Kesäkurssi yksi Nossebrossa [2014-06-23]

Tänä vuonna vietimme 9-päivän kesäkurssien 20-vuotisjuhlaa. Vuonna 1995 pidettiin yksi kurssi Göteborgissa ja toinen  Ahvenanmaalla. Jo seuraavana vuonna 1996 järjestettiin ensimmäinen toisen tason kurssi, jolloin kurssilla voitiin olla yhtäjaksoisesti 18 päivää. Kuluneiden vuosien aikana tuhannet qigongista kiinnostuneet ihmiset, useasta eri maasta, ovat halunneet viettää ainakin 9 päivää kesälomastaan kanssamme kesäkurssilla.

Mikä saa kaikki nämä ihmiset pitämään kesäkursseja kesälomaakin tärkeämpänä asiana? Ensimmäinen syy on pääopettajamme Dongyue Su. Hyvän opettajan löytäminen on kaikkina vuosina ollut tärkeintä, mikäli haluaa kehittää itseään qigongin avulla. Opettaja vaikuttaa myös ratkaisevasti qi kentän vahvuuteen ja laatuun. Vahva qi-kenttämme onkin toinen tärkeä syy,miksi niin monet tulevat kesäkursseille. Se on luotu kaikkien näiden vuosien aikana, kun olemme toimineet Ruotsissa ja Pohjolassa ja tulee vuosi vuodelta vahvemmaksi. Tänä vuonna meillä oli muutamia kurssilaisia, jotka eivät ole moneen vuoteen osallistuneet kesäkursseille ja heidän mielestään qi kenttä on nyt paljon vahvempi kuin aikaisemmin. Osallistujien ymmärrys on myös suurempi kuin aikaisemmin ja kurssilaiset osaavat myös käyttää hyväkseen qi kentän antamia mahdollisuuksia paljon enemmän. Itsenäinen harjoittelu on lisääntynyt ja harmonia sekä rauha harjoitussalissa ovat parantuneet merkittävästi. Kaikki tämä näkyy myös niistä tuloksista, joita kurssilaiset saavuttavat. Monet saavat todella hyviä vaikutuksia niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, vaikka kurssiaika onkin suhteellisen lyhyt. Allaolevasta taulukosta selviää kuinka monet ovat saaneet helpotusta ongelmiinsa. Siinä on esitetty muutamia ongelma-alueita ja tulokset perustuvat osallistujien itse antamiin tuntemuksiin juuri ennen kurssia ja heti sen jälkeen.

graf finsk steg1

Sosiaalinen kanssakäyminen on niinikään tärkeä tekijä. On suurenmoista voida tavata iloisia ja harmonisia ihmisiä 9 tai 18 päivän ajan. Ilmapiiri on erityinen ja toisten huomioonottaminen ja lähimmäisenrakkaus leimaavat koko yhdessäoloa.

Tässä muutamia esimerkkejä siitä , mitä osallistujat kirjoittivat kurssin päätyttyä kurssiarvioinnissaan:

"Kiitos superhienosta kurssista."

"Kurssilla oli todella rauhallista, niin harjoitusten aikana kuin huoneissakin."

"Olin kuusi vuotta sitten viimeksi kurssilla ja tuntuu tosi hyvältä olla takaisin täällä. Nossebro on oikein hyvä kurssipaikka."

"Kiitos aivan ihanasta kurssista, lämmöstä, välittämisestä ja lähimmäisenrakkaudesta."

"Olen tosi kiitollinen, että voin olla täällä qi kentässä niin monien hyväsydämisten ihmisten kanssa."

"Fantastinen kurssi! Olen saanut hyviä tuloksia niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kiitos ja nähdään pian uudestaan."

"Kiitos fantastisesta kurssista! Kiitos kaikille, jotka kovalla työllä olette järjestäneet tämän kurssin. Kiitos hyvästä ruoasta ja loistavasta ilmapiiristä. Kiitos Mr Su, olen niin kiitollinen. Kiitos kaikista viisauden sanoista. Kiitos, että olen saanut takaisin elämäni."

"Kurssi on antanut minulle työkalun parempaan elämään ja parempiin ihmissuhteisiin sekä yhteenkuuluvaisuuden tunteen. Suuret kiitokset Mr. Sulle ja kaikille, jotka ovat järjestäneet tämän kurssin."

"Dongyue Sun luennot ovat olleet erittäin inspiroivia ja motivoivia. Ne ovat auttaneet minua keskittymään paremmin harjoituksiin. Olen todella kiitollinen Dongyue Sulle ja qi kentälle. Kiitos kaikesta hyvästä tiedosta, järjestelyistä, ystävällisyydestä, välittämisestä ja rakkaudesta."

"Tämä on parempaa kuin maailmanmestaruus tai olympiavoitto, 170 ihmisen kannustus joka ainut päivä. Kiitos!"

2014 steg1 gruppbild

Pienestä Nossebrosta länsi-Göötanmaalla Ruotsissa on tullut monien qigongin harrastajien lempipaikka. Sen rauhallinen miljöö sopii meille erinomaisesti ja viihdymme koulussa, jossa asumme. Tänä vuonna oli 170 osallistujaa, joista 4 oli Englannista. Kuten tavallista, kaikki opetus ja harjoittelu tapahtui pääopettajamme Dongyue Sun johdolla. Yhä useammat ymmärtävät, miten ainutlaatuista tämä kaikki on. Viime vuonna opittu, piirissä tapahtuva qin tasapainottaminen oli yksi tämänkin vuoden suosituimmista harjoituksista. 20-vuotisjuhlan kunniaksi Dongyue Su oli valmistellut yllätyksiä, jotka voivat auttaa meitä kaikkia arjessa. Niin qi-kampakurssi kuin kalligrafiakin otettiin vastaan iloisin ja kiitollisin mielin.

Hammassäryt

"Tämä on ensimmäinen kesäkurssini. Kolme päivää ennen kurssia poskihampaaseni tehtiin iso toimenpide. Minulla oli hirveä hermokipu. Kipu oli niin kovaa, etten uskonut voivani matkustaa. Tiesin kuitenkin, että minun on lähdettävä. Olo ei tullut paremmaksi täällä, oikeastaan päinvastoin. Kipu on tullut ja mennyt paikasta toiseen suussa ja hampaisssa. Kaksi päivää sitten kipu kuitenkin hävisi kokonaan Nyt se on poissa. Nyt olen valmis sen ongelman kanssa."

Mahakivut

"Tulin tänne hirvittävien mahakipujeni vuoksi. Tuntui kun olisi veitsellä isketty suoraan vatsaan ja silloin myös alkaa jännittää kaikkia muitakin paikkoja. Olen harrastanut qigongia maaliskuusta lähtien ja jo viikonloppukurssin ensimmäisenä päivän puolivälissä kipu antoi periksi. Olin siihen asti melkein kolmen kuukauden ajan vaan maannut kotona joka päivä. Tänne tullessani olin sitä mieltä, että tästä tulee jännittävää. Tämä on ensimmäinen kesäkurssini. Kolme ensimmäistä päivää olin aivan väsynyt. Sen jälkeen tunsin: tältäkö tuntuu voida hyvin? Kehoni tuntui kokonaiselta. Se ei ollutkaan enää jakautunut kahdeksaan osaan. Kun tämä tunne hävisi, huomasin ongelmia olleen muillakin alueilla. Nyt nimittäin kuljen paljon suorempana, olkapääni ovat laskeutuneet ja käteni tulleet pidemmiksi. Tunnen itseni tosi iloiseksi ja rauhalliseksi."

Stressi

“Kurssi on ollut erinomainen, olen iloinen. Viimeisten 5-6 vuoden ajan olen kärsinyt paljon stressistä. Stressi on ilmennyt kehossani ja muistuttanut itsestään lähes koko ajan. Mutta nyt sitä ei enää ole. Se on häipynyt.”

Ruohoallergia

"Minulla on ollut lapsesta asti ruohoallergia. Syön vähän lääkkeitä, mutta ne eivät yleensä auta. Tulen niistä pelkästään väsyneeksi, ärtyisäksi ja kuivaksi. Kun harjoittelin enemmän ja kävin shenxing kurssin allergia hävisi kokonaan, olin ihan terve ja selkeä. Kevään aikana minulla on ollut paljon stressiä ja harjoittelu on ollut satunnaista, niinpä myös allergia paheni. On rasittavaa, kun nenä alkaa vuotamaan milloin tahansa, mutta silloin tein la qitä hetken ja nuha oli poissa puoli tuntia. Oltuani muutaman päivän täällä, oireet olivat poissa."

 2014 nackros

Patti ja kipu

"Minulla oli valtava patti kädessä ja tarkoitus oli leikata ylimääräinen kudos pois kesän jälkeen. Nyt se on melkein poissa enkä usko, että leikkausta tarvitaan lainkaan. Minulla on kasvokipuja molemmilla puolilla. Eilen iltaharjoituksissa käsiharjoituksen aikana tuntui kovaa kipua. Sitten tuntui kuin se olisi valunut pois ja sanoin kivulle hyvästit. Nyt toivon, että se on poistunut, enää ei satu."

Hermokipu ja tasapaino-ongelma

"Olen erittäin iloinen, että voin harjoitella seisten pidempiä aikoja kun aikaisemmin. Kaksi suurta ongelmaani ovat tasapaino ja hermokipu. Eilen minulla ei ollut lainkaan hermokipuja jaloissa. Silloin pystyin käyttämään voimiani tasapainon ylläpitämiseen ja onnistuin. Osittain jalat ovat aivan puutuneet ja osittain tuntuu kun olisi lasinsirpaleita lantiossa, polvissa ja selän alaosassa. Olen kiukkuinen hermokivulle, joka aiheuttaa minulle kaiken tämän. Se on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan ja tiedän, että selviydyn. En valitettavasti voi rentoutua, mutta voin panna vastaan ja silloin joku jännitys voi laueta. On käytettävä korvien väliä, kun keho ei suostu yhteistyöhön. Olen saanut vahvan luottamuksen siihen, että harjoittamalla qigongia voin tulla parempaan kuntoon. Tuskin uskallan sanoa kovaan ääneen, mutta sanon kuitenkin: Kun ajattelen tulevaisuuttani, näen itseni kulkemassa kepin kanssa mustikkametsässä."

MS, välilevyn pullistuma

"Olen puhunut aikaisemminkin MS-taudistani, joka ei enää ole ajatuksissani tavallisessa arjessa. Tänne tullessani tavoitteeni oli saada selkäni täysin terveeksi. Koko kevään olen taistellut vihantunteiden kanssa: Miksi minulle tuli tällainen tavallinen välilevyn pullistuma selkään, kun olen sentään selvinnyt MS-taudista. Sain siis uusia haasteita tänä vuonna. Lääkäri sanoi lokakuussa, että selkäkivut tällaisessa tilanteessa kestävät yleensä 2-5 vuotta. Päätin kestää kesäkurssiin saakka ja sitten kivut saivat luvan olla kunnossa. Muutama päivä sitten kipu olikin kokonaan poissa. Olen harjoitellut koko vuoden ja käynyt kursseilla ja keskittynyt selkään, kaiken työn ja muun keskellä. Kurssin aikana on ollut hienoa olla niin hereilläoleva ja samalla uskomattoman rauhallinen. On vieläkin sellaista, mikä satuttaa, tunteetkin, mutta se menee ohi nopeasti. Reaktiot menevät ohi paljon nopeammin verrattuna aikaisempaan."

Kivut

"Kolme asiaa on tapahtunut. Minulla oli kauhea päänsärky, kun tulin tänne ja odotin vaan ensimmäistä tilaisuutta, jolloin voin harjoitella. Sen teinkin heti luennon jälkeen ja silloin päänsärky lähti. Silloin todella onnittelin itseäni, että olin tullut tänne vaikka tuntui todella vaikealta tulla tänne. Voitin kuitenkin valtavan sisäisen vastarintani ja nyt olen todella tyytyväinen, koska tunnen ensimmäistä kertaa, että olen rauhallisempi ja olen voinut erittäin hyvin tällä kurssilla. Tämä on aivan erilaista kuin aikaisemmilla kursseilla. Edellispäivästä lähtien minulla oli tosi paljon kipuja koko kehossa, olkapää oli aivan jännittynyt ja pyysin qin tasapainottamisessa, että se poistuisi ja niin kävikin. Nyt kehoni on ihan joustava ja tuntuu hyvältä. Viihdyn ! Kiitos paljon!"

2014 nossan

Murtuma kyynärpäässä

"Tämä kurssi on ollut minulle erilainen kuin aikaisemmin. Kaksi viikkoa sitten kaaduin pyörällä ja käteni murtui värttinäluun päästä, kyynärpäästä. Menin ensiapuun viideltä ja pääsin pois kolmen aikaan yöllä. Sitten tein la qitä, koska kyynärpää oli sidottu. Sen jälkeen tein Mr. Sun uuden levyn ja menin nukkumaan. Tämän jälkeen olen kotona äitini kanssa tehnyt dun qiangia joka päivä ja valtavan paljon la qitä. Huomaa todella hyvin miten paljon käsi suoristuu kun tekee dun qiangia, se oli melkein suora viikon päästä, vain vähän taipunut. Eilen huomasin, että voin suoristaa koko käden. Kyynärpää on tuntunut valtavan raskaalta, ihan kun siellä olisi ollut tiiliskivi. Tämä kaikki on kokonaan poissa ja tilalla on keveyden tunne."

Selkäkivut

"Selkäkivut ovat olleet suuri osa elämääni, niin voin sanoa. Muutama vuosi sitten aloin harrastamaan qigongia Lundissa ja sain kuulla kesäkurssista. Gaby ja Lars kertoivat siitä, mutta ajattelin, että ei todellakaan, ei koskaan. Sitten kuitenkin alkoi jokin sanoa päässäni: ”Ehkä, miksi ei. Ei, en uskalla, ei, ei.” Niinpä sanoin Gabylle: ” Voinhan minä pahimmassa tapauksessa lähteä kotiin .” Siihen hän sanoi: ” Et sinä lähde kotiin.” No nyt olen kuitenkin täällä selkäni kanssa ja on tapahtunut asioita. Tunnen, että kuljen suorempana. Kun tullaan sisään naisten pukuhuoneen kautta, siellä on penkki johon laitetaan kenkiä ja sellaista. Sen yli täytyy kiivetä. Aikaisemmin minun täytyi ottaa tukea jostakin tai istua penkille. Mutta nyt voin kiivetä yli ilman tukea ja tunnen itseni varmaksi ottaessani askeleen penkin yli. Tiedän, että olen ottanut askeleen penkin yli monella tasolla ja aion taistella edelleen. Kiitos niin paljon tästä kurssista."

Diabetes, verenpainelääkkeet

"Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen olen nyt ilman verenpainelääkkeitä. Menen lääkärintarkastukseen elokuussa. Minulla on ollut diabetes, joka on parantunut. Olen harjoitellut ahkerasti. Kurssilla olen joutunut tekemään paljon työtä seisomisen kanssa. Minulla on parodontiitti, mutta olen onnistunut pitämään sen kurissa. Keväällä hammaslääkärini vertasi nykyisiä röntgenkuvia edellisvuotisiin ja huudahti: ” Ovatko nämä samat hampaat!” Kaikki turvotus oli vähentynyt. Tämä kurssi on ollut uskomattoman hyvä ja olen valtavan kiitollinen. Seisominen on edelleenkin ongelmallista, mutta tuntuu, että jotain on tapahtumassa ja odotan jännityksellä mitä kakkoskurssilla tapahtuu. Kiitos kaikille!"

Kipu, krooninen hermovamma

"Kaksi vuotta sitten sain vakavan selkävamman ja lääkärit päättivät leikata minut. Leikkauksen jälkeen kipu tuli pahemmaksi ja sitten tehtiin vielä uusi leikkaus. Toisenkin leikkauksen jälkeen kipu jatkui, diagnoosi oli krooninen hermovamma. Lääkäri sanoi, etten tulisi enää terveeksi. Viime huhtikuussa kävin kohota qi- peruskurssin Tukholmassa. Se oli todella kivuliasta, jouduin makaamaan lattialla puolet kurssista. Kurssin jälkeisenä maanantaina pystyin lopettamaan kipulääkkeet. Kahden viikon päästä en syönyt enää mitään lääkkeitä. Toukokuussa kävelin ”Göteborgsvarvetin”, vaikka matka on 21 kilometriä."

2014 bron

Suonikohjut, verenpaine

"Minulla on ollut suonikohjuja kaikkialla jaloissa, nyt ne ovat poissa. En voinut uskoa silmiäni. Olen kulkenut aina housuissa, koska jalkani ovat olleet niin rumat. Minulla oli aikaisemmin korkea verenpaine, nyt se on normaali."

Kissaallergia

"Olen ollut kissoille allerginen monta vuotta ja sen tähden kissani ovat asuneet vanhempieni luona. Kun olin tekemisissä ja silittelin kissoja, tuntui siltä kuin olisin vilustunut ja kurkkukipuinen. Vierailimme vanhempieni luona kun kurssilla oli puoli päivää vapaata. Siellä silittelin ja halailin kissojani ja ne olivat ihan kasvojeni lähellä. Autossa takaisin Nossebrohun isäni sanoi yhtäkkiä: "Luulin, että olet allerginen kissoille." Hämmästyin aika lailla, koska en ollut itse lainkaan huomannut, etten saanut mitään allergista reaktiota, vaikka olin ollut kissojen kanssa. Kun olimme tulleet takaisin Nossebrohun, tapasin harjoitussalin läheisyydessä kolme kissaa enkä saanut mitään allergiaa."

Migreeni

"Olen saavuttanut hyvän tuloksen tältä kurssilta: minun ei tarvitse enää nukkua korvatulppien kanssa! Vaikka heräisinkin yöllä ja toiset kuorsaavat, nukahdan uudestaan. On ollut valtavan kiva kokea tämä. En olisi uskonut, että näin voi käydä. Aloin harjoitella qigongia kai syksyllä 2010 ja olin silloin tosiaan huonossa kunnossa, minulla oli hirveän paha migreeni. Viidenkin päivän kohtauksia ja useita sellaisia joka kuukausi, kohtausten välillä oli päänsärkyä ja selkä- hartiakipuja. Migreenini oli saavuttanut tosi lyhyessä ajassa tällaiset mittasuhteet ja tulevaisuus tuntui pelottavalta. Mitä tulisi tapahtumaan? Söin estolääkkeitä ja kaikkia muita mahdollisia lääkkeitä. Sen jälkeen kun aloitin qigongin, olen hitaasti tullut parempaan kuntoon. Tällä kurssilla huomasin, että vastaan olevani terve, kun joku kysyy vointiani. Sitten rupesin miettimään tilannettani ja totesin, ettei minulla todellakaan ole ollut migreeniä koko keväänä. Jos minulle tulee migreeni, ei minun tarvitse jäädä makaamaan vaan se menee ohi todella nopeasti. Tämä on minulle terveyttä. On valtavan hauska havaita kaikki tämä ja voida sanoa se vielä ääneen."

Niska- ja selkäkivut

"Minulla on ollut ongelmia niskan ja oikean olkapään kanssa jo noin 14 vuoden ajan. Minulla on kolme väärässä asennossa olevaa välilevyä, jotka painavat hermoratoja. Olkapäässä oli kuluma ja se leikattiin. Kohta on varmaan uuden leikkauksen aika. Miksi aloitin qigongin? Olen vasta-alkaja. Olemme vaimoni kanssa harjoitelleet parin kuukauden ajan. Vaimoni ei voinut tulla mukaan, mutta hänen mielestään minun piti kokeilla tätä ja minulla ei ollut aavistustakaan miten rankkaa tämä olisi. Ensimmäisinä päivinä jaksoin muutaman käsiharjoituksen ja sitten oli jo istuttava tuolille. Mutta viime viikon puolivälistä lähtien olen todellakin onnistunut olemaan mukana koko ajan, se on tuntunut aivan upealta. Kolmen viime vuoden aikana olen hankkinut itselleni astman, korkean verenpaineen ja 2-tyypin diabeteksen. Tästä syystä päätin viime vuonna jäädä eläkkeelle 62- vuotiaana. Olen nyt vuoden verran ottanut rauhallisesti, liikkunut ja laihduttanut 10 kiloa, mikä tietysti on parantanut arvoja ja kaikkea muutakin. Mutta tästä kurssista haluan sanoa aivan yksinkertaisesti, että se on antanut minulle todella paljon. Paljon tukea niskalleni ja paljon vähemmän kipuja."

Opettaja:

Su Dongyue