Vinterkurs Shenxin Qigong Karlskoga [2017-02-18]

Årets vinterkurs gick som vanligt av stapeln i Karlskoga. Det var sjätte året i rad vi höll till på folkhögskolan och som många deltagare sa så känns det som att komma hem. Lugnet infann sig, man blev direkt mer avslappnad och hamnade i “qigong-mood”, som någon uttryckte det.

Vi inledde vinterkursen med en grundkurs i shenxin qigong så att även nya deltagare fick möjlighet att vara med.  Tack vare lokala initiativ så har intresset för vår träning ökat i Karlskoga. Både på föreläsningen och helgkursen deltog flera personer från närområdet.

Ungefär hälften av alla som deltog på vinterkursen var även med på den inledande helgens grundkurs, övriga deltagare anslöt på söndag kväll till den uppskattade föreläsningen. Direkt efter föreläsningen började deltagarna träna mera och intensivare på egen hand och sedan fortsatte vi på samma sätt under lektionstid. Många har varit med på vinterkursen ett flertal gånger och tränat länge så koncentrationen och motivationen är hög. Utöver den schemalagda träningen har vi också möjlighet att träna på morgonen och kvällen, vilket gör att många tar chansen att träna mycket.

I år hade vi dessutom två olika kort-kurser med på programmet. Xiao gongfa där vi lärde ut små korta hjälpövningar som man kan använda sig av i vardagen och qi-kamreglering, en qigongmetod där vi använder en speciell kam för att reglera vår qi. Merparten av deltagarna var med på båda dessa kurser också.

Till slut avslutar vi de nio dagarna med en träningsdag i Xing Shen Zhuang där förkunskapskravet är att ha varit med på sommarkurs 2.

Med mycket träning i ett starkt qi-fält finns chans att få stora hälsoförbättringar. Årets enkät visade att hela 79% tyckte att de fått en högre energinivå på kursen. Lika många kände sig mindre stressade och 69% upplevde att deras fysiska status hade förbättras. Detta illustreras i diagrammet nedan.

Diagram Svenska

Deltagarna berättade också om sina förbättringar: Synen hade markant förbättrats, nervsmärtor försvunnit och att deras humör hade blivit mycket bättre. Nedan kan du läsa fler av deltagarnas kommentarer.

 

Kommentarer efter grundkursen

Varma händer
”På Xiao gongfa fick jag en korrigering på hur jag satt och direkt blev mina händer varma. De har varit kalla under lång tid.”

Lika varm på båda händerna
”Jag brukar vara kall på höger hand men jag är nu lika varma på båda händerna.”

Mjukare hud
”En lite udda grej - jag märker att huden blir mjukare på qigongkurser. När jag la mig igår kväll och gnuggade fötterna mot varandra så var de alldeles mjuka. Det brukar de inte vara.”

Opererat knä bättre
”Detta är min första qigongkurs. Mitt knä opererades under hösten och jag har haft en del problem med det. Jag oroade mig därför för knäböjningarna, men det visade sig att de fungerade bra. Jag var glad när vi gick på lunchrast eftersom mitt knä kändes bättre.”

Vaken och pigg trots ME (kroniskt trötthetssyndrom)
”Vanligtvis behöver jag sova till ca 11-12 på förmiddagen på grund av ME, men nu har jag varit vaken hela dagarna med bra energinivå!”

 

Efter vinterkursen

Förbättrad syn
”Under den här veckan har jag blivit starkare, lugnare och mjukare. Min syn har förbättras mycket. Före vinterkursen såg jag perfekt med -3,0 styrka på glasögonen. Till vardags använde jag -2,5 men såg inte jättebra i dessa glasögon. Jag har haft flera glasögon med mig och nedgraderat dem. Nu ser jag skarpt med -2,0.  Det är en stor förbättring. Jag önskar att jag hade tagit med – 1,0 och - 0,5 också. Jag får tänka på det till sommarkursen. Jag har också i samband med Vinterkursen blivit permanent mjukare i midjan, märker detta vid framåtböjningarna i Shenxin qigong och Xing Shen Zhuang.”

DSC 2139440px

Nervsmärtan försvann
”Det har varit en väldigt trevlig kurs. Det är väldigt många moment som känns bättre, undervisning, träning och korrigering i starkt fält. Jag har blivit mycket mjukare åt alla riktningar och så den stora förändringen i min arm. Ett tag innan vinterkursen var jag med om en trafikolycka – vår bil träffade en älg. Vi åkte till sjukhuset och lyckligtvis hade vi inga allvarliga skador. Efter ett tag gjorde det dock ont i min arm. Jag kunde hålla smärtan under kontroll med qigongträning men när jag inte tränade var smärtan svårare. Sjukvårdspersonalen kallade detta för nervsmärta. Under helgkursen nu innan vinterkursen märkte jag många förbättringar i min arm, så redan innan vinterkursen var det bättre. Efter några dagar på vinterkursen när vi tränade Kai he fa kändes det som om en blixt for genom min skadade arm. Efter det försvann all smärta och armen kändes normal igen.”

Starkare armar trots upprepade nackskador
 ”Genom åren har jag fått många goda resultat med qigong. Trots detta har jag haft problem med min nacke. Jag hade whiplash-skador innan jag började med qigong och har blivit bättre, men har också gjort illa nacken flera gånger genom åren efter att jag började träna. Detta har bl a lett till att jag har haft problem att hålla uppe armarna när vi tränar t ex armträning eller shenxin qigong med flera upprepningar. Då har mina armar alltid domnat bort eller skakat och plötsligt ramlat ner. När armarna föll så kunde jag inte få upp dem igen på flera minuter upp till en halv timme. Första dagen på vinterkursen så var det samma problem med nacken och armarna som vanligt fast värre. Men den andra dagen kunde jag göra en 4 och sedan en 5 upprepningars shenxin. Under resten av kursen kunde jag klara alla upprepningar med armarna, oavsett hur många vi gjorde. Det har inte hänt förut! Efter att vi kom hem och jag gick på kvällsträningen för sommarkursen så kunde jag t o m klara av all armträning och en 6 upprepningars Lyft upp qi på raken! Jag känner mig rörd och tacksam av detta.”

Barbro bild440px

Mentala och emotionella förbättringar
”De viktigaste resultaten för mig efter vinterkursen är de mentala och emotionella förbättringarna. Jag har inte varit arg nästan alls, och inte alls varit ledsen. Jag har nästan inte haft någon ångest och när den har kommit/kommer så har jag klarat att hantera sakerna jag varit rädd för på ett nytt sätt. Jag börjar erövra livet igen efter många år och får inte längre ångest eller andra emotioner som tidigare gjort att jag även brutit ihop ofta, så var det innan kursen och har varit så i åratal. Allt är mycket stabilare sedan kursen och jag kan hålla mig ganska lugn hela tiden och mår ganska bra, och arbetar och läser bra med god koncentration. Min förmåga att läsa texter tycker jag är mycket bättre än innan kursen. Min förvandling är ett mirakel, anser min läkare.”

Samtal man lär sig av
”Tycker att det är så fint med de olika samtalen. Man pratar med personer här och där. Man kan plocka upp saker från alla och lära sig av det. Man kan tänka på det så blir det bättre träning.”

Blodtrycket har bearbetats
”Det har varit en väldigt bra kurs med mycket träning, många långa bra pass och fokuserad träning. Jag har blivit mjukare överlag. Jag var på företagshälsovård för tre månaders sen och det visades sig att jag hade högt blodtryck. Det var väldigt högt. Det har bearbetats bra i den trakten. Jag känner att det har gått ner. Det är väldigt bra!”

Mindre dåliga emotioner
”När jag började träna qigong var jag ingen person utan bara ett knippe försvarsmekanismer. Jag har upplevt rätt mycket sorg, ångest, oro och ilska. Det fanns ingen personlighet kvar. Idag känner jag att jag skalat av en efter en och är mycket mer mig själv. Qigongen har blivit en så stor del av mitt liv och jag förlitar mig på den i alla lägen.”

Gomspenen hänger ner, axlar och rygg rörligare
Det har hänt otroligt mycket på de här dagarna. Jag kom hit innan grundkursen med en lång önskelista. Jag har alltid fått fina förbättringar när jag har tränat. Till exempel: Två whiplashskador som påverkat hela kroppen, nervskador i nacken, andningen och förbättringar i sången. Men det finns saker kvar att förbättra. Min sångpedagog är frustrerad och ville att jag skulle lösa det. Så jag kom hit med ett antal saker som han ville att jag skulle lösa. Han har förstått att man kan beställa vad man vill förbättra så han ville att jag skulle fixa en massa saker. På mjuka gommen hänger en gomspene. Om man har nervskador kan den hänga åt alla möjliga håll. Det har hängt på klockan 8 på mig. Nu hängde den på halv 7, dvs nästan rakt ner. Det innebär att strukturer inne i nacken ändrat sig mycket och att nerver lagat sig så de kan slappna av. Är man sångerska är detta jätteviktigt och en väldigt stor förbättring. Jag har fått tre väldigt markanta förbättringar i nacken. Axlarna har fallit ner 1 kilometer känns det som, så jag kan göra övningarna utan att behöva lyfta resten av kroppen. Rörligare i bröstryggen. Jag har fått ett nättare midjemått. Jag är superdundernöjd! Det är så roligt att höra om allas förbättringar!”

DSC 2128440pxGemenskap
”Jag har haft rätt tufft en period, både fysiskt och mentalt och är hemma sjukskriven för utbrändhet. Det är så skönt att ha qigongen. Annars när man är ensam hemma och mår dåligt kan man känna sig ensam och maktlös. Här är man tillsammans. Det är fint. Tack!”

Bättre och bättre – åldern till trots
”Trots att jag inte är helt ung längre så räknar jag med att det ska bli bättre, att jag ska kunna göra övningarna bättre. Och så blir det också! Jag är tacksam över att man få vara med om det man får vara med om på kurs och att kunna ta det med sig hem. Jag är så glad att ha qigongen. När man blir äldre är det en bra kamrat att ha med sig på resan."

 

Efter träningsdagen i Xing Shen Zhuang

Mycket pigg
”Det var tydligt för mig att detta var en ny del av kursen. Jag blev väldigt väldigt trött igår och fick anstränga mig att ta mig till matsalen. Efter vi hade tränat igår var jag istället väldigt pigg, som en duracellkanin! Jag blev så pigg att jag inte riktigt var jag skulle göra av mig, träna, arbeta och liknande.”

Bättre än förr
Jag tycker det har varit en jättefin träningsdag. Det har gått mycket bättre än det brukar göra på den här övningen. Både vinterkursen och sommarkursträningen har hjälpt till.”

Stark qireglering
”Igår kväll efter Qiregleringen satt jag kvar 40 minuter, det jobbade något enormt i min högra arm som jag har problem med. Det var väldigt starkt. Mycket behagligt. Väldigt bra träningsdag med mycket bra korrigeringar."

DSC 2110440pxRoliga förbättringar i benen och ryggen
”Det här tycker jag är så himla kul därför att det öppnar upp i benen och korsryggen och ryggen. Fått jättefina korrigeringar så att jag hittar saker i ryggen och nacken. Det är makalöst hur det kan bli bättre och bättre. Hela tiden att det blir mer och mer. Det enda som är synd är att det inte är fler dagar. Man får träna hemma. Tack.”

Gladare och piggare
”På vinterkursen när vi tränar så mycket tycker jag att den här övningen blir jättehäftig att göra. Man mår ju så bra under de här kurserna, men när jag gör Xing Shen Zhuang tycker jag att jag blir ytterligare lite gladare och piggare. Tack.”

Stark qi
”Som alla säger har jag också fått väldigt bra korrigering. Det var väldigt starkt under Qiregleringen igår. Det var såpass starkt att jag också bara satt kvar. Annars så känner jag en mycket större kraft, har mer styrka. Kan komma från flera saker men tror att tre centrum har varit väldigt bra för mig. Tack allihopa."

Lärare:
Herbjörn Wilhelmsen