TuiNa och Wei Tuo Jin Bergen [2017-03-23]

Eftersom det under en tid har funnits ett intresse för TuiNa och Wei Tuo Jin i Bergen var det ganska många nybörjare som dök upp när vi arrangerade kursen. Det var några år sedan vi senast hade kursen i Bergen men trots det kom det nästan lika många repeterande som det kom nybörjare.

Stämningen på kursen var väldigt avslappnad, glad och förtroendefull. Deltagarna lärde sig snabbt att få qi genom att använda TuiNa och de kände effekterna av qi-fältet både under de två första dagarna med TuiNa och under de två sista dagarna när vi tränade Wei Tuo Jin-qigongmetoden.

Under kursen delade deltagarna med sig av sina goda resultat (se nedan). De pratade även om att det fått qi, att kursen kändes intressant och att repetition av kursen gjorde effekterna signifikant bättre. TuiNa är, precis som qigong, en metod som kräver en viss träning för att förbättra resultaten. Våra deltagare känner ofta att repetition av kurser ger dem bättre resultat i jämförelse med att gå en kurs för första gången.

Bergen Tuina 2017

Nedan finner du några av deltagarnas kommentarer under och efter kursen:

Mycket mer energi

”Jag har mycket mer energi nu efter kursen. Det känns underbart. Idag har jag deltagit i ett möte, gymnastiserat, lagat mat hemma, tränat qigong och ändå har jag mycket mer energi kvar. Underbart!”

Slutat med antidepressiva och smärtstillande

”Efter 12 år har jag nu kunnat sluta att använda antidepressiva. Jag har också kunnat sluta att använda ganska starka smärtlindrande tabletter och jag känner mig bra! Jag arbetar som sjuksyster så jag inser att det här är något fantastiskt bra!”

Mindre smärta och klar syn

“Det här är fösta gången som jag deltar i en kurs här. Jag tränade en annan form av qigong för ungefär ett år sedan, men jag kommer att fortsätta med den här formen. Jag har ett helt paket med diagnos, exempelvis Sjögrens syndrom. Det resulterar i torrhet i mina ögon, mun och slemhinnor. Jag har också haft mycket problem med min syn. Nu – efter kursen – så känns mina ögon inte så torra och jag kan se klart. Jag har också mindre smärta i min rygg nu. Så det här har varit en fantastisk upplevelse!”

Bergen Tuina 2

En stark känsla av qi och mindre frusen

”Det här har varit min bästa kurs hittills. Jag har väntat på den i fem år, tror jag, och nu äntligen kom jag till Bergen. Det här är första gången som jag har känt att jag har deltagit i qi-fältet, speciellt under TuiNa, och jag har känt qi på ett sätt som jag aldrig har gjort under någon kurs tidigare, inklusive sommarkursen. I dag känner jag mig mosig i nästan hela kroppen, så jag väntar in resultaten!”

Efter kursen: ”Jag har noterat att jag inte känner mig frusen på samma sätt som tidigare. Så fort temperaturen sjönk kände jag mig kall, men nu känner jag mig varmare.”

Ta sig genom livet och hjälpa min man

”Jag vill säga att den här träningen hjälper mig i min vardag. Jag får en mjuk kropp och ett klart huvud. Det viktigaste för mig är att stiga upp varje morgon och kunna känna mig samlad. Förresten, min man fick maginfluensa och mådde väldig illa. Efter att jag gett honom en behandling med TuiNa kände han sig genast bättre.”

Att få qi när man behandlar andra och reglerad aptit

"Det här är min första TuiNa-kurs, den har verkligen varit kul. Under de två första dagarna så var det faktiskt roligare att ge behandling än att få. Jag har också lagt märke till att min aptit har reglerats på något sätt. Jag kände mig inte hungrig alls under hela tiden."

Behandlade min son och en stark känsla av qi

”Det här är första gången som jag har tränat den här metoden. Jag har redan kunnat använda mig av TuiNa. På fredagskvällen behandlade jag min 12-åriga son; han har varit med om en tuff skidolycka och hade ont i sin häl. Han vaknade upp på lördag morgon utan några problem, han förstod inte ens att jag hade behandlat honom! I övrigt har den här kursen gett mig den starkaste känslan av qi hitintills. Jag kan känna hur qi jobbar inuti mitt huvud just nu.”

Mannen sov bättre efter behandling

”Jag har deltagit i många kurser med La qi och Lyft upp qi. Jag tycker att den här kursen har varit annorlunda på så sätt att jag har lärt mig att behandla. Jag provade lite TuiNa på min man den andra kvällen. Han har skakningar men efter min behandling uppgav han att han sov bättre.”

Bättre cirkulation och syn

”Det här är första gången jag deltar i den här kursen. Jag har problem med min cirkulation i nacke och huvud, men nu tror jag att cirkulationen är bättre i hela kroppen. Min syn är bättre, och mina ögon är inte lika röda som tidigare. De här övningarna känns mer fysiska än de som vi har lärt oss tidigare, så jag tror att de är väldigt bra för mig. Jag kommer att gå upp 20-30 minuter tidigare varje morgon för att göra den här träningen.”

Bergen Tuina 3

Att repetera kursen gjorde allt lättare

”Jag repeterar kursen med TuiNa och Wei Tuo Jin. Jag förstår mer nu när jag repeterar kursen, allt är enklare och mer klart. Jag har haft lite problem med min mage på sistone, de problemen är borta nu. Jag har beslutat att börja göra TuiNa på andra personer. Tack för en bra kurs och för gästfriheten som har visats här.”

Lärare:
Herbjörn Wilhelmsen