Vinterkurs Shenxin Qigong Karlskoga [2018-02-19]

96 stycken förväntansfulla deltagare tog sig till årets vinterkurs som arrangerades på Karlskoga Folkhögskola där vi varit de senaste åren. I år var vädret mer vintrigt än tidigare år, med fin vit snö och extra frisk luft.

Vinterkurs 2018 bild1

Qifältet var starkt och deltagarna fick mycket qi och goda resultat redan på den inledande grundkursen. En nyhet för i år var att vi under grundkursen arrangerade en kurs i EasyCare för ögonen som var mycket uppskattad. Vi hade ytterligare en kortkurs under vinterkursen (qi-kam-reglering), men annars var vårt fokus på Shenxin Qigong under dessa dagar.

Många faktorer bidrog till den goda stämningen: Att återse gamla träningskompisar som blivit ens vänner, få lära känna några nya trevliga deltagare och få möjlighet att dela med sig av qigongerfarenheter, det starka qifältet och att arrangemanget flöt på så smidigt. Årets enkätundersökning visade att hela 81% av deltagarna fick ökad energinivå, 72% blev mindre stressade och 70% fick en förbättrad fysisk status, vilket illustreras i diagrammet nedan.

Vinterkurs 2018 diagram

Här följer några av de positiva kommentarer vi fick höra av deltagarna:

Armen fungerar igen

”Jag började ju redan här på grundkursen. När jag kom hit så var jag helt handikappad för hela min högra sida, skuldra och musklerna i armen, hade släppt totalt. Jag hade en smärta som var helt vansinnig. Läkarna trodde det var en inflammation och gav mig en kortisonspruta, men ingenting blev bättre. Jag var helt handikappad i tio veckor, kunde inte lyfta armen, kunde inte ens göra alldagliga saker som att skära upp middagsmaten på tallriken. Men redan efter första dagen här så vinkade jag ju på er, och nu efter denna kursen som varit helt fantastisk så kan jag alltså ta upp den i sidled. Jag kan lyfta armen upp över huvudet och lägga den över huvudet på örat. Det är helt ofattbart. Tack så jättemycket för all qi ni har delat med er av och för våra ledare som har gjort en så bra kurs. Tack.”

Mer energi än på fem år

”Detta är min första Vinterkurs och grundkurs. Under de här åtta dagarna har jag haft mer energi än jag haft de sista fem åren. Jag har levt med ME eller kroniskt utmattningssyndrom i fem år och har provat väldigt mycket för det, både träning och behandling och ingenting har funkat. Jag var på Sommarkurs nu i somras och fick en sån upplevelse av att fungera: Träna och vara social, bo i sal och så vidare. Och kom hem med massa hopp för framtiden. Hade en ganska bra sommar. Har klarat att hålla fast vid någon träning. Så kom jag hit och lärde mig en ny metod och upplever en väldigt stor lust och en väldigt stark motivation till att fortsätta och träna. Tusen tack för en fantastisk kurs och qifält.”

Rörligare och mindre ont i ryggen samt mer avslappnad socialt

”Tack så mycket för en fin kurs. Jag tycker det har hänt väldigt mycket olika saker under den här kursen. Det började på grundkursen när vi hade ögonkurs, jag kunde sitta under hela kursen utan att ha intensiv smärta i ryggen. Det var jag så himla glad för, och efteråt har jag märkt skillnad mentalt. Jag behöver inte vara lika stressad när vi sitter och äter, jag behöver inte resa mig och gå någon annanstans för att det gör för ont. Den sista morgonen vaknade jag med ont i ryggen och tänkte “Åh nej! Vad tråkigt!”, men sedan mindes jag vad vi fått lära oss: Det första man tänker på morgonen spelar roll för ens attityd under resten av dagen. Så då tänkte jag att detta kommer blir bra. Jag skulle först kamma mig, göra ögonträningen och sedan gå ner till träningssalen för att koka te tillsammans med några andra innan morgonträningen. Jag såg fram emot det. När jag kom ner till träningssalen kändes qifältet så fint att jag tänkte att jag skulle värma upp med några knäböjningar. Så jag gjorde några och kom ner så djupt att händerna tog i golvet! Varje dag under hösten har jag tränat Shenxin men har inte kunnat komma ner. Inte ens efter att ha varit igång hela dagen och varit med på gruppträning på kvällen har jag kunnat göra detta. Och nu gick det mycket lätt. Det gjorde mig mycket glad. Jag har känt att min midja har blivit mycket mer avslappnad under vinterkursen. Det blir intressant att se vad som händer framöver nu. På den här kursen har jag har haft så himla trevligt med alla, kunnat sitta och prata och umgås väldigt avslappnat. Så det är jag också väldigt glad över. Tack alla som är så snälla och vänliga och att man får vara som man är.”

Vinterkurs 2018 bild3

Mindre smärta och bättre rörlighet

”Jag var lite nervös eftersom det är min första vinterkurs, men det funkade bättre än jag hade förväntat mig. Jag har haft ont, men det som är så roligt är att när man står och tränar så försvinner plötsligt smärtan. Det är så häftigt. Det händer inte med någon annan träning. Jag har varit sjukskriven på heltid sen december på grund av en operation och för en månad sedan kunde jag inte klä på mig själv. Nu står jag och tränar nio repetitioner utan att ta ner händerna. Jag är så otroligt glad! Efter kursen kunde jag dessutom börja jobba heltid igen!”

Mindre migrän

”Jag började träna qigong för 7 år sedan. Då hade jag jättesvår migrän. Det har stegvis blivit jättemycket bättre. Men den här kursen är första kursen som jag inte känt någon smärta alls i huvudet.”

Bättre armar och rakare rygg

”Jag har problem efter en bilolycka, så när jag började träna så trillade mina armar rakt ner och skakade. Under förra årets vinterkurs slutade de skaka och jag kunde hålla upp armarna. Det höll i sig ända tills jag ramlade i höstas och slog i ryggen. Men jag tänkte när jag kom hit att de skulle sluta skaka under vinterkursen. Plötsligt en dag skakade det mindre och nu är det helt borta. Sista dagen kände jag att ryggen förbättrades. Jag blev längre och kan nu dessutom sitta jämnt med lika mycket vikt på båda sidorna.”

Vinterkurs 2018 bild2

Lugn och mörkret känns inte så besvärande

”Det är min första vinterkurs. Det var en stark upplevelse att jobba igenom den nya övningen, en bra upplevelse. Qigongen hjälper mig med lugn och sömn. Jag upplever att den mörka årstiden inte är lika mörk när jag tränar.”

Bra fokus och förbättringar i nacken

”Det har varit en fin kurs! Jag tycker att jag har märkt att det efter rasterna har varit lätt att snabbt fokusera igen. Kul erfarenhet att komma in i qigongtillståndet så fort och kunna behålla det i stort sätt hela tiden. Det har jobbat på bra i nacken. Jag har väntat på det länge. Jag hade nästan gett upp det men det verkar som att jag kan komma åt det också. Det har varit en lång process men nu händer det. Det var kul!”

Mer energi och motivation

”Det här var min första vinterkurs. Det har varit en underbart vänlig atmosfär. Första dagen när vi såg demonstrationen och jag såg hur vi skulle böja oss blev jag lite bekymrad, men jag är så stolt över att jag klarade av att göra det. Jag har fått så mycket energi av det, inte minst av böjningarna. Detta har gett mig så mycket pepp att träna hemma. Jag kommer tillbaka i sommar och då ska jag kunna berätta för er att jag tränat varje dag.”

Vinterkurs 2018 bild4

Bra sömn och blivit av med hostan

”Jag har haft en besvärlig hosta de senaste fem åren. Jag har hostat så att jag har kräkts. Jag har vaknat varje natt av det. Första natten gjorde jag det. Andra natten ställde jag en flaska med vatten bredvid sängen men på morgonen när jag vaknade så hade jag inte rört flaskan. Sen dess har jag inte hostat. Jag har sovit så gott.”

Bättre mage plus mer energi och positivitet

”Det är min första vinterkurs. Jag har problem med magen och har haft det ett tag, hade ganska mycket problem innan jag kom hit. Det har jobbat mycket under träningen. Det har blivit mycket bättre, inte helt bra men tydliga resultat. Jag är mycket lugnare nu jämfört med när jag kom hit. Jag har en del tunga utmaningar i mitt privatliv framför mig och när jag kom hit kändes det nästan oövervinnerligt. Men nu har jag mer energi och de känns inte lika stora längre. Jag ser fram emot att komma hem och ta hand om utmaningarna.”

Mycket mer energi än hemma

”Det här är min första vinterkurs och det har varit jättekul att vara här. Jag trodde att jag skulle sova lika mycket som jag gjort de senaste månaderna på grund av graviditeten, har sovit flera gånger om dagen och haft dålig aptit. Jag hade låga förväntningar på vad jag skulle kunna klara av här. Första dagen var jag väldigt yr men sen har det gått bättre. Jag har sovit lite och ändå varit igång hela dagarna. Jämfört med hur det var hemma så är det helt fantastiskt att jag haft så mycket energi. Bebisen har också varit aktiv och sprattlat som bara den. Den har börjat träna när jag har slutat att träna.”

Mindre smärta och trevlig stämning

”Jag är här för första gången. Jag var väldigt emotionell när jag kom, men det har släppt efter att smärtan börjat släppa i benen. Successivt under de första dagarna så har det släppt i benen och neråt från ländryggen. Jag kan inte minnas när jag hade så lite smärta senast. Det är helt fantastiskt! Och tack för att alla är så snälla! Det är så ovanligt att vara i ett sammanhang där alla är så snälla.”

Resultat över tid

”Jag tycker alltid att det är lite svårt att säga något om resultaten såhär sista dagen, för jag upplever ofta resultaten när jag kommer hem. Jag tänkte på det där hur mycket bättre det går nu jämfört med första Vinterkursen, man kan ju se utveckling över tid också och inte bara förvänta sig de allra bästa resultaten direkt. För så har det varit för mig i alla fall. Annars har allt varit bra, som vanligt.”

Ökad styrka och koncentration

”Detta är min första Vinterkurs och ja, tack för en bra kurs. Jag har blivit mycket mjukare i kroppen och börjat hitta vissa muskler igen. Det känns jättebra att kunna få använda mycket av sin muskelstyrka i kroppen som man har haft någon annanstans ett tag, vet inte var den har varit. Har fått lite bättre koncentration och så, tycker jag. Jag är glad att jag åkte hit, bestämde mig i sista minuten. Tack.”

Känner igen sig själv igen

”Jag har haft en jättebra kurs. Jag har börjat känna igen mig själv lite. Jag har varit väldigt ledsen, länge känns det som, och liksom känt mig likgiltig. Det har inte alls varit jag, och under den här kursen har jag haft jätteroligt och skrattat och känt mig glad. Det är jättepositivt. Det är som att något har öppnat lite i bröstet. Förut när jag varit så här nere då har jag ändå liksom skrattat. När någon kanske sagt något roligt, har jag skrattat men det har bara varit på ytan, har inte känt den här kontakten inåt. Men nu har jag gjort det och det har varit jätteroligt och jätteskönt.”

Klarare i huvudet och stora förbättringar i kroppen

”Efter den lediga eftermiddagen hade vi ju tre timmars träning och vi började med en Shenxin, och plötsligt märker jag hur något andas i mig. Det var inte jag som bestämde över min andning, utan plötsligt känner jag hur jag andas med magen och just där det gör som mest ont, ut och in. Jag har försökt att medvetet andas med magen för jag inser att det är låst där på något sätt, men jag kan inte om jag inte ligger ner. Men det gjorde jag under hela den Shenxin övningen. Och jag var sååå fokuserad, jag har aldrig varit så fokuserad på min träning och tänkte inte på nånting annat. Efter det tränade vi övningen Kai He Fa, och då blev det någon slags helrenovering av mig. Jag är inte färdigrenoverad, men har fått en rejäl start. Med vänster knä, med höger höft, med vänster skuldra som är sned. Det öppnade sig på något sätt. Och ju längre Kai He Fa varade desto fler ställen inlämmade sig i det här, och sen plötsligt kände jag att ”ah” fingrarna började slappna av, armarna började slappna av, benen började stå stilla. Och sen började bara tårarna rinna, jag grät av tacksamhet. Allt det här bara kommer till mig. Ja, det var helt fantastiskt. Så nu hoppas jag att den här renoveringen ska fortsätta. Och jag har varit mycket piggare i huvudet under den här kursen än jag varit på mycket länge. Jag är sjukskriven för utmattningssyndrom och har varit helt sjukskriven i över ett halvår och nu jobbar jag halvtid, så det är säkert mycket som hör ihop med det här.”

Inre styrka

”Jag tycker om känslan av den här inre styrkan man får av träningen, och hur qifältet hjälper till. Hur mycket bättre man kan komma in i träningen, i ett djupt lugn, man får mycket mera qi då. Speciellt kanske av Tre Centrums Sammansmältning, som jag gillar väldigt mycket. Så otroligt direkt. Stark reglering. Och så tycker jag om enkelheten också, göra sig själv enklare. Ja, väldigt fin kurs. Tack ska ni ha.”

Fått värmen tillbaka

”Jag tycker det har varit en jättefin kurs, det är så välordnat här i Karlskoga med struktur på träningen och vi har det ju jättefint, allt har funkat jättefint här med serveringen och maten. Ja, det är så enkelt. Jag tycker att det märks också att vi har väldigt mycket qi. Övningarna när vi tränar här blir lite lättare tycker jag. Jag tycker det har varit jätteskönt. Nu i vinter har jag märkt att jag har varit lite kall om händer och armar. Jag är väldigt varm av mig annars, tycker inte jag fryser men min sambo har märkt att jag är kall. Och då har jag ju insett också att jag oftast blivit kall denna vinter. Den värmen har kommit tillbaka, för nu den här veckan tycker jag inte alls att jag har varit kall, utan tvärtom. Väldigt varm igen. Tack så jättemycket alla.”

Xing Shen Zhuang känns bättre

”Det är alltid fint att träna en första Xing Shen Zhuang efter en sommar- eller vinterkurs. Men igår var det något alldeles särskilt. Varenda detalj, varje liten position, kändes bättre - mycket bättre. Alla delar av övningen kändes bättre. Perfekt. En mycket bra känsla. Så nu tänker jag träna Shenxin Qigong under våren och hoppas på samma effekt i sommar!”

Kamning ger bättre sömn

”Min dotter som alltid brukar ta lång tid på sig för att somna blev väldigt glad för sin qi-kam. På kvällen ville hon kamma sig eftersom hon tyckte det var skönt och sedan somnade hon på några få minuter! Helt fantastiskt, det händer inte annars! Det fungerar bra också när vi kammar oss på hemmaplan, inte bara på kursen.”

Lärare:
Herbjörn Wilhelmsen