Sommar- och vinterkursträning i Göteborg

Vinter- och sommarkurserna är två längre internatkurser som vi arrangerar varje år. Varje år har vi flera olika träningskurser då vi fokuserar på det vi tidigare lärt oss. Två sådana kurser är det vi kallar för vinterkursträning då vi tränar det som har lärts ut på vinterkursen och sommarkursträningen där fokus ligger på att träna det vi lärt oss under våra sommarkurser.

Träningskurserna för uppföljning av sommarkurserna respektive vinterkursen alternerar mellan två orter och hålls vartannat år i Stockholm och vartannat år i Göteborg. Senast arrangerades kurserna i Göteborg. Vi tränade i en trevlig danslokal i Majorna, som var välfylld under träningsdagarna.

Klicka här för att läsa mer om våra internatkurser.

winter course training 2019 gothenburg 2winter course training 2019 gothenburg 3

Bilder från vinterkursträningen, som arrangerades i början av november. I pauserna drack vi mycket te i ett utrymme bakom träningslokalen.

 

summer course training 2020 2summer course training 2020 3

Ett par bilder från sommarkursträningen, som arrangerades strax efter nyår i år. Under kursen var lokalen fylld till bredden med de cirka 70 personer som deltog på kursen.

 

summer course training 2020 easy care eyes

En kväll under kursen arrangerades också en kurs i EasyCare för ögonen.

Ta med en affisch ut på promenaden


zhineng-qigong-poster-hold-qi-up.JPG

En affisch uppsatt på en av våra orter där vi håller kurser
 
Affischering är ett av sätten vi använder för att marknadsföra oss på orterna där vi håller kurser. Vissa deltagare som har tränat länge med oss har berättat att det var just en affisch som en gång i tiden fick dem att hitta European Zhineng Qigong. Klicka här för att läsa om några av dem.
 
Kanske finns möjligheten att affischera på orten du bor och tränar på? Prata med en lärare eller kontaktperson om du är intresserad så får du affischer av dem som du kan ta med dig ut på promenaden!

Våra internatkurser

Vissa av våra kurser är internatkurser där vi bor och äter tillsammans. Kurserna innehåller en hel del träning och eftersom man lämnar vardagen har man möjlighet att fokusera mer på träningen och därigenom få bättre resultat. Eftersom det finns tid att umgås, om man så vill, har många deltagare också fått nya goda vänner. Många uppskattar möjligheten att kombinera semester och träning.

Detta är våra årliga internatkurser:

winter-course-2018-snow-shenxin-qigong.jpgVinterkursen

Under vinterkursen i Karlskoga tränar vi framför allt Shenxin Qigong och vi tränar en hel del. Vi bor och äter på Karlskoga folkhögskola. Där finns såväl madrasser i sovsalar som enkel och dubbelrum. Vinterkursen arrangeras vecka 8 och håller på 6-9 dagar. 

 

spanien-2019-training-beach-sunrise.jpg

Spanien

Träningskursen i spanska Almuñécar är en kombinerad tränings- och semesterresa. Vi bor på ett hotell med havsutsikt och tränar morgonträning på stranden med vågornas brus i bakgrunden. Vi tränar halva dagarna och resten av tiden har vi semester. En dag anordnar vi en gemensam utflykt för de som vill. I mån av utrymme är även familjemedlemmar som inte deltar på kursen välkomna att följa med.

 
summer-course-2019-training-hold-qi-up.jpg

Sommarkursen

Sommarkurserna är våra största kurser. Här är vi många som bor och tränar tillsammans. Vi tränar en hel del men det finns också tid att umgås med nya och gamla vänner. Kursen hålls i Nossebro i Västergötland och börjar måndagen efter midsommar. Under Sommarkurs 1 fokuserar vi på Lyft Upp Qi och under Sommarkurs 2 tränar vi Xing Shen Zhuang. Totalt kan vi tränar 18 dagar i sträck. 

 

autumn-course-finland-2019-training.JPGHöstkurserna

Varje år arrangerar vi höstkurser i såväl Finland som Norge. Oftast har vi arrangerat dessa i formen av en internatkurs. Höstkurserna är fyra dagar långa träningskurser där vi framförallt tränar Lyft Upp Qi. Kursen är öppen för alla som tidigare lärt sig övningen på en grundkurs.

 

Funderar du på vad du ska packa med dig till Vinterkursen?

Snart är Vinterkursen här och många är de som ska gå kursen för första gången. Med er i åtanke har vi satt ihop ett förslag till packlista som ni kan ta hjälp av när det är dags för er att börja packa. Vi har även samlat ihop tips från erfarna deltagare på saker som kan vara bra att ta med.

Här kan du ladda ner listan.

Karlskoga Vinterkurs 2019

En god start på dagen, med qigong!

Medan vissa naturligt har mycket energi på morgonen kan den delen av dagen vara extra tuff för många. Beroende på det egna hälsotillståndet kan man ha svårt med allt från att vakna, ta sig upp ur sängen, morgonstelhet, smärta eller dåligt humör. Qigongträning kan vara ett sätt att minska det som är motigt och istället öka välbefinnandet på morgonen.
sommarkurs-2019-3-1080.jpg

 

European Zhineng Qigong lär ut flera övningar som lämpar sig för morgonträning, men vilken ska man välja? Vi har frågat några av våra deltagare om vilka övningar de tränar på morgonen och på vilket sätt de hjälper dem att få en bättre start på dagen. Under hösten publicerar vi deras tips uppdelat på tre olika inlägg i en miniartikelserie här på hemsidan. Tidigare i serien har vi kunnat läsa om deltagare som börjar sin morgon med Lyft Upp Qi respektive EasyCare-träning och nu har det blivit dags för en deltagare som har valt att träna Xing Shen Zhuang.

 

Med Xing Shen Zhuang klarar jag av vilka motgångar som helst

“Varje morgon efter frukost ställer jag mig och tränar Xing Shen Zhuang. Den övningen stärker mig med glädje och styrka. Det känns som att vilka motgångar som helst skulle kunna hända mig under dagen och jag skulle klara av alla utan några som helst problem! Jag får ett lugn och en styrka från djupet. För mig är det ett oöverträffat redskap att möta vardagen med. Om det är så att jag har en förkylning eller något virus i kroppen brukar jag istället välja att träna Shenxin Qigong eller Lyft Upp Qi.”

 

Nu drar vårterminen igång!Efter långa jul- och nyårshelger drar nu träningsterminen åter igång på våra orter runt om i Sverige. Är det svårt att komma igång med träningen kan ett tips vara att boka in sig på en helgkurs. Då har man något att se fram emot och så får man såklart även en skjuts i sin träning. Och även om det fortfarande är vinter ute är vårmånaderna ändå inte så avlägsna. Innan man kan börja leta färgglada vårtecken utomhus kan man passa på att leta färgklickar inomhus. Här kommer bilder på två sådana: Fina broderade träningsskor med tovad träningsmatta och en fiffig virkad skopåse att ha sina träningsskor i.

winter-course-2019-shenxin-qigong-training-hall-shoes.jpg

autumn-course-karis-2018-shoes.JPG

 

winter-course-2019-shenxin-qigong-training-hall-shoes-heart.jpgTrevlig träning!

 

God Jul & Gott Nytt År!

European Zhineng Qigong vill önska er alla en riktigt god jul! Vi hoppas att ni får en fin ledighet med nära och kära. Ibland kan julledigheten innebära utmaningar av olika slag, och då kan det vara bra att inte glömma bort sin qigongträning som kan hjälpa en att finna ro och fokusera på det som är positivt i ens närhet. Julen kan även vara en möjlighet att vara extra snäll och hjälpsam. Var och hur ni än firar jul hoppas vi att ni får fina dagar så syns vi alla när terminen drar igång igen.

God jul!

qigong magda malin shenxin qigong snö 2

En vintrig bild från årets vinterkurs, som vi arrangerar igen den 16 till 22 februari 2020.

 

Häng med till Spanien 2020!

För femte året i rad arrangerar vi vår träningsresa till Spanien. Under resan bor och tränar vi tillsammans i Almuñécar, som ligger en bit utanför Malaga. Klicka här för att läsa mer om resan år 2020.

Det finns fortfarande platser kvar! Klicka här för kursanmälan.

Nedan finns några bilder från 2019 års resa.

spain-european-zhineng-qigong-2019-training-beach.jpg

På mornarna tränar vi på stranden före frukost, något som har varit mycket uppskattat. Det är ett härligt sätt att starta dagen på och under resan tränar vi en del men det finns även tid att semestra.

spain-european-zhineng-qigong-2019-training.jpg

Resten av tiden tränar vi högst upp i hotellet där vi bor.

spain-european-zhineng-qigong-2019-top-floor-view-from-training-room.jpg

Under rasterna kan man slå sig ner på terrassen utanför träningssalen med utsikt över havet.

spain-european-zhineng-qigong-2019-training-trip-almunecar.jpg

 

Sommarkursträning och EasyCare i Göteborg 2020

Nu är det möjligt att anmäla sig till årets sommarkursträning – vår 5-dagars träningskurs som är öppen för deltagare som gått en sommarkurs med oss. Kursen arrangeras varje år direkt efter nyår, denna gång den 2-6 januari 2020. Kursen alternerar mellan Stockholm och Göteborg vartannat år. Denna gång arrangeras kursen i Göteborg. Klicka här för kursanmälan.

I samband med sommarkursträningen, den 4:e januari, arrangerar vi även en kurs i EasyCare - Ögon, en kort och effektiv övning som kan tränas i vardagen på några få minuter. Fokus i övningen är på ögonen men träningen har även en positiv påverkan på resten kroppen. Kursen är ungefär en timme lång. EasyCare kan bland användas för att förebygga arbetsrelaterade skador. Klicka här för att läsa mer om det.

Kursen i EasyCare är öppen för dig som tidigare har deltagit i någon av våra kurser, till exempel en grundkurs. Klicka här för kursanmälan.

Varmt välkomna!

180103 07 sommarkursträning göteborg lyft upp qi180103 07 sommarkursträning göteborg lyft upp qi ezq

Lyft Upp Qi i Alingsås, Bollnäs och Nybro – god stämning och många förbättringar

Alingsås

Den här terminen har vi, bland annat, haft grundkurser i Lyft Upp Qi i Alingsås, Nybro och Bollnäs. I Alingsås arrangerades en grundkurs för femte gången. Stämningen på kursen var god och flera deltagare uttryckte att de upplevt lugn och glädje. Ett gäng fortsätter sin träning tillsammans en kväll i veckan.

Flera deltagare rapporterade att de upplevt förbättringar under kursen, bland annat sa en deltagare: ”I vintras var jag med om en olycka som gjorde att jag blev tvungen att amputera mitt ena ben under knät. Under kursen har jag klarat av att stå med min protes under hela övningen. Det känns som ett stort framsteg.”

Läs kursrapporten här: https://zhinengqigong.eu/index.php/sv/kurser/kursrapporter/10745-lyft-upp-qi-alingsas-2019-09-8.html

alingsås qigongkurs lyft upp qi september 2019

Träningsgruppen under kursen i Alingsås

 

Bollnäs

I Bollnäs hölls kursen på Björktjära skola. De flesta bodde i närområdet men några hade rest för att komma till kursen. Efteråt berättade flera deltagare vad qigongen har gett dem på sikt, såsom mer energi, mindre smärta och bättre mentalt mående i vardagen med mindre ilska och ångest.

Två deltagare berättade även om positiva effekter efter årets sommarkurs. En sa: ”Efter årets sommarkurs har jag känt mig så lugn och tillfreds, på ett behagligt sätt.”

En annan deltagare berättade: ”Sedan år 2012 har jag fått gå och kontrollera mina levervärden för att de inte varit riktigt bra. På årets sommarkurs önskade jag mig att värdena skulle bli bra. Efter senaste kontrollen fick jag ett brev där det stod att nu är mina värden bra och jag behöver inte komma tillbaka och kolla dem igen.”

Nedan finns några bilder från närområdet tagna under kurshelgen. Läs kursrapporten här: https://zhinengqigong.eu/index.php/sv/kurser/kursrapporter/10764-

bollnäs lyft upp qi september 2019 1bollnäs lyft upp qi september 2019 2bollnäs lyft upp qi september 2019 rönnbär

 

Tjugonde året för kurser i Nybro/Kalmar

Det var en härlig stämning och god koncentration under träningspassen på helgkursen i Lyft Upp Qi i Nybro den 29-29 september. ”Vi laddar med mycket qi inför hösten”, sa en deltagare.

Det är 20 år sedan vi arrangerade den första kursen i Nybro/Kalmar och många av deltagarna har tränat länge och ses på helgkurser, veckoträningar och sommar- och vinterkurser. Här kommer ett par bilder från helgen, tagna utanför lokalen där kursen ägde rum – Nybrosalen som ligger i Sliperiet i Pukebergs glasbruk.
nybro lyft upp qi 190928nybro lyft upp qi nybrosalen sliperiet pukeberg 190928

Helgkurser och vintertid!

Helgen den 26 – 27 oktober finns det möjlighet att delta i kurser på flera av våra orter. I Bergen och Osen i Norge anordnar vi grundkurser i Shenxin Qigong respektive Lyft Upp Qi. I Stockholm, Vallda och Karlskoga håller vi grundkurser i Lyft Upp Qi. Vi vill önska alla deltagare trevlig träning och även påminna om övergången från sommar- till vintertid som sker natten mellan lördagen och söndagen just den helgen — så att ni inte kommer en timme tidigt till kursen!

höstkurs 2019 pargas 1

En bild från höstkursen i Pargas, Finland, som pågår just nu - den 16-20 oktober, samtidigt som höstkursen i Oslo.

En god start på dagen, med qigong!

Medan vissa naturligt har mycket energi på morgonen kan den delen av dagen vara extra tuff för många. Beroende på det egna hälsotillståndet kan man ha svårt med allt från att vakna, ta sig upp ur sängen, morgonstelhet, smärta eller dåligt humör. Qigongträning kan vara ett sätt att minska det som är motiga och istället öka välbefinnandet på morgonen. European Zhineng Qigong lär ut flera övningar som lämpar sig för morgonträning, men vilken ska man välja? Vi har frågat några av våra deltagare om vilka övningar de tränar på morgonen och på vilket sätt de hjälper dem att få en bättre start på dagen. Under hösten kommer vi att publicera deras tips uppdelat på tre olika inlägg i en miniartikelserie här på hemsidan. Först ut var en deltagare som börjar sin morgon med att träna Lyft Upp Qi och näst på tur är nu en deltagare som tränar EasyCare-träning för att få igång kroppen på morgonen.

Smärtan på morgonen blir lättare med EasyCare-träning

“Jag har värk i rygg, axlar och nacke. På morgon när jag vaknar är jag väldigt stel och har ont i något eller flera av mina problemområden. Det är tufft att vakna till smärta men som tur är har jag lärt mig flera små qigongövningar som jag kan använda för att få igång kroppen. Jag börjar morgonen med sätta mig på en pall och göra fingerträning för att få igång cirkulationen. Efter det gör jag två övningar från EasyCare-serien: ögonträning och kamträning. Cirkulationen kommer igång ännu mer och smärtorna lättar. Jag märker tydligt hur jag blir lugnare och kan se mer positivt på dagen när smärtorna har minskat. De här småövningarna hjälper även till att förbereda kroppen för mer qigongträning. Jag tycker om att träna Shenxin Qigong på morgonen eftersom den gör mig mjukare i hela kroppen, framförallt axlarna, ryggen och höfterna.”EasyCare_eye_Malin_1.jpg

Terminens kurser är igång

Nu har höstterminens alla kurser kommit igång och i helgen var det bland annat kurs i Ljungskile. Det var den åttonde kursen som arrangeras där och lokalen, Ljungskilegården, bidrar till en lugn och skön miljö. Nedan finns några bilder från Ljungskile.

Vi har också haft kurser i bland annat Stockholm, Göteborg, Hangö och Alingsås, och många fler är inplanerade under hösten. Här hittar du hela vårt kursutbud: www.zhinengqigong.eu/kurser

Välkommen att träna med oss!

ljungskile ljungskilegården lyft upp qi 2019ljungskile ljungskilegården lyft upp qi affisch 2019ljungskile lyft upp qi 2019

En god start på dagen, med qigong!

Medan vissa naturligt har mycket energi på morgonen kan den delen av dagen vara extra tuff för många. Beroende på det egna hälsotillståndet kan man ha svårt med allt från att vakna, ta sig upp ur sängen, morgonstelhet, smärta eller dåligt humör. Qigongträning kan vara ett sätt att minska det som är motigt och istället öka välbefinnandet på morgonen. European Zhineng Qigong lär ut flera övningar som lämpar sig för morgonträning, men vilken ska man välja? Vi har frågat några av våra deltagare om vilka övningar de tränar på morgonen och på vilket sätt de hjälper dem att få en bättre start på dagen. Under hösten kommer vi att publicera deras tips uppdelat på tre olika inlägg i en miniartikelserie här på hemsidan. Först ut är en deltagare som börjar sin morgon med att träna Lyft Upp Qi.

Lyft Upp Qi på morgonen gör mig mjuk i kroppen och lugn i sinnet

"Jag tränar Lyft Upp Qi på morgonen eftersom det ger mig en väldigt bra start på dagen. Det är ett behagligt sätt att få igång kroppen och det känns positivt att börja dagen med att bli mjuk. Om jag är stel och har ont försvinner det med träningen. Jag upplever även att jag blir balanserad av Lyft Upp Qi, sinnet blir lugnt. Efter att jag har tränat på morgonen kan jag ta mig an dagen på ett lugnt och strukturerat sätt, även om jag har mycket att göra. Träningen ger struktur för hela dagen. Även om det pågår mycket i mitt liv och det händer mycket är det som att jag har ett grundlugn att möta dagen med. Jag blir gladare av att träna. Min hund tycker också om när jag tränar Lyft Upp Qi, hon har märkt att jag leker mer med henne då!"

sommarkurs-2019-2-1080.jpg

Kontorsarbete - bättre kroppshållning och koncentration med qigongträning


Ett mål med vår qigongträning är att klara av vardagen bättre. Eftersom många av oss spenderar en stor del av dygnets timmar på arbetsplatsen kan ett viktigt mål med träningen vara att klara av jobbet bättre, och att förebygga arbetsrelaterade skador.

Vi har pratat med en deltagare som arbetar som it-konsult. Han sitter mycket vid datorn på jobbet och har hjälp av qigongen genom ökad koncentrationsförmåga och bättre kroppshållning. ”Det har blivit lättare att fokusera trots intensiva perioder med mycket att göra. Vad det gäller kroppshållningen så känner jag väl tydligare idag vad som är en mindre bra sittställning.”

Han menar också att qigongen hjälper honom när han arbetar med andra människor. ”Det har blivit enklare att se till gruppens resultat, förut låg nog fokus mer på den egna prestationen.”

Har du erfarenheter av att qigong påverkar ditt arbete? Vill du dela med dig till andra här på hemsidan? Maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Möt hösten med qigongträning i Norge och Finland

Den 17-20 oktober är det dags för European Zhineng Qigongs årliga höstkurser, detta år i Oslo och finska Pargas.

autumn-course-karis-lärkkulla-leaves.jpg

 Höstkurserna är fyra dagar långa träningskurser som särskilt riktar sig till dig som gått en eller flera helgkurser i Lyft Upp Qi med oss tidigare. Under en höstkurs repeterar vi det du lärt dig under tidigare helgkurser, vi introducerar även en del nytt och tränar mer än det vi hinner med under en helgkurs. Att träna mer och under flera dagar i följd underlättar för många att varva ner och fokusera på träningen, något som i sin tur gör det lättare att få goda träningsresultat.

Höstkurs_Karis_2000px105.JPG

Höstkursen har tagits fram av European Zhineng Qigong som ett mellansteg mellan våra helgkurser och våra sommarkurser på nio eller 18 dagar. Tanken är att Höstkursen bland annat ska underlätta för den som vill prova på att träna lite mer innan man tar man tar steget att åka på sommarkurs. För vissa, nu återkommande sommarkursdeltagare, har Höstkursen varit deras väg dit.

autumn-course-norge-oslo-2018.jpg

Trots att höstkurserna framförallt riktar sig till nya deltagare så passar de även fint för mer erfarna deltagare som vill repetera och träna Lyft Upp Qi. Blandningen av nya och erfarna deltagare gör träningen stark och ger en god bas för att hjälpa varandra att få till övningarna bättre. Höstkurserna är även ett bra tillfälle att träffa andra qigongutövare och kunna dela erfarenheter om qigong samt återse vänner från tidigare kurser.

Höstkurs_Karis_2000px60.JPG

Årets Höstkurs i Pargas, Finland, är en internatkurs, vilket innebär att vi både tränar och bor tillsammans på kursen. Under kursen i Oslo, Norge, ses deltagarna dagtid och tränar, precis som under en helgkurs.

Välkommna!

Kursanmälan
Pargas: https://zhinengqigong.eu/index.php/sv/kurser/qigongkurser.html?id=756
Oslo: https://zhinengqigong.eu/index.php/sv/kurser/qigongkurser.html?id=779

Höstkurserna 2017
Klicka här https://zhinengqigong.eu/index.php/sv/kurser/kursrapporter/10335-hostkurs-karis-2017-11-09.html för kursrapporten för kursen i Finland och klicka här https://zhinengqigong.eu/index.php/sv/kurser/kursrapporter/10373-hostkurs-bergen-2017-11-17.html för rapporten från kursen i Norge, som då arrangerades i Bergen.

 

Qigongaktivitet i sommar - affischera med någon du tycker om!

På många av våra orter använder vi oss av affischering för att marknadsföra våra kurser. Vi har flera exempel på deltagare som har börjat träna efter att ha fått syn på en affisch. Klicka här för att läsa om Madeleine och Johannes, två deltagare som började träna just tack vare en affisch. Idag har de tränat med oss i flera år och fått stora förbättringar.

affischering-stockholm-juli-2019-6.jpg

Sommaren är en bra tid att affischera, höstens kurser är inplanerade men har ännu inte dragit igång och det varma vädret är trevligt att promenera i. Är du intresserad av att hjälpa till med att affischera på din ort, hör efter med en lärare eller kontaktperson.

affischering-stockholm-juli-2019-5.jpg

Affischering kan även vara en trevlig aktivitet att göra tillsammans. Det tycker dessa qigongare i Stockholm, som brukar passa på att affischera när de går på promenader ihop.

Bilder från Sommarkursen efterlyses!

Tog du några trevliga bilder under veckorna i Nossebro som du kan tänka dig att dela med dig av? Mejla dem i så fall gärna till oss på adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Det kan exempelvis vara bilder på Nossebro med omnejd, naturbilder eller bilder från någon av utflykterna. Tanken är att vi framöver ska kunna använda oss av bilderna vid olika typer av publiceringar här på hemsidan. När vi efter förra årets sommarkurser frågade efter bilder fick vi in ett helt gäng som vi sedan kunde använda på hemsidan, exempelvis för att sätta ihop det här bildkollaget: https://zhinengqigong.eu/index.php/sv/blogg/10513-fler-bilder.html. Med GDPR-lagstiftningen i åtanke ber vi dig att inte skicka in bilder där det går att identifera personer.

sommarkurs-2019-fjäril.jpg

 En bild en deltagare skickade in efter årets sommarkurs. En fjäril ville gärna sitta på hans arm under en utflykt på den lediga halvdagen mitt i kursen.

 

Sommarledighet och qigongträning i Nossebro

För 25e året i rad är European Zheneng Qigongs Sommarkurser i full gång. Precis som många år tidigare befinner vi oss i Nossebro där vi bor och tränar i skolans lokaler under 18 dagar. Sommarkurserna är våra bästa träningskurser där vi fokuserar på att lära och träna professionella qigongmetoder. Redan nu har flera kursdeltagare uppgett att träningen på olika sätt har förbättrat deras livskvalité. Det gäller exempelvis minskad smärta, bättre sömn och ett större lugn. Många har även delat med sig av sina positiva upplevelser av gemenskapen och det trevliga umgänget under kursen. I år är vi över 170 personer som bor i enkelhet, äter gott, tränar mycket och umgås tillsammans i glädje och stillhet. Här kommer några foton från träningssalen, utflyktsdagen och tillvaron på Sommarkursen.

sommarkurs 2019 träningssal 1sommarkurs nossebro 2019 1200 1sommarkurs nossebro 2019 utflyktsdagen 4sommarkurs nossebro 2019 utflyktsdagen 3sommarkurs nossebro 2019 utflyktsdagen 1sommarkurs nossebro 2019 utflyktsdagen 2

Våra kurser

kursrapporter shortcut