna tog både morgon- och kvällsdopp i den lugna ån Nossan som stilla flyter genom det lilla samhället Nossebro. 

Det fanns också en annan sorts värme på kursen, nämligen omtanke. Det märktes på flera sätt, t ex genom att många ville hjälpa till med olika göromål. Detta gjorde att det arbete som behöver pågå under kursen flöt på mycket enkelt.

2018-sommarkurs-två-qigong-nossebro-nossan-grönt-soligt.jpg

Tack vare att qifältet har blivit allt starkare och att många av deltagarna redan hade lärt sig Xing Shen Zhuang förut gick det också enkelt för de som gick kursen för första gången. Motivationen och stämningen var hög och gruppen lärde sig snabbt de olika delarna av övningen. Flera av deltagarna pratatde om att de önskade att träningspassen inte skulle ta slut så snabbt och att de efter kursen ville fortsätta träningen på hemmaplan samt tillsammans med sina lokala träningsgrupper.

2018-sommarkurs-två-qigong-nossebro-malin-magda-maria-xing-shen-zhuang.JPG

 Årets enkätundersökning visade att 70% fick högre energinivå, 59% fick förbättrad koncentration och att 59% kände sig mindre stressade. Se illustrationen nedan.

sommarkurs2-2018-diagram-SV.png

Nedan finns ett litet urval av deltagarnas egna kommentarer från slutskedet av kursen.

Inga sjukdagar på jobbet

”Detta är min första steg två Sommarkurs, har gått ettan fyra somrar i rad. Från förra Sommarkursen så har jag inte haft en enda sjukdag på ett helt år och mina chefer har uppmärksammat mig på det här att jag är väldigt ovanlig på så vis. Och även att jag inte har känt av pollenallergin denna våren alls. Fick det i vuxen ålder och har väl haft det ett antal år. Det har blivit stegvis bättre men i år kände jag ingenting. Och jag tror att det har varit ganska mycket pollen det här året hörde jag talas om så det ser jag som goda resultat från förra sommarens kurs. Så tack så mycket.”

Bra i magen

”Det har varit en jättebra kurs som har gått jättefort. Vi har gjort mycket armträning och den känsla man får när något lossnar i kroppen är helt underbar. Det har hänt två gånger, senast igår kväll. Jag kände att jag inte ville sluta. Jag har problem med IBS-mage och när jag har sådana omgångar kan jag få problem med aptiten och känna en oro på grund av det. Den andra dagen av andra kursen hände det något och sedan dess har magen varit bra i en vecka, en hel vecka i rad! Jag kommer inte ihåg att det har varit så bra innan. Så det är fantastiskt.”

 2018-sommarkurs-två-qigong-malin-magda-krokhand.jpg

Förkylningar

”En sak som jag har noterat efter förra Sommarkursen är att jag inte har varit förkyld på hela året. Förkylningar har annars förföljt mig och de går aldrig över. Men nu har jag inte varit förkyld en enda gång. Så tack så mycket!”

Nöjd med livet och ärr smälter bort

”Jag har tränat några år och är otroligt lycklig över att vara här. Jag har funderat mycket på just det här att jag känner mig så otroligt nöjd. Alltså jag har en förnöjsamhet med mitt liv hela tiden. Kan komma hem trött från jobbet men ändå känna att jag är nöjd. Så den här nöjdheten är en otrolig tillgång känner jag. Och nu är jag tillbaks och har börjat jobba i skolans värld. Det här sista året har jag lärt känna 300 elever och jag tänker att den feedback jag får från eleverna är så häftig. De säger till mig att ”du är alltid så lugn och glad”. Sedan förra sommaren så har ett väldigt konkret resultat varit att alla mina ärr på kroppen har smält bort. Har ju ett gammalt kejsarsnitt ärr, ärr från att jag var tre-fyra år och lite sådana ärr. De har bara smält bort och blivit alldeles mjuka och nästan osynliga. Tack.”

 2018-sommarkurs-två-qigong-ros-rosa-barbro.JPG

Bättre rygg, koncentration och syn

”Det här är första gången jag går steg två, har bara gått steg ett en gång och det var 14 år sedan. Jag är väldigt glad för att jag gick Vinterkursen i vintras, det har gjort mig väldigt mycket. Annars tror jag nog inte att jag hade varit på benen. Det har gått väldigt bra tycker jag. När jag kom hit var jag ganska sliten, hade lite energi. Jag har ett krävande jobb som kräver ganska mycket av mig och jag har känt att det har påverkat koncentrationen lite, minne och att jag använde många ord när jag pratade. När jag kom hit var det ganska överväldigande med mycket människor, nya saker, nya koder till dörrarna. Jag har haft svårt för att lära mig koder men klarade att lära mig alla här snabbt. Min koncentration har varit ganska bra. Det har också lossnat bak i nedersta korsryggen så Dun Qiang är lättare nu. Har nästan inte använt mina läsglasögon, använde dem i starten. Ser bättre nu. Otroligt bra. Det är en fantastisk plats att vara på. Att efter 14 år komma in här och vara i qifältet så är det ganska starkt. Känner mig väldigt tacksam för att vara en del av detta.”

Uthållig, klar i huvudet och fokuserad

”Det är första gången som jag deltar i den andra Sommarkursen. Jag känner att jag har fyllt min tank för det kommande året, vilket gör att jag kommer att vara mer uthållig, klarare i huvudet och mer fokuserad när jag åker hem. Inga stora dramatiska förändringar har skett, men på vissa ställen har min kropp blivit mjukare, speciellt i bäckenet.”

2018-sommarkurs-två-qigong-äng-träd-nossebro.JPG

Harmonisk och energisk

”Detta var mitt elfte år. Tiden går fort. Det känns mycket bra att träna. Jag är avsevärt piggare nu jämfört med när jag kom hit. De första dagarna ville jag bara sova. Jag är också mycket lugnare och lyckligare, så känns det alltid för mig efter en Sommarkurs eller andra långa kurser. Qigong har utan tvekan berikat mitt liv. Jag blir harmonisk, lyckligare och samtidigt energisk. Jag är mycket tacksam för den här träningen.

Inre stillhet

”Kursen har gått otroligt fort. Det var länge sedan jag gick arton dagar, det var härligt! Nu finns en otroligt klar stillhet inom mig. Det är det jag längtar efter på något sätt. Tack!”

2018-sommarkurs-två-qigong-nossebro-nossan-blå-himmel-klart-vatten.jpg

Jobbar heltid och smärtfria ben

”Detta var min sextonde sommarkurs. Det var som det alltid brukar vara. Jag har problem med mina fötter och ben. Jag skulle egentligen varit förtidspensionerad, men jobbar istället heltid. Under dessa sexton år har jag inte kunnat stå på avslappnade ben när vi tränar utan smärtor. Idag på La Qi var mina ben avslappnade och utan smärtor. Den här kursen var fantastisk. Träningen är som ett livselixir som vi alla behöver.”

 

Lärare:

Su Dongyue