Sommarkurs två Nossebro [2016-07-06]

Det var inget vidare sommarväder under årets sommarkurs 2. Korta stunder av sol följdes av regn, regn och ännu mer regn. Att vädrets makter inte visade sig från en somrig sida störde ändå inte de drygt 130 deltagarna som kommit till skolan i Nossebro för att träna Zhineng Qigong. Humöret var på topp och kursen präglades av ett positivt och glatt lugn. Flera deltagare pratade om att den positiva känslan av sommarkursen stannar kvar allt längre under året. Minnet av de glada skratten, samtalen, atmosfären och inte minst alla goda resultat består länge.

2016 sommarkurs 2 gruppbild

Även om det sociala är en viktig komponent så är det träningen som står i fokus. I år tränade vi Xin Shen Zhuang för sjätte året och nivån på träningen börjar höjas. Övningen är omtyckt och många tränar den hemma under året. Många deltagare berättade att de haft lätt att fokusera på träningen under kursen, att deras avslappning nått en djupare nivå och att de kan göra rörelserna bättre. Med det kommer också goda resultat.

Att qifältet blir starkare och bättre år för år märktes även på årets qikam-kurs. Flera deltagare fick goda resultat av att lyssna på föreläsningen under den kursen.

Många uttryckte en stor tacksamhet över att ha en träningsmetod med möjlighet att själv kunna påverka sin hälsa och sitt liv. Nedan följer resultat från vår årliga enkät samt några kommentarer från deltagarna.

Bilden visar den andel som upplevt att de fått mindre depression, mindre stress, bättre fysisk status, högre energinivå och/eller bättre koncentrationsförmåga.

Yngre och bättre för varje år

"Det är min nittonde sommarkurs och det blir bara bättre och bättre och yngre för varje år. Nu har det släppt ännu mer än var det gjorde under ettan. När man skall böja sig ner och nypa sig i hälsenan har jag alltid nypt mig i knävecken, jag har inte kommit längre ner. Men så kände jag att det hände något i ryggen och plötsligt i ett svep så är jag nere på mitten av vaden.

Jag vill tacka så mycket för kam-kursen, jag tror den gett mig resultat vad det gäller huvudvärk och balans och att jag orkar hålla upp nacken, det kommer nog ifrån kamningen som jag gjort två gånger om dagen sedan vi började för några år sedan. På årets kam-kurs så försvann ett stort märke i huden som jag haft i 25 år. När jag hade problem med balansen slog jag mig och fick stora blåmärken. Några märken försvann inte och min hudläkare förklarade att det var järnavlagringar i huden som var svåra att få bort. Men nu har de alltså försvunnit. "

2016 sommarkurs 2 nossan

Utväxt i huden försvann

"Jag har gått denna kurs för första gången. Det har passat mig väldigt bra, för jag är väldigt mjuk nu. Jag har mycket mera energi. Jag har haft en massa olika sjukdomar men jag har aldrig varit så frisk som jag är nu. Jag har varit utbränd, haft stora nackproblem, stora belastningsskador. Jag är i grunden väldigt frisk nu, vilket jag varit i ungefär ett år. När jag kom till den här kursen hade jag en utväxt i huden, i ljumsken, som var en halv centimeter och var olägligt placerad, så jag tänkte gå till läkaren och be dem ta fram kniven. Men den är borta, den försvann fjärde dagen."

Får håret tillbaka

"I november tappade jag hår på olika ställen på huvudet, det har börjat komma tillbaka nu under kursen. Under de tre, fyra senaste dagarna har även färgen på håret börjat komma tillbaka. Så det är väldigt fantastiskt. Handlederna har blivit mjukare, kroppen har blivit mjukare."

Bättre hållning

"Min hållning har förändrats väldigt mycket. Jag tycker att jag alltid stått väldigt rakt och bra ändå men under den här kursen blev det en väldigt markant förändring på min hållning. Kvaliteten på träningen har blivit bättre när hållningen är bättre. Jag ser fram emot att spegla mig hemma, det har jag inte kunnat göra här, det känns väldigt väldigt annorlunda."

Bättre lungor och mer energi

"Mina axlar är stela, men under en armträning föll något på plats. Mina lungor kunde fyllas, öppnades. Det var väldigt skönt. Jag brukade vara trött innan jag kom hit. Nu har jag fått mycket energi."

Mer symmetrisk i kroppen

"Jag är så osymmetrisk, men det är som det är, det gäller att försöka bli i balans. Kroppsligt, det kanske påverkar själen också, antagligen. Jag tycker armträning har varit jätteskön, det känns hela tiden som om jag kan sträcka ut åt sidan mer och mer. Den har varit som intryckt under alla år liksom. Och nu får jag ut armen jättelångt och jag känner mig jättesymmetrisk."

Behaglig träning

"Jag är väldigt tacksam för kursen. Det känns som om min kropp öppnas upp allt mera och jag känner en förändring i midjan. När det gäller Dun Qiang gör jag framsteg, men är inte helt nere än. Det känns som om hela kroppen fylls upp, blir mer avslappnad, särskilt runt ryggraden. Armträningen har varit underbar. Under en stor del av kursen har jag njutit mycket av träningen, som om jag flöt i det underbara qifältet vi skapar tillsammans. Det känns unikt och otroligt."

Mindre ångest och mer energi

"Jag var trött och lite ängslig när jag kom hit, men efter att ha varit här ett tag kände jag mig lugnare. Min energinivå har höjts, min kropp är rörligare och jag känner mig mer avslappnad. Det har varit en bra kurs."

2016 sommarkurs 2 skulptur

Många förbättringar

"Jag är mycket tacksam. Jag har fått många förbättringar. Under de första dagarna var jag så pigg! Jag har inte varit så pigg på 15 år! Jag fick lite yrsel och det knakade i nacken ett par gånger, men sedan försvann allt och jag mådde jättebra. Jag förstod direkt att något bra hade hänt och blev mycket glad. Jag upplever små förbättringar hela tiden. Jag har en djup önskan om att jag kan bli helt frisk en dag, även om jag idag lider av reumatism. Det kan ta lite tid, men det är det värt."

Njuter mer av träningen

"Min kropp är allt rörligare och jag undrar om det är möjligt att ha det så hela året om... Något jag tar med mig från den här kursen är att jag har kunnat slappna av när jag gör övningarna. Jag njuter allt mera av xing shen zhuang nu när jag kan träna med mera avslappning. Jag kommer bära med mig den fina känslan från sommarkursen, och särskilt från kabarén, under resten av året."

 

Lärare:

Su Dongyue