Sommarkursträning Stockholm [2017-01-04]

I år var det Stockholms tur att arrangera vår sedvanliga sommarkursträning, en fem dagars träningskurs för den som gått sommarkurs med oss. Nu har vi haft den här kursen i 20 år, vartannat år i Göteborg och vartannat i Stockholm. Kursen är populär, i år deltog närmare 70 personer, förutom stockholmare även folk från hela Sverige samt från Finland och Norge.

På våra träningskurser lär vi inte ut så mycket nytt utan framför allt tränar vi gemensamt de övningar vi redan lärt oss. När många erfarna qigongutövare samlas och tränar i vårt starka qifält blir det starkt, vilket ger goda förutsättningar för bra resultat. Det är ingen tillfällighet att våra längre kurser, förutom den här även sommarkurser, vinterkursen och våra höstkurser, är våra mest populära.

EasyCare för ögonen

Efter första dagens träning hade vi en ny delkurs i EasyCare metoderna, den här gången för ögonen. Vår huvudlärare Su Dongyue lärde oss enkla och effektiva övningar som vi dagligen kan använda som ett komplement till vår Zhineng qigong träning. På bara några få minuter kan vi med övningarna påverka såväl ögonens som hela kroppens hälsa. 

Efter 5-dagars kursen blev vi kontaktade av en del deltagare som ville uttrycka sin tacksamhet och även berätta om resultat de uppnått på kursen. En man med MS-sjukdom skickade ett foto på en text han skrivit för hand med en penna, något han på grund av sin sjukdom inte klarade av att göra när kursen började.

Foto Magnus Barse handstil

En kvinna skrev följande:
”Innan kursen hade jag ont i huvudet/hjärnan så fort jag rörde på det, var supertrött, kände mig låg och stel. Under och efter kursen blev jag mjukare, pigg och har inte ont någonstans. Höfterna och ryggen håller på att mjukas upp. Har känts stelt och konstigt i höger sida av kroppen i närmare två år. Känns mer som kroppen håller på att bli en enhet. Har även haft mer eller mindre ont i höger del av huvudet lika länge, men det känns nu inte alls. Nacken är mjukare och rörligare. Hälsenorna är mjukare så att benen nu blivit rörligare.  Jag hade också en obehaglig andfåddhet och hjärtat "skenade" när jag gått en bit i normaltempo, var så även söndag morgon. Men efter kursen var slut har det känts lugnt och fritt även när jag går i normaltempo. Det känns friare när jag andas.”

Ytterligare en mailade oss detta: ” Nu efter kursen har jag reflekterat över negativa tankemönster jag haft som jag inte vill ha längre. Sista kursdagen kände jag mig klarare. Inte lika introvert. Det var som att mina ögon öppnades, som att jag på något sätt blundat innan. Jag såg människorna omkring mig och kände mig inte lika fångad i mina tankar. Jag börjar nu inse att jag kan välja att vara klarare. Svåra saker som hänt senaste året har fått mig att känna vanmakt och min tillit har sviktat. Jag mår nu mycket bättre, är mer motiverad och hoppfull igen över möjligheterna att förbättra hela livet med hjälp qigongen. Jag har nu bestämt att fokusera mer på positiva saker, vara mer i nuet och inte låta tankarna ta över.”

20170106 110041

Här är några andra kommentarer från deltagarna som gavs oss under kursen:

”På sistone har jag tänkt på att qigongen hjälper i relation till livet. Som när man funderar på hur någonting kan vara, man funderar själv och tar in andras åsikter och överväger dem. Nu är det lättare eftersom jag tar in Qigongens synsätt och det brukar visa sig vara rätt.”

”Hade ett brännsår på vänster hand förut, spillt varmt te på mig. Det har läkt bra nu, bara lite skrovel kvar, det har gått vansinnigt fort. Aldrig tidigare upplevt att ett brännsår kan försvinna så fort.”

”Det har varit fridfullt och respektfullt. Skön känsla. Man vet precis hur det ska vara när man ställer sig och tränar. Eller, man tror man vet det och så blir det ännu lugnare. Easy Care var bra. Har tidvis jobbat bort min astigmatism med qigongen men faller tillbaka ibland. Tror på det här.”

”Mentalt så har någonting plötsligt ändrats, man är gladare och har mer energi. Man mår helt enkelt bättre.”

”Varit fint, lugn stämning, inte blivit störd. Igår när jag gick härifrån kände jag mig lugn, det var skönt. Som att inget kan rubba mig. Väldigt skönt.”

”Skön kurs, har fått fysiska och mentala förbättringar. Har varit utmattad, kan nu fortsätta jobba både hemma och borta. Fått mer energi.”

”Jag har fått mer energi.”

”Fantastisk kurs. Känner mig mer klar.”

Lärare:

Lars Hagner