Höstkurs Karis [2016-10-13]

Lärkkulla 350I år var första gången vi arrangerade vår höstkurs i Finland på Lärkkulla stiftsgård. Det blev mycket lyckat, flera av deltagarna uttryckte hur positivt de upplevt vårt nya kursställe. Och att de gärna ville komma tillbaka dit. Vilket vi redan bestämt, nästa års höstkurs, hålls 9-12 november just på Lärkkulla. Då firar vi för övrigt jubileum, det är 10:e höstkursen i rad i Finland.

Höstkursen är ju en träningskurs och det fina med en sådan kurs är att alla som kommer redan kan det man ska träna. Qifältet finns där och snabbt kommer man in i en skön och stark träning och ett qigongtillstånd. Vilket i sin tur leder till ett ökat lugn som bidrar till de tydliga resultaten.

På fredagskvällen var det traditionsenligt en ”viskväll” där alla deltog på ett eller annat sätt. Liksom vår cabaré under sommarkursen är höstkursens viskväll en uppskattad och rolig del av kursen. Det är viktigt att också socialt komma närmare varandra och öppna upp med värme och humor.

Här följer en del av deltagarnas kommentarer efter kursen:

Magproblem

”Det var en bra kurs, tack. Jag får alltid ut något nytt av kurserna. Har haft magproblem några månader men här har jag kunnat äta stora portioner mat.”

”Jag var tveksam till om jag skulle komma på höstkursen i år. Jag har haft ont i magen under kursen och behövt ha täta toabesök. Men kursen har varit bra för mig och det känns bättre i magen nu. Tack för kursen!”

Bättre syn

”Efter morgonträningen tappade jag glasögonen men jag kunde ändå se mycket bra utan dem. Jag kunde tydligt se bladen på träden och olika växter. Det är ett tecken på en bra kurs när synen blir bättre, då har man fått mycket qi. Jag har också blivit lugnare på kursen.”

Utbränd

”Tack för en fin kurs! Jag har haft ett stort behov av en kurs. Tyckte att kursen gick snabbt. Har varit riktigt utbränd och tänkte först att jag inte kunde komma. Men varför tänkte jag så? Det har varit jätteskönt! Zhineng Qigong har hjälpt mig förut med bland annat huvudvärk, hösnuva och sommarastma, så jag hoppas att qigongen ska hjälpa mot min utbrändhet också.”

Qifältet

"Skön kurs - tryggt att vara i qifältet"

"Mycket nöjd och glad att jag deltog i kursen: kände qifältets verkan redan ett par dagar innan. Sov utmärkt, inte sovit så bra på länge.”

”Det är otroligt vad mycket en dag i ett starkt qifält kan betyda.”

”Tack för en jättefin kurs. Långsamt går det upp för mig vad fältet betyder. Jag har varit på niodagars sommarkurser tidigare, men i år var jag på sommarkurs i arton dagar och jag behövde dem alla. Förstår inte att jag tidigare bara varit på sommarkurs nio dagar. Jag har haft det tufft mentalt men på den här kursen har jag varit glad från början till slut. Jag tycker nu att det är viktigt för mig att gå på alla qigong-kurser jag kan. Det har det tagit lång tid för mig att förstå. ”

Stress

"Mycket bra kurs, programmet var bra uppsatt. Glömde stressen helt under dessa fyra dagar. Hade tid att bara tänka på mig själv. Fick många och fina korrigeringar i Lyft upp qi."

Fylld av qi

"Tack, det var bra kurs samt plats med god mat och service. Så som alltid: UNDERBART! Första dagen blossade alla gamla krämpor fram, jag blev fruktansvärt trött, hela kroppen värkte, men redan andra dagen mycket bättre. Nu helt bra och fylld av qi."

Behålla rörelseförmågan

”Jag har tränat länge och jag har blivit äldre under den tiden. Vårvintern var jobbig – jag hade ont i höfterna och kände mig som en åttioåring. Efter sommarkursen har alla mina besvär försvunnit och de har inte kommit tillbaks. I höstas när vi delade ut qigongaffischer i höghus kunde jag springa upp och ner i trapporna och jag kände inte av några problem. Det är nyttigt att vara med på sommarkurserna eller på höstkurserna för man kan få höra om gamla människor som blivit av med sina krämpor. Zhineng Qigong är bra för riktigt gamla människor eftersom de lättare kan behålla rörelseförmågan.”

Känslor

”Det var min tredje höstkurs, det var trevligt att komma hit och träffa er alla. Ni har varit så vänliga och hjälpsamma. Jag har tänkt mycket på känslor. Då jag börjat få en negativ känsla har jag tänkt att det kanske inte är nödvändigt att känna så, och då har det gått över. Jag har blivit förvånad att det kan gå så. Jag är också mera uppmärksam på hur känslor kan påverka kroppen. Försöker nu slappna av i stället för att fastna i invant beteende. Jag kommer tillbaka nästa år.”

Höstkursen 2016 i Lärkkulla, gruppfoto

Som en helt ny människa

”Jag började träna qigong för tio år sedan, min berättelse finns på hemsidan. Nu har jag på en lång tid inte kunnat delta i höstkurser eller sommarkurser. Har nog tränat hemma, men det blir ändå inte samma som på kurserna. Korrigeringen har gett mig mycket. Tack! Jag känner mig som en helt ny människa.”

Njuta av träningen

”Det här var min tredje höstkurs, det är så mysigt att komma hit. I går morse upplevde jag för första gången vad det betyder att njuta av träningen (’enjoy practising’). Jag hade ett sådant flyt som jag aldrig haft tidigare. Jag har tränat i fjorton år men kan fortfarande inte stå helt rätt. Jättekul med korrigeringarna. Toppenställe att vara på.”

Lärare:

Lars Hagner