Johannan niska- ja hartiakivut hävisivät

 

Tutustuin Zhineng Qigong menetelmään vuonna 1999. Ei ollut vaikeaa tulla vakuuttuneeksi, että Zhineng Qigong olisi minulle oikea harjoitusmenetelmä. Turussa järjestetyn kurssia edeltävän luennon aikana ymmärsin, että tätä menetelmää minun ehdottomasti tuli kokeilla. Osallistuin kurssiin ja elämäni muuttui.

Ennen kuin aloitin Zhineng Qigong- harjoittelun olin hyvin pitkään kärsinyt jäykistä hartioista sekä selkä- että niskakivuista. Kivut olivat alkaneet jo koulun alaluokilla. En ollut nukkunut kunnon yöunta yli kuuteen vuoteen. Myöskin oikean jalan kantapää oli ollut kipeä ja arka ensimmäisen lapseni syntymästä saakka, eli seitsemän vuotta. Opiskeluvuosien aikana hain niska- ja hartiakivuilleni apua muun muassa terveysasemalta ja lääkäriltä. Fysioterapeutti oli sitä mieltä, että ongelmani johtuivat huonoista vatsalihaksista. Tämä sai minut itkemään epätoivoista. Minähän voimistelin yhden tunnin ajan joka päivä ja olin fyysisesti hyväkuntoinen. Monen vuoden aikana minusta tuntui kuin kukaan ei olisi ymmärtänyt ongelmiani. Äidilläni on ollut samanlaisia kipuja. Vuosien kuluessa hänen niskansa on köyristynyt huomattavasti. Ymmärsin siis, että tämä saattoi olla perinnöllistä, joten luultavasti niskani köyristyisi samalla tavalla. Tulisin ehkä kärsimään tuskista koko elämäni ajan. Olen aina ollut fyysisesti aktiivinen ja liikkunut paljon. Olen ollut myös avoin erilaisille menetelmille, jotka olisivat voineet auttaa minua ratkaisemaan ongelmani. Yritin hakea apua kiropraktikolta, kokeilin sekä sähköhoitoa että hierontaa mutta vyöhyketerapia oli ainoa menetelmä, joka välillä lievitti kipuja.

Niskakipuni johti lopulta siihen, että paikallaan istuminen tuli mahdottmaksi. Koko ajan oli pakko liikkua kivun käydessä muuten sietämättömäksi. Yritykseni korjata jatkuvasti hartioita ja selkää alkoi muistuttaa pakonomaista nykimistä. Arka kantapää vuorostaan johti siihen, että pystyin vain hyvin lyhyen ajan seisomaan oikealla jalalla. Vaivojeni takia en enää voinut pitkään maata samassa asennossa. Sellälläni en voinut maata lainkaan, koska kantapään koskettaessa alustaa alkoi särky ja jomotus. Hartiani olivat hyvin jäykät ja niiden rentouttaminen oli mahdotonta. Kärsin myöskin kaiken aikaa migreenistä enkä voinut lainkaan kallistaa päätäni oikealle. En enää pystynyt nukkumaan kunnolla, mikä johti siihen, että sain vaikeita muistinhäiriöitä, tunnepurkauksia, huimauskohtauksia ja epätodellisuudentunteita. Muistan tapahtumia jotka todella pelästyttivät minua syvästi. Esimerkiksi puhuin eräästä asiasta aivan väärän henkilön kanssa. Joskus myös riitauduin vieraiden ihmisten kanssa.

Jatkoin vielä avun etsimistä tilanteeseeni. Vaikkakin siinä vaiheessa olin jo vakuuttunut, että apua minulle ei enää löytyisi. Kuulin syksyllä 1999 kurssista missä opetettaisiin jotain kiinalaista harjoitusmenetelmää, Zhineng Qigongia. Ilmoittauduin ja osallistuin silkasta uteliaisuudesta kurssille vaikkakin ilman toivoa.

Mikä uskomaton tunne valloittikaan minut, kun ihmeellisiä asioita alkoi tapahtua. Jo ensimmäisen viikonloppukurssin aikana tunsin hartioissani helpotusta ja sellaista liikkuvuutta, jota en ollut hyvin pitkään aikaan tuntenut. Jo ensimmäisenä yönä nukuin kuin tukki, koko pitkän yön! En ollut ajatellut sellaista mahdollisuutta edes olevan enää. Toisen kurssipäivän jälkeen "nykimiset" ja särky olivat kadonneet. Pystyin rentouttamaan hartioitani ja jopa istumaan hiljaa paikallani. Migreeni unohtui ja muistui mieleeni vasta myöhemmin saadessani aivan tavanomaista päänsärkyä. Silloin totesin että EN ollut saanut uutta migreenikohtausta. Siitä lähtien olen osallistunut useaan viikonloppukurssiin sekä Zhineng Qigong- että Shenxing Qigongmenetelmän mukaan. Työni johdosta en ole vielä saanut mahdollisuutta osallistua kesäkurssiin, mutta vuosien mittaan olen harjoitellut hyvinkin runsaasti. Voin luottavaisin mielin todeta, että Qigong on muuttanut elämääni.

Johanna Törnroth