Sommarkurs två Nossebro [2017-07-05]

Våra kurser blir allt bättre eftersom tiden går. En orsak är såklart att de som är med på kurserna har tränat längre, en annan viktig orsak är att vårt qifält blir allt bättre. Som så många gånger förut märkte också deltagarna den här gången att kursen var mycket bra. Den bästa sommarkursen hittills, som många har börjat uttrycka det.

Sommarkurs två 2017 gruppfoto

I år använde vi lite mer tid att träna på den övningen som är huvudfokus på sommarkurs två: xing shen zhuang. Denna dynamiska övning som är själva kärnan i zhineng qigong kan vara lite krävande, men efter att vi nu har tränat övningen i flera år och fått ett allt starkare qifält så börjar allt flera av deltagarna få till övningen bättre.

I vanlig ordning så hölls även en kurs i qikam-reglering. Den kursen uppskattas också allt mera och flera deltagare berättade hur de har kunnat använda den metoden för att bli av med huvudvärk och andra saker.

Förutom träning så är det en mycket social kurs med mycket trevliga konversationer, god mat och en kabaret där deltagarna i år visade prov på allt från sångröst och dansrörelser till komisk förmåga. Denna härliga blandning gör att humöret är på topp under sommarkurserna.

Sommarkurs två 2017, kabaret

Årets enkätundersökning visade att 62% höjde sin energinivå, 58% minskade sin stressnivå och 58% sov bättre jämfört med innan kursstarten. Diagrammet nedan illustrerar detta.

Sommarkurs två 2017, diagram

 

Nedan finns några av kursdeltagarnas kommentarer:

Den sladdriga foten blev stabil

”En sak som har hänt är att mitt inre ledband i vänster vrist, som varit sladdrigt i minst 40 år, har blivit åtminstone lika stabilt som det i höger. Det var roligt!”

Dun qiang gav ökat lugn

”Jag har alltid kunnat komma ner i dun qiang men jag har haft svårt att få rutin på att träna den hemma. Men i vår har jag hållit på kontinuerligt i princip sedan vinterkursen. Och det har betalat sig bra. Redan på första föreläsningen började det jobba i ländryggen och igår släppte det rejält i ryggslutet. Under hela kursen har det jobbat i hela ryggraden. Tack vare dun qiang har jag blivit mycket lugnare. La qi har blivit otroligt mycket lugnare.”

Varmare än på många år och mindre spänningar i axlarna

”Det har varit en riktigt bra kurs. En förbättring är cirkulationen. Jag har tidigare haft problem med att vara frusen med blå och vita händer och fötter. Nu är jag mycket varmare än på många många år. Det har också jobbat mycket i skuldrorna. Jag har ofta spänningar i nacke och axlar. Det är så gott som borta nu.”

Många förändringar och en ny kraft

”Jag har känt att jag fått många förbättringar i år. Det har hänt mycket inuti kroppen. Med en ny kraft och med den nya qin som jag har fått kommer jag att kunna få tillstånd många förbättringar inom kort. Det är bra!”

Sommarkurs två 2017, rosor

Lugnare och bättre på dun qiang

”Jag är lugnare och smidigare, har inte små många störande tankar jämfört med i början av kursen. I dun qiang har min förmåga ökat mycket. Förra sommaren hängde jag i ribbstolen och flåsade och den här lektionen gick det jättebra att komma upp och ner själv. Det är en stor förändring.”

Kunde sluta med sömntabletter

”Sömnproblem; Jag har sovit jättebra största delen av mitt liv men för något år sedan började jag sova väldigt dåligt. Så har jag börjat äta lugnade medicin. De funkar bra. Jag somnar och vaknar på morgonen och har sovit gott hela natten. Det är skönt att ha sådana nätter emellanåt. Jag har säkert blivit lite beroende av medicinerna, kanske inte fysiskt men psykiskt. När jag kom hit, gjorde det i fjol också, så lämnade jag direkt bort medicinen. Jag trappade inte ens ner utan bara slutade och jag har sovit bra. Så har jag gjort med östrogen tidigare också. Jag har slutat ta det när jag kommit hit.”

Smärtfri utan medicin och operation

“När jag började med qigongen var jag väldigt sned i hela kroppen. Jag hade haltat i 15 år och jag hade en svår artros i min vänstra fot. Den blev bara sämre och sämre. För två år sen var jag inte här för att jag skulle ha opererats men operationen blev inställd för att jag slutade äta starka värkmediciner. Så jag har inte blivit opererad. Jag har inga smärtor i foten längre. Jag har fortfarande artros men inga smärtor. Läkarna förstår inte hur det är möjligt. De försökte få mig att äta en massa hemska mediciner som jag bara fick magproblem och diarréer av. Så jag är väldigt tacksam för qigongen och för vad den ger. Jag är väldigt tacksam över att jag kunde ringa och skjuta upp operationen. När jag sedan tackade nej ytterligare en gång så frågade de om jag var riktigt säker för då skulle jag sedan inte kunna ångra mig och komma tillbaka in i kön. Jag är riktigt säker svarade jag. Jag ska inte opereras.”

Bättre luktsinne och öppnare luftvägar

”Jag har tränat ett bra tag. En sak som jag vill berätta är att mina bihålor och luftvägar har varit väldigt täta under våren. Jag har haft problem med mycket snor. Men denna sommarkurs har mitt luktsinne blivit mycket bättre när jag tränar. Jag känner t.ex. tydligt doften av träpanelen och rengöringsmedlet i träningshallen. Det är främst under träningen jag känner av detta; inte på andra ställen. Intressant. Tack.”

Det tunga är till stor del borta nu

”Jag har haft en väldigt tung vår. Jag går igenom en skilsmässa samtidigt som det har varit mycket på jobbet. Det har känts i kroppen genom att jag har fått problem med magen, sover dåligt och sådana saker. Jag har sett fram emot att åka till kursen. Att sova är inget problem här och magen är mycket bättre. Det här tunga som jag har känt hela våren är till stor del borta nu. Det känns helt enkelt mycket bättre. Jag vill också passa på och tacka för alla härliga skratt. Det gläder mig verkligen. Tack.”

Lärare:
Su Dongyue

Sommarkurs två 2017, rosor 2