Almuñécar [2018-04-21]

Spanien 2018 kursrapport 4Deltagarantalet i vår träningsresa till spanska  har stadigt ökat. Nu, på vår tredje resa, sista veckan i april, var vi 43 personer i vår grupp. Extra roligt var att det i år även var en större grupp med från Norge.

Programmet för dagarna var inte ändrat, det är anpassat för spanska förhållanden med siesta på eftermiddagen. Vi körde morgonträning på stranden, ett förmiddagspass och ett kvällspass. Eftermiddagarna är fria för egna aktiviteter, njuta av livet, vila, umgås, strosa runt och se på allt den vackra stan har att erbjuda, äta tapas på någon av stans alla restauranger eller kanske sola och bada.

Spanien 2018 kursrapport 5

Många uttryckte stor glädje över träningen på stranden, att stå där med ansiktet mot Medelhavets horisont och höra det evigt rogivande suset från vågorna. En deltagare skrev i utvärderingen; ”Träningen på stranden, helt fantastisk start på dagen!” En annan; ”Morgonträningen på stranden är magisk och jag blir lugn av såväl vågornas brus som av träningen.” Med oss och tränade på stranden var även några från den lokala träningsgruppen i Almuñécar.

Vår lokala kontaktperson på orten, Brita, tog med oss på en stadsrundtur i Almuñécar den första dagen. Inte minst tipsen på restauranger hon rekommenderade var uppskattade. Mitt i veckan åkte vi med buss upp i bergen och besökte en by där de bland annat hade egen chokladtillverkning. På hemvägen stannade vi till vid ett olivoljemuseum. Vår guide för utflykten, Bosse, berättade på ett både informativt och roligt sätt om allt möjligt under resans gång, till gagn för oss besökare. Inför nästa år är det många som önskar att vi gör vår utflykt till Alhambra, där vi var första året.

Spanien 2018 kursrapport 2

Kommentarer från skriftliga utvärderingen:

”Perfekt med semester med likasinnade och få bra träning samtidigt.”

”Att man är tillsammans i flera dagar och lär känna varandra ger ett bättre ”samspel” på träningarna, och ökar den goda upplevelsen.”

”Almuñécar är en lugn och lagom stor stad. Arrangera gärna flera resor, det är fint att kunna kombinera qigong med ferie och fritid. Tusen tack!”

”För mig är det ett fantastiskt sätt att kunna kombinera semester med träning. Jag är tacksam för att ha fått möjligheten att delta. Tack för en fantastisk vecka. Jag är så nöjd och mår så gott!”

Spanien 2018 kursrapport 7

”Det har varit mycket trevligt, härlig gemenskap och fantastisk träning! Väldigt härliga platser att träna på, stranden och 10:e våningen.”

”Njutbar mat, fina rum och god service.”

”Väldigt trevlig personal på hotellet.”

”Lagom med teori, bra qi och god kommunikation. Kroppen och sinnet mår så bra efter denna veckan.”

Spanien 2018 kursrapport 3

Ur deltagarnas kommentarer:

Förbättrad höger handled

”Jag har fått en förbättrad höger handled. Den har förut gjort mer som den velat, den följer mer mina riktlinjer nu. Varit jätteskön träning och upplägg.”

Utmattning

”Andra året, fantastiskt upplägg. Lider av utmattning, har gått framåt. Det går åt rätt håll. Väldigt skönt att känna den här avslappningen.”

Nedsatt njurfunktion

" Jag har tränat qigong i 10 år och varit med på några sommarkurser. Jag har nedsatt njurfunktion och går därför på läkemedlet Ketogan som är en form av morfin. Under kursen här i Spanien har jag inte behövt ta det de sista 3 nätterna. Jag har upplevt kursen som väldigt positiv."

Hjälper på många sätt

”Hållit på sedan 2010. Hjälper på många sätt. Mindre stel, lugnare och mer harmonisk.”

Spanien 2018 kursrapport 6

Stress

”Träningen har hjälpt mig jättemycket med stress. På jobbet kunde jag vara mycket lugnare. Nu är jag pensionär. Tränar på kvällarna och sedan sover jag gott. Har fått mycket hjälp med korrigeringar.”

Mjukare

”Blivit mjukare, så skönt. Behöver inte tänka utan man bara tränar och så blir det som det blir. Att träna här är så fantastiskt, sådant privilegium.”

Intressant resa

”Jag är ny inom qigongen och gick min första grundkurs i mars i år. Jag har varit mycket utmattad i vardagen och tyckte mycket om min första kurs. Den här kursen i Spanien är min första längre kurs och jag känner den positiva effekten av att vara på kurs flera dagar i sträck. Det har jobbat på många ställen i kroppen, bland annat i ryggen. Qigongen upplevs som en intressant resa.”

Migrän

”Träningen ger mig ro, koncentration och uppmärksamhet. En träningsform som jag kan träna oavsett tillstånd. Senaste året har det hänt något med min migrän, har normalt 2-4 anfall i veckan och det har varit så länge. Senaste året har det varit perioder på ca 2 månader med mycket mindre anfall. Skönt att det sker något med det. Först när jag kom hit hade jag stol och satt lite under La Qi. Tog bort stolen sedan under veckan och har stått. Tog fram den på torsdagen lite men sedan har jag stått. Fint umgänge. Kom hit och kände ingen, det är jättefint att ändå kunna prata med alla och le med alla.”

Spanien 2018 kursrapport 8

Nedsatt känsel i benen

”I höst började kroppen att säga stopp, efter att jag jobbat mycket en period. Jag fick nedsatt känsel i benen. Då började jag träna qigong igen. I julas började jag få tillbaka känseln och idag fungerar benen som normalt. Det har varit en väldigt bra kurs.”

Som en orkester

”Tränat sedan 2004, fått väldigt mycket. Band annat med nacken, fick gå med nackkrage en period. Men nu är jag helt frisk i nacken. Har haft utväxter på kroppen som har försvunnit på kurs, utan att man ser något ärr eller något. Det har hänt en gång på Sommarkurs och en gång på en helgkurs med väldigt få deltagare. Blivit bättre i magen som jag har haft mycket problem med. Fått bättre koncentration på jobbet. Qigongen ger väldigt mycket. Tänker på att en qigonggrupp är som en orkester. Ju mer samspelt det är, desto bättre blir det. Alla följer dirigenten. Och det finns plats för alla, alla behövs i en orkester. Kommer aldrig sluta med qigong.”

Sträckt ut kroppen

”Väldigt bra träning, jobbar i kroppen. Fått sträcka ut kroppen och det jobbar i ett knä. Tack så mycket.”

Kunnat återuppta handarbete

”Jag har alltid tyckt om att handarbeta, men på grund av stora ryggproblem var jag tvungen att sluta med det när jag var 16 år. Efter att jag tränat qigong har ryggen blivit mycket bättre och för 2-3 år sedan kunde jag återuppta handarbetet. Det är jag mycket glad för då handarbetet betyder mycket för mig.”

Starkt qifält

”Jag har kunnat gå 6 km i sträck när jag har varit här på kursen, det är stort för mig. Det har varit ett väldigt starkt qifält, jag njuter av träningen och vill inte att träningspassen ska ta slut.”Spanien 2018 kursrapport 9

Utveckling

”Detta är andra gången jag är med på resan till Spanien. Då jag kom hem från kursen i fjol bestämde jag mig för att träna regelbundet hemma. På kursen här i år har det varit roligt att träna och jag har känt mig mycket starkare, det har skett en utveckling sen förra kursen.”

Stor hjälp på det mentala planet

”Jag har tränat qigong i ett år och det här är första längre qigongkursen jag deltar i. Jag har upplevt stora förändringar i kroppen under kursen. Jag har också stor hjälp på det mentala planet, bland annat till att sortera ut tankar som inte behövs i vardagen.”

Qigongen är min livboj

”Den här kursen har stärkt mig mycket både fysiskt och mentalt. Qigongen är min livboj.”

Jag kommer tillbaka

”Tack för en härlig kurs, jag kommer tillbaka!”

Bättre sömn

”Jag började med qigong för ett år sedan. Jag har problem med korsryggen och har känt att det jobbat mycket där under kursen. Jag har också fått bättre sömnkvalitet än vad jag har hemma, här under kursen. Hemma tränar jag varje dag vid en bestämd tidpunkt. Tack för en väldigt fin kurs, jag vill gärna följa med till Spanien igen.”

Lärare:
Lars Hagner

Spanien 2018 kursrapport 1