Sommarkurs ett Nossebro [2017-06-26]

Den lugnaste kursen någonsin

Våra sommarkurser har vi arrangerat varje sommar sedan 1995. I år var vi i Nossebro i västra Götaland, för nionde året i sträck. Ett stort lugn och harmoni präglade årets sommarkurs steg ett där närmare 200 personer levde och tränade tillsammans i nio dagar. Flera av dem som varit med oss i många år uttryckte att det här var den lugnaste sommarkursen hittills. Att allt fler har tränat länge, deras djupare förståelse och ökade inre lugn bidrar till detta. Qi-fältets inverkan kan inte underskattas, vårt allt starkare och finare qi-fält är av stor betydelse.

2017 sommarkurs ettZhineng qigong är en dokumenterat bra qigongmetod. Men det är inte bara metoden som avgör vilka resultat man kan få av sin träning. Qi-fältet är det viktigaste särdraget inom zhineng qigong och dess styrka och kvalitet kan vara helt avgörande. I ett sämre qi-fält är det begränsat vad man kan uppnå och hur lång tid det tar, både när det gäller att förbättra hälsan och att utveckla sin gong fu.  
Vårt qi-fält är successivt uppbyggt i över 20 års tid och idag är det starkare än någonsin tidigare. Detta har stor effekt för alla deltagare på våra olika kurser, inte minst på våra sommarkurser. Alla våra lärares och elevers insatser genom åren bidrar till qi-fältet.
 Det viktigaste som avgör ett qi-fälts styrka och kvalitet är lärarens gong fu, i vårt fall Su Dongyues.
Välorganiserat är ett annat ord som används när deltagare värderar våra sommarkurser. Samt en stor tacksamhet till alla som på olika sätt bidrar till den starka och fina upplevelsen som en sommarkurs i regel innebär. Den sociala upplevelsen, att möta så många glada och fridfulla människor är mycket uppskattat och något som man i regel inte får uppleva annars.
Direkt före och efter kursen fyller deltagarna i en enkät där de anger sin hälsosituation. I grafen nedan kan ni se delar av de resultaten.2017 sommarkurs resultat

Här följer några citat ur deltagarnas kursutvärdering:

Om kursen:

”Kände ett stort lugn direkt jag kom till kursen. Har varit lugnaste kursen någonsin.”
”Tack så jättemycket – ni gör ett fantastiskt jobb med allting.”
”Det märktes direkt att det var en massa trevliga människor på kursen och att det skulle bli lätt att trivas här.”
”Maten har varit fantastisk. Mycket välorganiserat allting. Väldigt nöjd med allt.”
”Fantastisk första sommarkurs. Det jag uppskattar mest förutom förstklassig qigongträning är gemensam respekt för var och en, alla accepterar andras sidor. Tack för allt. Syns nästa år.”
”Brilliant course! Thank you very much to Dong-Yue Su and all the teachers.”
”Tack för alla som är så snälla och hjälper till och är vänliga. Den vänligheten som vi möter här, det är världens känsla att få komma hit. Det är så mycket kärlek. Jag är så glad för det!”
”Tacksamhet, kärlek, vidgade vyer.”
”Det är en förmån att få kunna vara här. Man önskar att alla människor på jorden skulle kunna få delta i ett sådant här sammanhang.”
”Går med stor tillförsikt tillbaka ut i vardagen.”

2017 sommarkurs blommaOm hälsan:

Kol

”Eftersom jag fått diagnosen kol så är jag oerhört tacksam för att denna träning finns. Andningen har varit betydligt lättare! Detta är glädjande. Sannolikt kan jag fortsätta dra ner på medicineringen.”

Sovit utan tabletter

”Har fått ett högre=bättre blodtryck, mindre värk i vänster handled och bättre rörlighet i vänster handled. Jag har sovit utan tabletter.”

Socialt mer öppen

”Jag känner mig socialt mer öppen och obesvärad. Jag har blivit väldigt lugn och starkare.”

Bypass-operation

”En månad innan jag kom hit gick jag igenom en bypass-operation som lyckades, men när jag vaknade kände jag att jag lika gärna hade kunnat dö. Min livsvilja var borta. Efter operationen fick jag besvär med hjärtflimmer och kraftigt förhöjd puls med upp till 150 slag/min. Med hjälp av medicinering kom jag ner till 100 slag/min. Några dagar in på kursen var det en sjuksköterska som deltog i kursen som tog min puls. Den var då nere i 62 slag/ min och jag kände mig som före operationen när jag gick osv. Men viktigast av allt var att jag fått min livsvilja tillbaka.”

Pollenallergi

”Det var en fantastisk kurs. Jag tror att jag har blivit av med min pollenallergi. Och nu de senaste dagarna är jag helt symtomfri. Det är stort att kunna njuta av sommaren. Inte så illa om man till vardags bor i Mexiko där det är pollen i stort sett året runt. Det andra jag skulle vilja säga är kanske inte något resultat, men en känsla av total lycka under en la qi träning som gjorde att jag log brett. Anledningen till denna lyckokänsla var inte endast alla bra saker som har hänt utan alla bra saker vi har kvar att jobba med och som vi kan komma vidare med om vi fortsätter att träna. Denna metod kan leda oss vidare hela vägen upp på berget. Det är fantastiskt och bidragande till min tilltro.”

Glasögon

”Jag har tränat i många år. Ett resultat som jag fick ganska nyligen är att jag har blivit av med mina glasögon. Jag behöver inga läsglasögon och får även köra bil utan glasögon. Det resultatet kom två månader efter förra sommarkursen. Jag är tacksam för att jag får vara här och för alla som hjälper till och får allt att fungera. Att vara här ger mig mycket glädje och styrka.”

2017 sommarkurs grom blommaEnastående social miljö

”Jag är en gammal civilingenjör och vill gärna se saker bevisade innan jag tror på dom. Men jag har fått ett par saker bevisade här. Jag har sett en social miljö som har varit helt enastående och det har i det närmaste chockerat mig. Jag har t.o.m. pratat med folk. Hittills har jag haft ett sällskap och det har varit mig själv och det har tidigre varit nog för mig.”

Qi-kam kursen:

”Qi-kam kursen var fantastisk. Det mjuka leendet kommer automatiskt när jag kammar mig.”
”Sista natten vaknade jag och hade mycket svårt att andas. Jag blev panikslagen, precis som efter hjärtoperationen. Men sedan så tänkte jag på min qi-kam. Jag gick till toaletten och gjorde övningen, vilket ledde till att jag kunde andas normalt igen och jag blev lugn.”


Ur deltagarnas berättelser:

Tårna tillbaka

”Detta är min första sommarkurs. Jag har som ni vet fått tillbaka mina tår på höger fot och det som också har hänt efter att jag berättade det för er är att högra stortån också har blivit med i livet. Den var helt utdömd av en ortoped i maj. Den högra stortån kunde jag få operera, men den är nu bättre än någonsin, tror jag. Jag har klarat jättefint att sova i sovsal tillsammans med alla andra. Det hade jag inte trott, det är jag mycket tacksam över.”

Blodtrycket normaliserat

”Blodtrycket tog jag i går. Jag brukar ligga för lågt, jag har aldrig legat så högt någon gång. Lederna är så mycket bättre, dom gör som jag tycker. Jag är tacksam för all hjälp och all korrigering.”

Mentalt lugn

”Mentalt så har jag varit väldigt lugn under kursen, det har varit jätte skönt. Jag tycker att jag har blivit gladare och gladare. Jag hade innan jag kom en väldigt jobbig månad då jag mådde väldigt dåligt. Jag hade ångest och oro, hjärtklappning och stress känslor som jag aldrig haft så starkt förut, men när jag kom hit och steg ur bilen så plötsligt blev jag helt lugn och sen har jag varit det. Det har varit väldigt givande på många sätt.”

2017 sommarkurs nossan Röra på tårna

”Detta är min första sommarkurs. Jag var mycket skeptiskt inför att åka hit. Det var min dotter som ville ha med mig. Jag vill tacka henne idag för att jag fick vara med. Det har varit en upplevelse. Jag har stora problem med mina fötter. Jag har ledbesvär. Jag har haft flera operationer. Mina tår har varit helt styva. I lördags kväll så kände jag att jag kunde börja röra på tårna och på måndagen då klarade jag att stå, med hela tårna på golvet, det har jag inte kunnat på många, många år. Nu är jag inte skeptisk längre. Humöret mitt har blivit mycket bättre, nu har jag det fint. Det är nästan så att jag hoppar ur sängen.”

Kvitto för metoden

”Det är min första sommarkurs. Jag är helt förbluffad över stämningen och hur fint det flyter och hur fantastiskt allt fungerar – vilket jag upplever som ett kvitto för den här metoden. ”

Härligt att kunna andas

”Jag hade en härlig tid efter kabarén. Dels var det magiskt för egen del att komma över en stark ångest och våga stå på scen, dels för att atmosfären i hallen var skön. Då hade jag några underbara träningar. Nästa dag efter morgonträningen så kändes det som att det var upplöst runt bröstet och att jag kunde andas. Jag tänkte: ”så känns det att kunna andas”! Jag stod och bara njöt av att andas i en kvart. Så jag är väldigt tacksam för kursen i år.”

Bara lösningar

”Tack vare qigong ser jag inga problem utan bara lösningar. Man öppnar sitt sinne och man vet att så fort som det dyker upp någonting så tränar man mer och sedan löser det sig. Jag har dessutom fått bättre relationer till kollegor och familjemedlemmar än innan jag började träna.”

Nacken bättre

”Det är inte alltid tydligt att man har fått en förbättring. Efter en sommarkurs hade jag tre tandläkartider och tredje gången undrade de vad som hade hänt med min nacke, eftersom de inte behövde justera stolen som de brukade. Jag hade ingen aning att min nacke hade blivit bättre. Så man ska komma ihåg att det händer massor med saker som man inte är medveten om.”

Ett lugn spred sig runt mig

”Eftersom jag är företagsledare och har ett stort ansvar är livet väldigt stressigt. Jag har haft många sömnlösa nätter. Det första som jag noterade när jag kom hit var att ett lugn spred sig runt mig. Jag har sovit väldigt bra och det har jag inte gjort på många år. Det här sociala utbytet är underbart. Det har varit väldigt givande att träffa alla.”

Sömnapné

”Någon nämnde att det finns flera killar här som har sömnapné. Jag hade också sömnapné och har blivit av med det tack vare qigong-träningen. Min maskin ligger nu under min säng hemma och samlar damm.”

2017 sommarkurs blommor

Referens i livet

"Jag har varit här väldigt många år. Det är som en referens i livet att komma hit. Jag märker väldigt tydligt att qifältet både i mig och på kursen, blir lugnare och finare. Det har aldrig känts så lugnt som i år, väldigt lugnt och stilla i mig. Det är lätt att andas. Det blir djupare och djupare varje år, en djup inre avslappning. Det är som att jag vågar slappna av mer och mer för varje år.”

Mycket bättre på relationer

”Idag kändes det som om jag stod i qi, det var en euforisk känsla. Jag har blivit lugnare, gladare, fått bättre självkänsla, mycket duktigare på relationer, nästan aldrig förkyld längre och jag hade alltid bihåleinflammation när jag var förkyld men det har jag inte längre.”

Hjälpa till

”Det här är min femte sommarkurs och nu har jag kunnat hjälpa till. Det har varit väldigt kul att kunna ta ansvar och kunna bidra. Vilken glädje det är att hjälpa till. Fantastiskt!”

Glutenintolerant

”2008 fick jag veta att jag är glutenintolerant och jag har blivit jättesjuk några gånger när jag av misstag fått i mig gluten. Jag kunde vara sjuk en månad, gick på toaletten 12 gånger varje morgon och jag kunde inte stå upp när jag undervisade för att jag var så kraftlös.
I januari blev jag bjuden på kakkalas med glutenfria kakor. Jag var så lycklig över croissanterna. Det var så gott. Jag fick påsen med mig hem och skulle äta resten av dem hemma. Men så såg vi att det vara vanliga croissanter, inte glutenfria. Jaha, tänkte vi, vad ska hända nu? Men ingenting hände. Jag kunde äta gluten utan bli sjuk. Det var jättehäftigt.”

Blivit en man

”Jag är en ny person, mycket lugnare. Min vän sa att jag blivit en man, istället för att vara så pojkaktig.”

Lärare:

Su Dongyue