Lyft upp qi Pargas [2016-10-29]

Nyttan av regelbunden träning, och den extra kraft man får under kurser och gruppträningar betonades av de gamla qiqongare som deltog i höstens grundkurs i LUQ i Pargas. De nyare deltagarna trivdes i sällskapet och var motiverade att lära sig rörelserna, fortsätta träna och gå flera kurser. Nedan några kommentarer:

En livsförändrare

”Jag har tränat sedan år 1999. Det blev en livsförändrare. Jag hade svåra problem med rygg och nacke, och hade försökt med många saker. Redan på föreläsningen blev jag såld och första kursen var så dramatisk att jag stannade. Mina sömnproblem försvann efter första dagen. Då hade jag inte sovit ordentligt på åtta år. Sen försvann migrän. Jag har haft problem med knäna, och med tinnitus. Det har kanske inte försvunnit, men lättat. År 2012 fick jag diagnosen fibromyalgi. Tack vare qigongen kan jag hålla mig rörlig och leva ett normalt liv. Jag har länge tränat ensam och vet hur stor skillnad det är att träna tillsammans. Jag rekommenderar varmt, både att repetera helgkurser och delta i veckoträningar.”

Blodtryck stabiliserats

”Jag har hållit på i 15 år. Jag hade inte några jättestora fel, men led av stress och förhöjt blodtryck. Blodtrycket har stabiliserat sig. Att träna qigong är så viktigt att man bara måste hålla fast vid det. Det ger så stor behållning.”

Enda hjälp mot dålig rygg

”År 2005 när jag gick min första kurs hade jag jättestora ryggproblem. Jag kunde inte gå på jobb, inte resa, inte lyfta upp saker jag tappat på golvet. Jag hade provat precis allt och hade inga förväntningar. Men jag märkte genast att det här gav en annan känsla. Jag har tränat flitigt. Gått många kurser. Nu är ryggen så bra att jag nyligen grävde upp en syrenbuske utan problem.”

Positiv upplevelse

”Det har varit en positiv upplevelse. Jag har problem med migrän och tänker nog kämpa på med träningen för att testa det här. Jag skulle gärna gå en ny kurs så snart som möjligt.”

Glad att kunna stå

”Jag har tränat i kanske sju år, gått två grundkurser och Shenxin, och sen lite glömt Lyft upp qi. För åtta månader sedan hade jag ryggmärgsinflammation och var förlamad. Nu klarar jag redan av att cykla, men jag var rädd att inte kunna stå under kursen. Men det har gått bra. Jag är glad och skall nu fortsätta träna Lyft upp qi hemma.”

Hjälp mot elallergi

”Mitt största problem har varit överkänslighet för strålning. Jag använder mycket mobiltelefon, och att bli av med elallergin har varit en stor sak. Kurserna har blivit allt skönare för mig. Jag njuter helt och fullt. Tidigare tränade jag mest hemma.”

Bra med repetition

”Det är min andra kurs. Det har känts bra att repetera. Nu sitter rörelserna ganska bra så nu är det bara att fortsätta. Jag kom med av nyfikenhet, tänkte att föreläsningen får avgöra. Jag har inga större fysiska problem, men jag har ett sittande jobb och det här är en bra motvikt till jobbet.”

Mjukare kropp

”När jag kom till kursen kände jag mig styv. Nu har jag en helt annan känsla i kroppen än normalt.”

Lärare
Margareta Willner-Rönnholm