Lyft upp Qi Ålesund [2016-09-03]

European Zhineng Qigong har nu haft sin första helgkurs i Tennfjord, som ligger vid Ålesund, på västkusten i Norge. Flera av kursdeltagarna hade hört och läst om de goda resultaten från bland annat sommarkursen och blev inspirerade att delta.

Kommentarer från deltagarna:

Hjärnan styr kroppen

"Jag följde med en annan på denna kurs därför att jag tror att en sådan här kurs är bra. Kursen har haft en god inverkan på mig, speciellt därför att jag registrerar kopplingen mellan hjärnan och kroppen."

Stelhet i skuldrorna försvann

"Jag plågas av muskelsmärtor och har försökt med både fysioterapi och träning. Jag hörde om de fina resultat som Hege fick på sommarkursen. Min tilltro var inte så stark, men jag bet ihop tänderna. Då jag vaknade idag behövde jag faktiskt inte trycka ned axlarna. Det var en stor lättnad."

Sov gott

"Jag har slitit med hälsan i många år. För 5 år sedan fick jag virus på balansnerven. Det resulterade i kronisk utmattning – som var mycket tragisk för mig, bland annat för min heltidsanställning som sjuksköterska. Jag har försökt olika träningsformer. Jag önskar ett liv med stabil energi, där kroppen fungerar, men jag har inte blivit av med den sista resten av spänningar i hela kroppen. Igår – då jag körde hem – märkte jag att det blev ordning i huvudet och jag var i god form hela kvällen. Jag sov som en stock i natt. Jag är positiv till den här träningen, speciellt när jag ser Heges resultat."

"Jag har en förslitningsskada i ryggen med förträngningar. Jag har också nervsmärtor i fötterna och har inte stora förhoppningar om att bli kvitt smärtorna. Jag vill inte opereras. Då jag hörde Hege berätta om sina resultat från sommakursen tänkte jag att det var värt ett försök att träna Zhineng Qigong. Jag går mycket i fjällen. Vanligtvis sover jag inte gott, men i natt sov jag gott."

Energisk

"Jag känner Hege från tidigare och har sett henne sjuk. Jag har en skral kropp och går till fysioterapeut. Jag promenerar i fjällen. Jag har ett fysiskt krävande jobb på dagis. Hade bara lite energi när jag kom hit. Det kan vara svårt att hålla energinivån, så det är viktigt att motivera varandra. I går var jag trött. I dag – när jag vaknade – var jag pigg. Det är fint att träna i grupp, då kan vi pusha varandra lite och vara tillsammans."

Optimistisk

"Jag fick tips om Hege från min svärdotter och tänkte att jag också kunde försöka detta. Jag har osteoartrit och reumatiska smärtor. Jag är optimistisk till den här träningen."

Vaknade i toppform

"Jag har ett ryggproblem. Jag har försökt två olika metoder för att bli bättre; bland annat att gå i fjällen och bestiga toppar. Det hjälpte inte mycket. Jag inser nu att jag gör en del fel. Jag går och sitter fel. Jag hoppas att den här kursen bidrar till att jag kan komma tillbaka upp igen, där jag tycker att jag borde vara, och jag ser positivt på detta. Jag var spänd på att vakna imorse. När jag vaknade var jag i toppform. Normalt brukar jag ha svårt att komma upp utan smärtor och problem."

Avslappnad

"Det är säkert att det är mycket man inte förstår. Jag bor tillsammans med Hege och ser vilken nytta hon har haft av träningen. Jag ser också att den verkar dagligen. Jag är inte speciellt sjuk, men träningen hjälper mig att slappna av, växla ned i den dagliga stressen. Jag förstår inte varför och vad som händer. Jag har blivit mer avslappnad den här kurshelgen. Det är viktigt. Jag sover också bättre om natten nu. Det är givande för mig."

tennfjord 2016

Naturligt vänligt leende

"Jag reste till min första kurs i Zhineng Qigong i fjol sommar. Då var jag sängliggande och jag kom dansande hem! Mitt mål på sista sommarkursen var att kunna arrangera helgkurser i Tennfjord. Jag vill dela mina goda resultat med andra. Mycket i min kropp har rätats ut. Det jobbar i höfter och skuldror. Jag har nu fått större ro i kroppen och jag klarar mer än det jag gör på daglig basis. Jag har blivit lugnare och gladare. Numera är mitt 'vänliga leende' helt naturligt."

Lärare:
Ingrid Tidemann