Lyft upp qi Pisa Toscana Italien [2016-09-02]

För andra året i rad samlades en skara förväntansfulla italienresenärer i vackra Villa Ravano från 1592 nära Pisa i Toscana för att lära sig Lyft upp qi.

Toscana 2016 1

För flera var det ett kärt återséende av den stora träningssalen med marmor från trakten och en ny trevlig bekantskap för andra. Det är en särskild känsla att dricka vatten med nyplockade citroner från den ståtliga trädgården med magnolia- och pinjeträd lika gamla som villan. Omgivningen hjälper oss att hitta fokus och lugn och det starka qifältet gav flera deltagare goda resultat redan första dagen. Läs vad deltagarna själva säger nedan.

Toscana 2016 3

Nästan smärtfri i vänster knä

”Jag var med på kursen här i Toscana för ett år sedan och tyckte att jag blev mjukare i kroppen. Jag har genomgått en höftledsoperation och har lite problem både här och där i kroppen. Till exempel med mitt väntra knä och min vänstra axel och lite annat som det är både upp och ner med men jag tycker att qigongen hjälper mig. Jag har haft väldigt ont i vänster knä men nu känner jag ingenting när jag går i trapporna. Jag hoppas mycket på den här kursen nu, att jag ska bli mycket bättre i mina leder.”

Qigongen har hjälpt sången

”Jag upplever att qigongen har hjälpt mig med sången väldigt mycket och att jag har fått mindre svank i ryggen. Det är jättebra. Jag var väldigt stel innan vi började men idag känner jag mig mycket mjukare. Det är roligt.”

Greppförmågan tillbaks efter handledsfraktur

”Förra året var jag med här i Toscana och i sommar var jag med på sommarkurs. Jag hann vara i Nossebro i en halvtimma ungefär innan jag ramlade och fick en distal radiusfraktur, dvs en fraktur i höger handled. Jag jobbade på bra med den och fick mycket hjälp med hur jag skulle tänka osv. Jag har inte fullgod funktion i den men jag har fått tillbaks min greppförmåga och jag vrider den lättare och lättare. Jag är väl tre fjärdedelar upp nu med handflatan. Jag kom även hit med ett krånglande högerknä, det har krånglat förut. Det gör så ont att jag gärna inte vill gå på det faktiskt. Och så viker det sig. Jag kämpade på under resan ner genom Europa och jag tycker nu efter igår och idag att mitt knä fungerar mycket mycket bättre. Det är lite kvar men bara väldigt lite.”

Toscana 2016 2

Qigongen verktyg att hantera livet

”Jag började träna för 6 år sedan när min man gick bort. Det var jättebra. Det är ett verktyg att hantera en helt ny livssituation. Jag har struma och benskörhet och benskörheten har förändrats så pass mycket att jag inte är benskör i ländryggen längre. Det är bara höfterna kvar nu. Sedan hade jag massa sjukdomar hit och dit som man har när man blir äldre. För några år sedan kom jag på att jag hade glömt bort att jag brukade ha ganska mycket problem med tarmarna och fick inflammationer i tarmen men det försvann bara. Det hade jag glömt bort. Framförallt tycker jag förmågan till koncentration har ökat, att kunna fokusera på väsentligheter. Den där fragmenteringen i hårddisken har liksom minskat. Kursen här är jättebra.”

Mycket mjukare i kroppen

”Inför denna kurs har jag i några veckor känt mig stel och jag kände mig lite besviken över att jag inte var mjukare än så. Det kändes inte värdigt en qigongstudent att vara så stel som jag men jag har blivit mycket mjukare under den här kursen och det känns väldigt bra. Jag är glad och nöjd över kursen.”

Lärare:
Patrik Rastija

Toscana 2016 5