Lyft Upp Qi Åbo [2017-02-04]

Grundkurserna i Lyft upp qi brukar locka både nybörjare och erfarna qigongare. De nya kommer oftast för att någon rekommenderat metoden och de med egna ögon sett positiva effekter hos andra. På den finska kursen i februari i Åbo kände alla någon som tränat länge. Stämningen var genast avslappnad och utbytet av erfarenheter livligt. Nedan några kommentarer.

Källa till visdom

”Jag gick min första kurs när jag var 12 år. Zhineng qigong har varit ett bra redskap i mitt liv. Jag har fått hjälp mot depression, koncentrationsförmågan har förbättrats, jag har blivit mjukare i kroppen. På den här kursen insåg jag att qigong också gör en visare. När man tränar är det lättare att fatta beslut som påverkar ens liv.”

Ryggvärk försvann

”Jag har en liten son, och bärandet och lyftandet har gett mig värk i ländryggen. Ibland har jag inte ens kunnat röra mig. Ländryggen gjorde sig påmind under början av kursen men nu känns ryggen helt bra.”

”Också jag har tidigare haft problem med ländryggen. Den gamla värken gjorde sig påmind i början av kursen, men försvann sen helt. Det är min tredje kurs. Rörelserna känns lättare och träningen roligare för varje gång. Jag har blivit fri från de besvär jag hade när jag började träna qigong. Jag tränar hemma varje dag.”

Bättre nattsömn

”Jag har tränat i tio år. För tio år sedan led jag av sömnproblem, men de försvann efter första kursen. Min man tycker att träningen gör mig snällare. Det är alltid lika roligt att gå kurs.”

Hjälp mot migrän

”Jag har tränat i snart sju år. När jag började hade jag en förfärlig migrän. Jag kunde inte alls leva ett normalt liv. Migrän lugnade ner sig efterhand och på vinterkursen 2012 skedde en så stor förbättring att den inte längre begränsar mitt liv. Träningen ger ett lugnare sinne, som gör att man reagerar på ett positivare sätt i olika situationer – och får på det sättet mera ut av mänskorelationerna.”

”Jag har haft migrän i 25 år. För tio år sedan förvärrades den. Det begränsar mitt liv väldigt mycket. Jag är tacksam för kursen. Jag har hört om många som fått hjälp av zhineng qigong och tror att det här kan vara en väg också för mig. Jag är mycket motiverad att fortsätta.”

Ger mersmak

”Jag vill pröva zhineng qigong för att se om det kan lindra mina andningssvårigheter. Jag har orkat överraskande bra och känner mig mjukare i kroppen. Jag tänker fortsätta träna, åtminstone en tid.”
”Jag har ryggbesvär, tinnitus och sömnproblem. Jag har inte blivit trött fast vi tränat stående. Det har varit en bra kurs, stämningen fin och avslappnad.”
”Jag är övertygad om att det här är bra och tänker fortsätta träna.”

Lärare
Margareta Willner-Rönnholm