Vinterkurs Shenxin Qigong Karlskoga [2016-02-20]

Årets vinterkurs i Karlskoga blev en vintrig kurs. Snön gnistrade som kristaller på marken och solen sken. Över 90 personer hade tagit sig till Karlskoga för den femte vinterkursen i Värmland. Det var också flera deltagare som kom enbart för att delta på grundkursen – som föregår vinterkursen.

Kursen kännetecknas av en avslappnad och positiv stämning och det är en anledning till att många deltagare återkommer år efter år och flera nya deltagare planerade redan för nästa års kurs. Det uttrycktes också en stor tacksamhet över möjligheten att träna shenxin qigong intensivt under nio dagar och därmed ha möjligheten att få stora hälsoförbättringar.

För varje år vi arrangerat vinterkurser har qifältet blivit starkare. Det gör att det blir lättare och lättare att träna och att förbättringarna kommer ännu snabbare. Många brukar säga att ”årets kurs var den bästa någonsin.”

Årets enkätundersökning visade på att 68% förbättrade sin koncentration, 69% förbättrade sin fysiska status och hela 79% fick högre enervinivå.

2016 vinterkurs graf svenska

Nedan kan du läsa några kommentarer från kursen.

Efter grundkursen:

Mindre spänningar och förändringar i ansiktet

"Jag känner mig väldigt nöjd med att ha varit här. Inte bara för att det har varit roligt att träna något nytt, för det är det ju alltid. Jag är nöjd med vad den här kursen har gjort med mig. Det har släppt spänningar i hela kroppen. I nacken har det känts som om jag har haft disktrasor som varit snurrade hårt i flera varv och som nu är på väg att snurras tillbaka. Nacken är mycket mer avslappnad, spänningar som jag inte ens visste att jag hade haft. Det känns också bättre i ansiktet. Det har hänt saker där… Det ger mig hopp eftersom jag har en del smärtor från trigeminus-nerven. Jag kommer definitivt tillbaka på flera kurser i framtiden."

Efter vinterkursen:

Förbättrad hörsel

"Jag kom till den här kursen för att få hjälp med mitt ”goda” öra. Jag lider av menieres sjukdom, som påverkar kristallerna i innerörat, vilket gör att man får väldigt dålig balans. Mitt ”dåliga” öra har jag i stort gett upp hoppet om. Där har jag nedsatt hörsel med 80 %. På hörseltester säger läkaren att det är bra att jag uppfattar lite ljud, men istället för att höra de toner som läkaren spelar upp så hör jag brus. Jag reagerar på ljud som spelas upp, men kvaliteten på det jag hör är så klart väldigt dålig.

När vi tränade ett långt pass härom dagen så märkte jag att det hände mycket i mina öron. Det hände många saker i mitt ”dåliga” öra. När vi senare åt lunch märkte jag att jag kunde sitta vid bordet och höra konversationen som fördes lite längre bort. Det här var helt nytt för mig. Jag försökte täcka för mitt ”dåliga” öra med handen och det blev väldigt stor skillnad mot hur det brukar höras. Så hörseln på mitt ”dåliga” öra har blivit avsevärt mycket bättre. Jag är nu nyfiken på om träningen också kan påverka mina balansproblem. Den här veckan har jag inte haft några problem med balansen men balansproblemen kan komma och gå lite.

Några veckor efter kursen: Eftersom jag nu hör så mycket bättre så har jag tagit upp ett gammalt intresse som jag hade fått lägga ner på grund av hörselproblemet: Nu kan jag sjunga i kör igen vilket ger mig stor glädje!

Några månader efter kursen: Min läkare har nu konstaterat att jag har fått en ca 20%-ig förbättring av min hörsel. Samma läkare säger att det i mitt fall inte borde vara möjligt med en sådan förbättring! Dessutom så har jag inte haft en enda episod med balansproblem från Menieres sjukdom! Innan kursen hade jag sådana yrselattacker ungefär en gång varannan vecka."

 

vinterkurs shenxin qigong träning

Bra i knä och armbåge samt förbättrad syn

"Jag läste en artikel i en tidning om qigong och blev intresserad av att pröva. Min första erfarenhet blev sommarkursen. Jag hade ett knä som var dåligt och läkaren ville operera mig och byta ut hela knät. Jag var inte så säker på att det var en bra idé och frågade därför ett antal personer, som genomgått just den här operationen, specifikt om de kunde ploga när de åkte skidor. Ingen som hade gjort operationen kunde ploga. Det bekräftade min inställning att det inte var någon bra ide att operera sig så jag lät bli. På sommarkursen blev mitt knä bra. Det kändes som jag fick ett helt nytt knä av träningen. Jag kunde gå ut och vandra i naturen när jag kom hem, vilket jag hade saknat väldigt mycket.

Jag har även problem med grön starr. Läkaren säger att denna sjukdom skadar ögat på ett sådant sätt att jag till slut kommer att bli blind. Jag har fått ögondroppar som gör att sjukdomen inte utvecklas lika snabbt, men dropparna kan inte göra något åt själva sjukdomsförloppet. Jag kom därför till denna kurs (vinterkursen) med hopp om att bli bättre och inte blind när jag blir äldre.

När vi började träningarna så kändes det bra att träna. Ibland så känner jag en hetta i kroppen och ibland känns det som vågor i hela kroppen. En av dagarna hände det något underligt och oväntat: Jag kunde vrida armbågen och samtidigt sträcka ut den utan att det gjorde ont!!! När jag var 14 år gammal (idag 77 år, reds anm.) gjorde jag en massa kullerbyttor och råkade skada mig. Jag slog båda armbågarna ur led och den ena krossades. Jag blev opererad och operationen var säkert bra utförd men jag hade ont, jätteont! Jag opererades en gång till och efter operationen sa läkaren, som för övrigt var professor, att jag kanske hade ont nu men att jag kommer att få mer ont när jag blir gammal. Brosket var skadat och under operationen fick de därför ta bort brosket och det finns ingen eller inget som kan ersätta brosk, enligt läkaren. Så även om jag reste världen runt så skulle ingen kunna hjälpa mig att få en bra armbåge igen. Därför blev jag väldigt förvånad och överraskad att armbågen nu känns ok, att jag kan vrida och vända utan några smärtor!

Jag kände också att det hände saker i mina ögon under kursen. En morgon kom det ut en massa saker ur ögonvrårna, materia av något slag. Jag såg hemsk ut just då. Ögonen var väldigt röda. Men någon dag senare när jag gick ut, det var solsken och dessutom gnistrande snö på marken, så kunde jag gå runt utan att använda solglasögon och utan att det kändes besvärligt. Jag blev mycket glad!!! Det här ger mig hopp, jag kanske inte behöver bli blind."

Förbättrade knän

"Detta var min först vinterkurs, men absolut inte den sista. Det har varit riktigt trevligt att vara här. Mina knän är mycket bättre. Jag kan nu sitta ner när vi gör knäböjningar utan några problem. Jag kan sova på min högra arm vilket jag inte kunde förut, och min arm känns mycket bättre. Det har varit en mycket bra kurs med trevliga människor. Tack allihopa!"

Narkolepsi på bättringsvägen

"För några veckor sedan trodde jag inte att jag skulle kunna vara med så jag är mycket tacksam över att vara här. Efter en del korrigeringar och träning av tre centrums sammansmältning så öppnades cirkulationen upp i min midja. Efter det kunde jag sänka kroppen i knäböjningen lättare än förut.
Jag får konstiga anfall som gör att jag blir helt avstängd. Även när jag tränar qigong får jag ibland sätta mig ner. Här har jag fokuserat på att behålla kontrollen och på att inte tappa balansen. Under den här kursen har jag haft 7 sådana anfall. Vanligtvis tar det uppåt 7 dagar innan jag kan återhämta mig såpass att jag kan prata normalt igen. Nu under kursen tog det ca 5 minuter att återhämta sig! Det är verkligen en underbar förbättring! Tack!"

2016 winter course 2

Förbättrad hörsel

"Jag sitter här nu och är fascinerad över att jag kan höra alla. För 12 år sedan fick jag ett reumatiskt återfall. Detta återfall påverkade mina öron och jag har i stort sett ingen trumhinna på vänstra örat, vilket är orsaken till att jag använder hörapparat. Utan hörapparat har jag stora svårigheter att höra vad andra säger. Efter att en annan deltagare berättade om sin förbättrade hörsel pratade jag med Herbjörn och berättade att jag hade fått ett nytt förslag från min läkare. De ville operera in en ny trumhinna vilket jag tycker verkar läskigt. Vi pratade ett tag om detta samt om vad jag egentligen önskar mig. Jag har nämligen tänkt att förbättrad hörsel inte står längst upp på min önskelista. Dagen efter detta samtal använde jag ingen hörapparat och kunde därför inte registrera ljud i stereo, och därmed inte avgöra varifrån olika ljud kom. Men sedan ändrades det. Jag kunde höra hur barnen sprang runt i träningssalen på rasterna! Jag kunde höra Herbjörn när vi tränade - utan hörapparaten! Jag kunde till och med höra när andra personer pratade med mig på rasterna! Det kanske inte har skett en stor förändring i mitt öra, men för mig är skillnaden jättestor! Troligtvis har min pyttelilla trumhinna blivit lite större och det är häftigt! När vi har suttit här och pratat med varandra har jag hört vad alla har sagt. När vi gjorde samma sak under helgkursen hörde jag endast några få av er och då använde jag min hörapparat. Tack!"

Inte ledsen längre

"Jag hade en mycket svår period innan kursen och planerade att lägga mig ner om jag inte skulle orka med kursen, men jag är förvånad över hur bra allt har gått. Jag har inte varit ledsen alls här. Det känns otroligt. På lördagen, när jag kom hit, hände det saker i mitt hjärta. Jag har känt mig så avslappnad här. Under resten av kursen har det fortsatt att hända saker i mitt hjärta. I går på träningen efter frukosten så knakade det högt i min höft och så kändes den bättre när vi gjorde knäböjningar. Jag känner mig så säker här. Jag är inte rädd och jag känner ingen smärta. Det känns så bra. Tack för en mycket bra kurs."

Glad och nästan fri från reumatism

"Det allra bästa är att jag nu känner mig glad och kan skratta. Under den senaste månaden har jag känt mig väldigt negativ och hoppas nu att mitt goda humör ska bestå när jag kommer hem. Reumatismen, som jag har slitit med, har nu i stort sett försvunnit. Det finns bara lite kvar i mina handleder, händer och fingrar. Jag känner att den här övningen är mycket bra för mig. Jag har verkligen njutit av att vara här."

2016 winter course 3

Mindre stressad och bra i knät

"Jag har tränat i många år men nu har jag en period där livet är lite besvärligt. Jag har småbarn och en fru som bröt ihop förra året. Många saker har gjort mig stressad. Jag har haft några okontrollerade stressreaktioner under hösten, har inte kunnat sova och lite andra saker. Precis innan kursen började jag bli lite bättre och redan andra dagen på kursen kände jag mig harmonisk. Jag kände mig som jag ville känna mig. Jag har sovit bra hela veckan. Jag har haft en stark känsla av qi i hela kroppen. Mitt högra knä har varit dåligt i några veckor. Den här veckan har det blivit bättre och är i dag helt okej igen. Jag förväntade mig förvisso goda resultat, men detta har överträffat mina förväntningar. Tack!"

Mjukare inställning

"Jag har lärt mig mer om mitt sätt att tänka, min egen inställning och filosofin inom qigong. Det är mycket bra eftersom jag tycker mycket om det och blir hjälpt av det. Det hjälper på mitt humör och min inställning till andra människor. Jag brukar vara lite tillbakadragen, har ofta dåligt humör på grund av det ena eller det andra. Det är bra för mig att få möjligheten att bli lite mjukare som person. Det känns mycket bra att få träffa andra, höra deras berättelser och skratta lite. Om och om igen så ser jag att detta är ett mycket bättre sätt. Jag är mycket nöjd!"

2016 winter course 1

Bättre knä och bättre humör

"Jag jobbar med mitt gamla besvärliga knä som opererades för 8 år sedan. Min läkare sade att jag troligtvis skulle få lida mer och mer av mitt knäproblem när jag blev äldre. Under den här kursen har jag märkt att smärtan i knät försvinner rätt snabbt när vi sätter oss ner på rasterna. Igår kändes det som om mitt knä var lindat och stabilt. Något mycket bra håller på att hända i mitt knä. Jag hoppas att det kommer bli bra nu. Jag kan endast gå i en timme, sedan måste jag vila. Jag skulle vilja ta längre promenader. Det är mitt mål. Jag har också haft en besvärlig tandköttsinflammation. Den försvann för några dagar sedan vilket var mycket behagligt. Atmosfären här är så otroligt positiv och glad. Det blir bättre och bättre att vara på qigongkurs. Även om jag har mina svängningar så är det verkligen bra. Torsdagen var extra bra, kanske för att vi fick något extra på kamningskursen. Tack alla!"

Lärare:
Herbjörn Wilhelmsen