Lyft upp qi Träningskurs Pisa Toscana [2016-09-05]

På söndagen efter den inledande grundkursen i Lyft upp qi hade vi en ledig dag. Efter gemensam morgonträning for ett par bilar lastade med svenska turister till Siena och en bil åkte till La Spezia med vidare färd med tåg till Cinque Terre.

Toscana Traning 2016 2

Qigongträning i Villa Ravanos trädgård

För den som vill uppleva konst, musik, arkitektur, makalös natur och världsarv är Villa Ravano ett utmärkt utgångsläge. Den som bara vill ta det lugnt i området har mycket att uppleva och se på cykel- och gångavstånd. Bergen och olivlundarna är sevärdheter i sig och bara någon kilometer bort finns lämningar från ett romerskt termiskt bad som är i bruk än i dag. Torget framför badet kallar vi ”qigongtorget” för det långsamma och lugna livet som levs där. En olivoljeglass och en stund på en bänk i skuggan innan det är dags att återvända till villan för träning gör susen.

Toscana Traning 2016 4

Tillverkning av stora krukor är ett gammalt konsthantverk med levande traditioner i Toscana, i synnerhet i Siena och trakterna däromkring. Den här krukan finns i villans trädgård.

Efter vår lediga dag startade fyra dagars träningskurs med Lyft upp qi. Resultaten lät inte vänta på sig. Läs mer om deltagarnas erfarenheter nedan:

Kan höra syrsorna igen

”Jag har varit med på båda qigongkursena och var med på Röstnärvaron också. Jag har haft väldigt bra dagar. Jag var väldigt nedsatt när jag kom och mådde ganska dåligt men det har vänt och jag mår mycket mycket bättre. Jag har fått förbättringar i en gammal, bruten fot och det har hänt saker både i kroppen och i sinnet. Jag kan höra syrsorna igen sedan den förra kursen jag gick på. Tack ni som arrangerade detta, det har varit fantastiskt. Jag hoppas att jag kan komma tillbaka.”

Smärtan i axel, handled och knä borta

"Jag har en ganska ny fraktur i min högra handled och en som är ett år gammal i min högra axel. Det har förbättrats mycket och det får en sådan skjuts när man står här tillsammans med er alla andra och tränar. Rörelseförmågan förbättras och smärta har jag i princip ingen kvar längre. Jag kan använda min handled på ett bra sätt och nu ska den bara vrida sig rätt också. Det kommer den att göra. Jag har ju ett högerknä också som har varit stort och svullet. Det är det fortfarande men jag kunde i princip inte gå på mitt knä men nu kan jag faktiskt gå upp och ner i trappan utan att hålla mig i ledstången så det är en stor förbättring. Jag vet inte när det skedde men det har skett. Jag har ju varit med på röstnärvaro här också. Helt fantastiskt!"

Häftigt att träna på kvällen

”Tack så mycket allihopa för en bra kurs. Det har varit väldigt fint att vara här och träna tillsammans och att njuta av hela resan. Jag tyckte det var väldigt häftigt att träna på kvällen. Det har jag inte gjort förr. Alltså efter den gemensamma träningen. Det var en speciell känsla tyckte jag. Jag var väldigt trött i början av kursen men nu känner jag mig pigg. Det känns bra. Jag har haft ont i stortårna. Jag väntar på att det ska hända någonting med dem.”

Toscana Traning 2016 3

"Qigongtorget" i San Giuliano Terme

Lättare hålla borta ovidkommande tankar

”Ju längre kursen gick var det lättare att hålla borta andra tankar. Det blev stopp i huvudet på ovidkommande saker. Jag känner mig jättenöjd. Tack så mycket allihopa.”

Det bästa som kunde hända

”Jag tycker det har varit en fantastisk resa. Jag är jätteglad att jag fick den här möjligheten eftersom jag inte kunnat vara med på sommarkurser på många år. Det var helt enkelt det bästa som kunde hända mig att jag kunde åka hit.”

Känner inget i vänster knä längre

”Det har varit en fantastisk vecka. En sak har hänt och det är att mitt vänstra knä som jag haft väldigt ont i länge har blivit så jättebra så jag känner ju ingenting i det längre. Jag ska bli bättre på att träna hemma. Jag förstår att man ska lägga lite krut på det. Att komma ner till den här miljön är ju helt fantastiskt. Och så trevliga människor som man träffar också. Jag är nöjd. Tack.”

Toscana Traning 2016 5

Riomaggiore är en av de fem byarna i Cinque Terre som alla är uppförda på UNESCOS världsarvslista

Lugnare och mer koncentrerad

”Jag vill tacka för en bra, utvecklande kurs och trevlig samvaro med er alla. Jag är glad att vi hjälps åt så mycket som vi gör. Jag har förbättrat hur jag gör rörelserna och hur lugn och koncentrerad jag är. Jag får ofta kämpa en del i träningen med att mitt huvud vill tänka på så många saker som jag har att göra och lösa problem med arbete och annat. Då får jag korrigera mig tillbaks igen och igen. Jag var trött när jag kom men är pigg nu och lätt i kroppen. Det känns som jag är 10 kilo lättare. Ibland har jag hört att min tinnitus har ökat eller minskat litegrann också.”

Mjukare nacke och rakare rygg

”Jag har fått en förbättring i nacken under de här dagarna. Jag hade problem med whiplashskador under många år. Skadorna är borta sedan en tid men det har funnits saker kvar som ska bort. Jag hade vädligt ont i nacken och jag var väldigt stel. Nu är jag mjukare i nacken och jag kan göra rörelser med nacken som jag inte kunde innan jag kom hit. Jag har kunnat göra mer de senaste åren än jag kunde många år innan dess så det händer hela tiden någonting. Ryggen har också blivit rakare.”

Lärare:
Patrik Rastija