Lyft Upp Qi Mariehamn [2017-03-18]

På en av årets första vårdagar i Mariehamn samlades en stor grupp qigongveteraner och nya deltagare. Vi hade förmånen att ha med oss nästan alla deltagare som brukar gå på gruppträningen. Det gav oss många med erfarenhet som kunde hjälpa de nya att lära sig övningen och detaljer. Eftersom vi har haft kurser på Åland sedan mitten av nittiotalet är det många där som har tränat i många år och har mycket erfarenhet. De har fått goda resultat som de kan dela med sig av till de nya. Kursen var mycket omtyckt.

Nedan finns några kommentarer från deltagarna efter kursen:

Besväras inte längre av migrän

”Jag började träna för att få hjälp med min migrän. Så mycket som 15 dagar av varje månad kunde jag vara sängliggande av mina besvär. Efter min första sommarkurs märkte jag en förändring och när jag kom hem hade jag blivit mycket bättre. Dock återkom den efter ett tag, men efter jag gick min andra sommarkurs så försvann problemen nästan helt och nu flera år senare har jag inga besvär alls. Jag är mycket tacksam för den hjälp jag har fått av qigongen.”

Stickningar i fingrarna borta

”Detta är min första kurs. Det som redan har hänt är att jag inte längre har stickningar i fingrarna som jag har haft i 15 år. Jag är inte längre kall heller så som jag alltid brukar vara.”

Qigongen är ett verktyg i livet

”Detta är en fantastisk metod och ett verktyg i livet som man alltid har med sig var man än går. Denna metoden har hjälpt mig genom livet.”

”Jag har tränat sedan 2001. Går kursen och gruppträningar för att hålla träningen igång. Jag har fått mycket ut av träningen. Jag känner mig stabil och stark. Jag känner mig som en tillgång för min omgivning och jag kan nu hålla mig utanför andras problem och vara där som ett stöd om de vill ha det. Qigong har hjälpt mig mycket.”

”Detta är min andra kurs. Jag har problem med en axel och jag tror att träningen kommer göra gott med sina mjuka rörelser. Jag var mycket sliten och trött när jag kom hit till kursen, men nu, även om jag bara har varit här en dag, är jag pigg och glad igen.”

Hjälp mot ledbesvär

”Jag har tränat i många år och jag började träna för att få hjälp med mina ledbesvär. Träningen har hjälpt mig mycket och gjort så att jag inte alls är så påverkad av min sjukdom som jag annars hade varit. Jag har gått sommmarkursen många gånger och det är min rehabilitering. Träningen har också hjälpt mig att bli starkare mentalt och gör det lättare för mig att hantera min vardag. Jag brukar gå alla kurser jag kan vara med på här på Åland. Det ger så mycket att träna tillsammans i grupp. Jag går också ofta på gruppträning.”

Vaknar inte längre av smärta i axeln

”Detta är min andra kurs. Jag blev rekommenderad den här övningen av en bekant som har tränat länge för att få hjälp med en alvarlig tarmsjukdom jag har. Det är kopplat till att jag även har besvär med min ena axel. Jag har inte alls samma bekymmer med axeln längre, jag vaknar inte mitt i natten av smärtan och jag kan sova hela natten. Jag kommer att fortsätta träna.”

Lärare:
Tormod Langballe