Vinterkursträning Shenxin Qigong [2016-10-21]

I mitten av oktober arrangerades träningskursen i shenxin qigong för andra gången. Under tre dagar tränade vi som under vinterkursen, huvudfokus var shenxin qigong men vi tränade flera andra övningar med. Alla som var med på kursen hade gått minst en vinterkurs – en förutsättning för att kunna delta. De flesta deltagare kom från Stockholm men en och annan hade rest en bit för att vara med. Under kursen tränade vi totalt 20 timmar och qifältet var väldigt starkt. Många av deltagarna fick väldigt bra resultat, både fysiskt och mentalt. Flera berättade att träningen gav ett lugn i sinnet, att det varit lätt att ha fokus på övningarna och att det varit omöjligt att tänka på något annat än träningen.

Nedan kan du läsa några av deltagarnas kommentarer.

Smärtor i höfter

”Jag har haft väldigt ont i mina höfter, speciellt de senaste veckorna. Det är som en inflammation i höfterna och jag har haft svårt att gå. Smärtan har stört mig och jag har också haft ont när jag stått. Det kommer från en gammal skada som jag fick när jag opererade svanskotan för många år sedan.

För några år sedan slogs problemet upp igen och jag har haft värk till och från. Men de senaste veckorna har det gjort mer ont. När jag kom hit i fredags kände jag av allt detta, speciellt på vänster sida - vilket kan beror på att jag bröt min vänstra fot för några år sedan. Smärtan höll i sig både fredag och lördag, framför allt gjorde det ont i höfterna och foten men det har jobbat på andra problemområden också, magen och bihålorna. Men på lördagen, när vi skulle gå hem, märkte jag att smärtan i höfterna plötsligt var borta. Jag kunde gå utan att det gjorde ont. Det kändes helt annorlunda när jag gick. Hela kroppen kändes tio kilo lättare för det var så tungt med smärtan i höfterna. Det var jättehäftigt! En skön känsla! Det har varit en så stark kurs, stark qi. Allt har varit väldigt bra. Det är jätteskönt att det har släppt!”

Diabetes

”Jag har diabetes sen många år tillbaka, vilket innebär att jag måste ha koll på mitt blodsocker hela tiden. Det brukar bli påverkat av qigongen, framför allt när qifältet är starkt. På sommarkurserna de senaste åren har det märkts lite grann, framför allt efter 8-9 dagar brukar jag märka mer markant att jag behöver dra ner på mina insulindoser. Det blir bättre och bättre. På den här kursen var det stor skillnad redan första kvällen. När min bukspottkörtel får energi och kommer igång så blir mitt blodsocker lägre. Blodsockret var lågt hela kvällen fastän jag åt. På natten var det också lågt. Det var en stor skillnad. Det är ju något jag mäter objektivt så det är tydligt att det verkligen satt igång något i kroppen.”

Förkylning

”Före kursen kände jag att jag började bli väldigt förkyld och nästa söndag ska min kör ha konsert med Tomas di Leva. Jag funderade över hur det skulle gå. Igår hostade jag väldigt mycket men idag är rethostan bättre. Idag har jag varit snorig men det börjar lätta, så det finns hopp.”

Mjukare

”Det har varit en jättebra kurs. Härligt med så mycket träning. Det har hänt en massa förstås. Jag har blivit mjukare och mer avslappnad. Har mer lugn och ro när jag tränar. Det är jätteskönt. Man får mer och mer tillgång till sig själv ju mer man tränar. Det är väldigt gott.”

Blodcirkulation i fingertopp

”I augusti skar jag av en bit av ena fingertopp men nu har det jobbat på där. Blodet har pulserat ut i fingertoppen. Det har varit jättehärligt. Jag hoppas att det blir bättre.”

Lugn

”Det är väldigt härligt att kroppen blir mjuk och det är härligt att det finns en träningsform som på något sätt slår ut ens hjärna, som inte tillåter att man tänker på jobbet. Nästa vecka har jag en rivig vecka. Jag ska sätta budget och anställa fem personer men jag har inte tänkt något på det. Det är härligt. Härligt att man kan motverka spänningar i kroppen som lagras på allt eftersom.”

”Jag tycker att det varit en fantastiskt härlig kurs. Jag känner framför allt att tankarna har lugnat ner sig och det har hänt mycket i bröstkorgen. Andningen har blivit djupare. Tack så mycket!”

”Jag gjorde bort mig när jag skulle parkera bilen, så bilen åkte ner i diken. Det är definitivt något jag skulle kunnat oroa mig för. Men jag kunde släppa det helt och var helt inne i träningen, struntade helt i det. Det fick jag ta efter träningen. Så det har varit lugnt i sinnet.”

Starkare mentalt

”Det har varit väldigt skönt att få komma hit och träna tre centrum. Jag har tränat den rätt mycket hemma och det är synd att vi inte tränar den mer ihop. Sen jag började träna den så har jag blivit så mycket bättre på allt. Det är helt fantastiskt. Jag känner mig så mycket starkare. Behöver sova mycket mindre. Mycket mentalt starkare. När jag började träna hade jag någon form av ätstörning som var ett hinder för mig. Det gjorde att mitt liv var väldigt ytligt uppbyggt. Qigongen har hjälpt mycket mot det, särskilt tre centrum, att kunna känna sig helt fri från det och kunna känna att jag hellre är lite tjock bara jag mår bra. Att inte behöva känna sig värdelös för att man inte ser ut på ett visst sätt. Jag är extremt tacksam för allt i qigongen men kanske speciellt tre centrum.”

Axlar, nacke och bröstkorg

”Nacken, axlarna och bröstkorgen, det händer massor. Jag kommer åt en hel del hemma men så fort jag kommer hit känns det som att axlarna sjunker två cm. Så de här kurserna i qifältet är så viktiga.”

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen