Talvikurssi Shenxin Qigong Karlskoga [18.2.2017]

Vuoden talvikurssi pidettiin kuten tavallisesti Karlskogassa. Tämä oli jo kuudes kerta peräkkäin kun pidimme sen kansanopistossa ja monet osallistujat totesivat tuntuvan siltä kuin olisi kotiin tullut. Rauha laskeutui, tuli heti rentoutunut olo ja jouduttiin "qigong-moodiin", kuten joku asian ilmaisi.

Talvikurssi aloitettiin shenxin qigong -peruskurssilla, jotta uusillakin osallistujilla olisi mahdollisuus osallistua talvikurssille. Kiitos paikallisten aloitteellisuudelle on kiinnostus harjoitustamme kohtaan lisääntynyt Karlskogassa. Sekä luennolle että viikonloppukurssille osallistui useita lähialueen henkilöitä.

Noin puolet jotka osallistuivat talvikurssille osallistuivat myöskin viikonlopun peruskurssille. Muut osallistujat liittyivät mukaan sunnuntai-iltana osallistuen arvostetulle luennolle. Heti luennon jälkeen alkoivat osallistujat treenaamaan enemmän ja intensiivisemmin myös omin päin ja jatkoivat samalla tavalla koko kurssin ajan. Monet ovat olleet talvikursseilla monia kertoja ja treenanneet kauan joten keskittyminen ja motivaatio oli kova. Aikataulun mukaisen treenin lisäksi on mahdollista treenata aamuisin ja iltaisin, mitä mahdollisuutta monet kurssilaiset hyödyntävät.

Tänä vuonna meillä oli ohjelmassa myöskin kaksi lyhytkurssia. Xiao gongfa -kurssilla opimme lyhyitä apuharjoituksia joita voi käyttää arkipäivässä ja qi-kampakurssi joka on qigongmenetelmä jossa käytämme erityistä kampaa qin tasapainottamiseen. Suurin osa kurssilaisista osallistui myös näille molemmille lyhytkursseille.

Yhdeksän päivää päättyvät Xing Shen Zhuang -harjoituspäivään, jonne pääsyn edellytyksenä on kesäkurssi kakkosen käyminen. 

Paljon treeniä vahvassa qikentässä mahdollistaa suuria parannuksia terveydentilassa. Vuoden palautelomakkeet osoittavat että 79% koki energiatasonsa nousseen kurssilla. Sama prosenttiosuus koki olevansa vähemmän stressaantunut ja 69% koki fyysisen tilansa parantuneen. Tätä kuvaa alla oleva diagrammi.

Vinterkursen 2017 stapeldiagram finska

Osallistujat kertoivat myös parannuksista terveydentilassaan: Näkö oli parantunut merkittävästi, hermokivut kadonneet ja heidän mielialansa oli tullut paljon paremmaksi. Seuraavassa voit lukea osallistujien kommentteja.

Kommentteja peruskurssin jälkeen

Lämpimät kädet
"Xiao gongfa -kurssilla sain korjauksen istuma-asentooni ja heti tulivat käteni lämpimiksi. Ne ovat olleet kylmät jo pidemmän aikaa."

Molemmat kädet yhtä lämpimät
"Oikea käteni on yleensä kylmä mutta nyt ovat molemmat käteni yhtä lämpimät."

Pehmeämpi iho
"Yksi omituinen juttu - huomaan että ihoni tulee pehmeämmäksi qigongkursseilla. Kun menin sänkyyn eilen illalla ja hieroin jalkojani yhteen tuntuivat ne ihan pehmeiltä. Ne eivät ole yleensä pehmeät.

Leikattu polvi parempi
"Tämä on ensimmäinen qigongkurssini. Polveni leikattiin syksyllä ja siitä on tullut paljon ongelmia. Siksi olin huolissani kyykkyharjoituksesta, mutta polveni toimi siinä hyvin. Olin iloinen mennessämme lounastauolle, koska polveni tuntui paremmalta."

Valveilla ja pirteänä huolimatta ME-taudista (krooninen väsymysoireyhtymä)
"Tavallisesti minun täytyy nukkua noin klo 11.00-12.00 asti aamupäivällä ME-taudin vuoksi, mutta nyt olen ollut valveilla ja energisenä kaikki päivät."

Talvikurssin jälkeen

Parantunut näkö
"Tämän viikon aikana olen tullut vahvemmaksi, rauhallisemmaksi ja pehmeämmäksi. Näköni on parantunut huomattavasti. Ennen talvikurssia näin hyvin -3,0 silmälasien vahvuuksilla. Arkipäivisin käytin -2,5 vahvuuksia, mutta en nähnyt hirveän hyvin niillä laseilla. Otin mukaan useita silmälaseja ja olen vaihdellut niitä pienemmillä vahvuuksilla oleviin laseihin. Nyt näen tarkasti -2,0 vahvuuksilla. Se on suuri parannus. Olisinpa ottanut mukaan vielä -1,0 ja -0,5 vahvuudet. Minun täytyy ajatella tätä ennen kesäkurssia. Talvikurssilla olen tullut myös pysyvästi pehmeämmäksi vyötäröltä, huomaan sen eteenpäin taivutuksissa shenxin qigong-  ja  xing shen zhuang -harjoituksissa.”

DSC 2139440pxHermosärky katosi
"Kurssi on ollut todella mukava. Monet asiat tuntuvat paremmalta, opetus, harjoitus ja korjaukset vahvassa qikentässä.  Olen tullut paljon pehmeämmäksi kaikkiin suuntiin ja olen saanut suuren parannuksen käsivarteeni. Ennen talvikurssia jouduin liikenneonnettomuuteen, hirvikolari. Menimme sairaalaan ja onneksi meillä ei ollut mitään vakavampia vammoja. Käsivarttani tosin särki jälkeenpäin. Pystyin pitämään kivun poissa qigongharjoituksella, mutta jos en treenannut oli kipu pahempi. Hoitohenkilökunta kutsui sitä hermosäryksi. Viikonloppukurssin aikana ennen varsinaista talvikurssia huomasin monia parannuksia käsivarressani, siis jo ennen talvikurssiakin se oli parempi. Kun talvikurssin aikana teimme Kai He Fa -harjoitusta, tuntui kuin salama olisi lyönyt läpi vammautuneen käsivarren. Sen jälkeen katosi kipu kokonaan ja käsivarsi tuntui jälleen normaalilta."

Vahvemmat käsivarret huolimatta toistuvista niskavammoista
 ”Vuosien varrella olen saanut monia hyviä tuloksia qigongin avulla. Siitä huolimatta minulla on ollut niskavaivoja. Minulla oli niskan retkahdusvammoja ennen qigongin aloittamista ja vaiva on tullut paremmaksi qigongin myötä, mutta olen myös loukannut niskani useita kertoja vuosien aikana sen jälkeen kun aloitin treenaamisen. Siitä johtuu mm. että minun on vaikea pitää käsivarsiani ylhäällä kun treenaamme mm. käsivarsiharjoitusta tai shenxin qigong -harjoitusta usealla toistolla. Silloin käsivarteni ovat aina puutuneet tai vapisseet ja yhtäkkiä pudonneet alas. Kun käsivarret putoavat tällä tavalla, en saa niitä ylös taas moneen minuuttiin tai puoleen tuntiin. Talvikurssin ensimmäisenä päivänä olivat niska- ja käsivarsiongelmat samanlaiset kuin yleensä vaikkakin vielä pahemmat. Mutta toisena päivänä pystyin tekemään 4 ja sitten 5 shenxin toistoa. Loppukurssin aikana pystyin tekemään kaikki toistot käsilläni, riippumatta siitä paljonko me teimme niitä. Sitä ei ole ennen tapahtunut! Kun tulimme kotiin ja menin kesäkurssilaisten viikkoharjoituksiin, pystyin tekemään käsivarsiharjoituksen ja kohota qitä kuudella toistolla peräkkäin! Olen niin liikuttunut ja kiitollinen tästä."

Barbro bild440pxHenkisiä ja emotionaalisia parannuksia
”Tärkeimmät tulokset talvikurssin jälkeen ovat henkiset ja emotionaaliset parannukset. En ole ollut vihainen juuri ollenkaan, enkä ollenkaan surullinen. Minulla ei ole ollut ahdistusta juuri ollenkaan ja jos se on tullut/tulee olen pystynyt käsittelemään asiat joita pelkään aivan uudella tavalla. Elämä alkaa voittaa taas monen vuoden jälkeen enkä enää saa ahdistusta tai muita emootioita jotka aikaisemmin aiheuttivat usein romahduksen, näin oli ennen kurssia ja niin on ollut vuosikausia. Kaikki on paljon vakaampaa kurssin jälkeen ja voin pysyä aika rauhallisena koko ajan ja voin aika hyvin, ja pystyn työskentelemään ja lukemaan keskittyneesti. Kykyni lukea tekstejä on paljon parempi kuin ennen kurssia. Minun muutokseni on ihme, sanoo lääkärini."

Opettavaisia keskusteluja 
”Erilaiset keskustelut ovat antoisia. Keskusteluja siellä täällä eri ihmisten kanssa. Kaikilta voi oppia jotakin. Voi ajatella että siten treenaaminenkin paranee"

Verenpaine on tullut paremmaksi
”Kurssi on ollut todella hyvä, paljon treenaamista, monta hyvää pitkää keskittynyttä treenaussessiota. Olen tullut pehmeämmäksi joka puolelta. Olin työterveyshuollossa kolme kuukautta sitten ja verenpaineeni oli korkea. Se oli hyvin korkea. Olen saanut parannusta tähän vaivaan. Tunnen että se on laskenut. Tämä on tosi hyvä asia!"

Vähemmän pahoja tunteita
”Kun aloitin qigongin en ollut persoona vaan vain nippu puolustusmekanismeja. Olen kokenut aika paljon surua, ahdistusta, huolta ja vihaa. Jäljellä ei ollut yhtään persoonallisuutta. Tänään tuntuu siltä kuin kuoriutuisin pala palalta ja olen enemmän oma itseni. Qigongista on tullut niin suuri osa elämääni ja luotan siihen joka tilanteessa."

Kitalakikieleke on normaalissa asennossa, hartiat ja selkä ovat liikkuvampia
”Näiden päivien aikana on tapahtunut uskomattoman paljon. Tulin tänne ennen peruskurssia pitkän toivomuslistan kanssa. Olen aina saanut hienoja parannuksia kun olen treenannut. Esimerkiksi: kaksi niskan retkahdusvammaa jotka vaikuttavat koko kehoon, hermovaurioita niskassa, hengitys ja parannuksia laulussa. Mutta vielä on jäljellä parannettavaa. Laulunopettajani on turhautunut ja haluaisi että pystyisin korjaamaan ne. Siispä tulin tänne asioiden kanssa jotka hän haluaisi että korjaisin. Hän on ymmärtänyt että voi toivoa mitä haluaisi parantaa niinpä hän haluaisi että korjaisin monta asiaa. Pehmeässä kitalaessa roikkuu kitalakikieleke. Jos on hermovairioita voi se roikkua mihin suuntaan tahansa. Minulla se on roikkunut kello 8:ssa. Nyt se roikkui puoli 7:ssa, toisin sanoen melkein suoraan alas. Tämä tarkoittaa että niskan sisäinen rakenne on muuttunut paljon ja että hermot ovat korjautuneet niin että ne voivat rentoutua. Laulajalle tämä on todella tärkeää ja valtavan suuri parannus. Olen saanut kolme selvää parannusta niskaani. Tuntuu kuin hartiat olisivat laskeutuneet kilometrin alemmaksi, siispä voin tehdä harjoitukset nostamatta muuta kehoa. Liikkuvampi rintaranka. Minulla on kapeampi vyötärö. Olen super duper tyytyväinen! On niin ihanaa kuulla kaikkien parannuksista!"

DSC 2128440pxYhteisöllisyys
”Minulla on ollut aika raskas vaihe, sekä fyysisesti että henkisesti ja olen kotona sairauslomalla loppuunpalamisen vuoksi. On niin ihanaa että minulla on qigong. Muuten kun on yksin kotona ja voi huonosti, voi tuntea olonsa yksinäiseksi ja voimattomaksi. Täällä ollaan yhdessä. Se on hienoa. Kiitos!"

Paremmin ja paremmin - iästä huolimatta
”Huolimatta siitä että en ole aivan nuori enää luotan siihen että tulen paremmaksi, että tulen tekemään harjoitukset paremmin. Ja niin myös tapahtuu! Olen kiitollinen että voin olla mukana siinä missä voin olla kurssilla ja että voin viedä sen mukanani kotiin. Olen niin iloinen että minulla on qigong. Kun vanhenee se on  hyvä kaveri mukana matkalla."

Xing Shen Zhuang -harjoituspäivän jälkeen

Hyvin pirteä
”Minulle oli selvää että tämä oli uusi osa kurssia. Tulin eilen hyvin väsyneeksi ja minun täytyi todella ponnistella päästäkseni ruokasaliin. Kun olimme treenanneet eilen olin sen sijaan hyvin energinen, kuin Duracellpupu! Olin niin täynnä energiaa että en oikein tiennyt mitä tehdä sillä energialla, treenata, työskennellä tai muuta."

Paremmin kuin aikaisemmin
”On ollut todella hieno treenauspäivä. Harjoituksen tekeminen on mennyt paljon paremmin kuin yleensä. Sekä talvikurssi että kesäkurssilaisten harjoituskurssi ovat auttaneet."

Vahva qin tasapainottaminen
”Eilen illalla qin tasapainottamisen jälkeen jäin istumaan 40 minuutiksi, jotain suurta tapahtui oikeassa käsivarressani, jossa on ollut ongelmia. Se tuntui todella vahvasti. Hyvin miellyttävää. Todella hyvä harjoituspäivä monine hyvine korjauksineen."

DSC 2110440pxIloinen parannuksista jalassa ja selässä
”On niin mahtavan hienoa kun jalka, ristiselkä ja selkä avautuu.  Sain hienoja korjauksia niinpä löydän uudenlaisia tuntemuksia selästä ja niskasta.  On hämmästyttävää kuinka asiat voivat parantua ja parantua. Koko ajan lisää ja lisää. Sääli että meillä ei ole lisää kurssipäiviä. Täytyy treenata kotona. Kiitos."

Iloisempi ja pirteämpi
”Kun treenaamme talvikurssilla näin paljon harjoituksen tekeminen tuntuu niin mahtavalta. Näiden kurssien aikana voin niin hyvin, mutta kun teen xing shen zhuang -harjoitusta, tulen vielä erityisen paljon iloisemmaksi ja energisemmäksi. Kiitos."

Vahva qi
”Kuten muutkin toteavat olen myöskin saanut todella hyviä korjauksia. Eilinen qin tasapainottaminen tuntui todella vahvalta. Niin vahvalta että jäin vain istumaan.  Tunnen suurempaa voimaa ja vahvuutta.  Se voi aiheutua monista asioista mutta luulen että kolmen keskuksen -harjoitus on tehnyt valtavan paljon hyvää minulle. Kiitokset kaikille."

Opettaja:
Herbjörn Wilhelmsen