Selvästi parempi olo aivohalvauksen jälkeen

Tove-Karin Skaug (59 vuotta) on siskoni. Viimeiset viisi vuotta ovat olleet hänelle terveydellisesti vaikeita. Syksyllä 2011 hän muutti takaisin Norjaan asuttuaan Ruotsissa monta vuotta. Ruotsissa asuessaan hän sai monta sydäninfarktia. Syksyllä 2012 hän sai aivohalvauksen. Hän kadotti puhekykynsä ja hänellä oli sairaudelle tyypillinen kehon oikeanpuolinen halvaus. Kolmen kuukauden ajan hän sai sen verran apua että pystyi taas kuntouttamaan itseään. Hän oli päässyt niin pitkälle kuntoutuksessa että hän pystyi menemään itsenäisesti ulos kävelylle. Oli talvi ja hän pystyi käyttämään kävelysauvoja. Puhekyky oli tullut myös takaisin kovan harjoittelun ja puheterapeutin avun jälkeen.

Kolme kuukautta aivohalvauksen jälkeen sai siskoni intensiivisiä kipuja päähänsä. Sekä hoitohenkilökunta että me perheessä luulimme että ne olivat aivohalvauksen jälkeisiä kipuja. Kuntoutusosastolla missä hän asui oli onneksi taitava sairaanhoitaja joka ajoi asiaa eteenpäin. Tove lähetettiin MRI-tutkimuksiin, joista ilmeni että hän oli saanut aivoverenvuodon. Siitä seurasi ambulanssilento Trondheimiin ja olo St. Olavsin sairaalassa vuoden loppuun saakka. Hän sai siellä hyvää hoitoa.

Tove-KarinKuntoutuksessa Toven paraneminen kuitenkin meni takapakkia. Puhekyky, kestävyys, aloitekyky, yritteliäisyys ja kaikki ominaisuudet, jotka olivat kuuluneet siskoni ominaisuuksiin olivat poissa. Huolimatta saamastaan hoidosta ja perheen tuesta. Yli kaksi vuotta hän istui passiivisena tuolissa ja nukkui. Hän tarvitsi apua kaikessa mitä hän teki.

Syksyllä 2015 järjestettiin Zhineng Qigong -viikonloppukurssi; Kohota qi Bodössa ja onnistuin ylipuhumaan hänet mukaani kurssille. Kun kurssi alkoi lauantaiaamuna pystyi Tove seisomaan lyhyen hetken kun annettiin ohjeita liikkeisiin. Hän pystyi nostamaan oikeaa kättänsä noin 20 cm. Hän halusi mieluiten istua tuolilla suurimman osan aikaa. Hän taisteli ja hänellä oli negatiivinen asenne koko asiaan. Toisena kurssipäivänä minun piti melkein pakottaa hänet tulemaan mukaani kurssille.

Kurssin päätyttyä olivat tulokset kuitenkin hyviä. Hän pystyi nostamaan molemmat kätensä pään yläpuolelle ja myös muut kyvyt, erityisesti hänen puhekykynsä, olivat parantuneet huomattavasti, kiitos osaavan opetuksen. Hänen olonsa koheni jo toisen kurssipäivän jälkeen. Positiivinen kehitys jatkui seuraavat kuukaudet. Ei puheterapeutti eikä hoitohenkilökunta ymmärtänyt mitä oli tapahtunut koska olotilan kohennus tapahtui niin nopeasti ja odottamatta.

Tove on käynyt viikkoharjoituksissa säännöllisesti nyt kaksi ja puoli vuotta kurssin jälkeen, mutta hän ei harjoittele kotona paljoakaan. Siitä huolimatta hän on hyötynyt qigongista paljon. Lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja kaikki hänen auttajansa koko tänä aikana ovat vahvistaneet että kehitys on ollut kaikin tavoin fantastista. Ainut apu jota hän edelleen tarvitsee on puheterapeutti. Muuten hän selviytyy kaikesta omin avuin.

Nyt hän lukee hyvin. Siihen hän ei pystynyt ennen "käännekohtaa". Kirjoitustaito paranee myöskin koko ajan ja hän on aloittanut tabletin käytön. Alku oli kaoottista mutta nyt hän selviää ongelmitta sekä tiedon etsimisessä että sosiaalisen median käytössä.

Hän on myöskin aloittanut uudestaan sähköpolkupyörällä ajamisen. Hän pyöräilee päivittäin liikenteessä.

Julkisissa palveluissa on koko ajan laadittu yksilöllisiä suunnitelmia Tovea varten. Päämäärät on saavutettu ja uusia asetettu.

Tove myöskin työskentelee muutaman tunnin viikossa. Hän on hankkinut itselleen työpaikan liikeapulaisena elintarvikekauppa Rema 1000:ssa Bodössa. Hän oli ollut työelämän ulkopuolella yli 20 vuotta.

Toven tapaus on ollut niin huomiotaherättävä että paikallislehtemme Avisa Nordland julkaisi hänestä jutun. Hänen tarinansa oli etusivun uutinen, josta oli itse lehdessä kokonainen sivu.

Tove ei ole koskaan antanut periksi ja julkiset palvelut ovat yhteistyössä perheen kanssa koko tämän ajan työskennelleet jotta hän paranisi. Kun Zhineng Qigong tuli hänen elämäänsä kehitys meni eteenpäin positiiviseen suuntaan.

Paljon on tekemistä jatkossakin mutta paljon on jo tehty. Tänä kesänä hän on maalannut kuistin ja istuttanut pienen puutarhan, jossa on kauniita kukkia. Tämä oli täysin mahdotonta kolme vuotta sitten.

Tove-Karin Skaug, siskonsa Gunn-Heidi Skaugin esittelemänä